Türkiye 18. kömür kongresi Çevre ve Şehircilik Bakan Yardımcısı Muhammet Balta’nın katılımı ile Zonguldak’ta yapıldı. Çevre ve Şehircilik Bakan Yardımcısı Balta konuşmasında, davetlilerin güzel konuşmalarının ve eleştirilerinin olduğunu belirterek eleştirilere cevap verdi. Özellikle Maden Mühendisleri Odası'nın düzenlemiş olduğu toplantılara katıldığını belirten Balta, sözlerine şöyle devam etti:

“Bu toplantılarda madenciliğin sorunlarının tartışılmadığını ve siyasi yaklaşımlar olduğunu gördüm. CHP Mersin Milletvekili Ali Rıza Öztürk, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız'ın burada olmayışından bahsetti. Bir maden mühendisi ve Çevre ve Şehircilik Bakan Yardımcısı olarak buradayım. Madencileri ayağımıza çağırmadık. Antalya'da, Afyon'da, Sivas'ta ve ülkemizin değişik yerlerinde hem kamu adına hem özel sektör adına madencilerin sorunlarını beraber dinledik. Eleştiriyle, iş yapan insanların moralini bozarsak gelecekten fazla verim bekleyemeyiz." Madencilikte eksikler olduğunu anlatan Balta, şöyle konuştu: "Bunları hep beraber yaşıyoruz. Ama bunları ortadan kaldırmak bir zihniyet değişikliğinin hep beraber yaşanmasıdır. İşçi, işveren, muhalefet ve bütün insanlar hep beraber topyekün bir mücadele yapılması lazım. İşçi bir emekçidir, onları sahiplenmek lazım. İş yapan insanlara da hep beraber sahip çıkmamız gerekir. Kömür kongresindeyiz. Kömürle alakalı düşüncelerimizi burada paylaşmak isterdim. Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk'ün bizlere gösterdiği muasır medeniyetler seviyesine çıkmak, herhalde sadece oturduğumuz yerden slogan atmakla olmuyor. Ülkemizin muasır medeniyetler seviyesine çıkması için gece gündüz çalışıyoruz. Burada hükümet yetkililerinin insanları dışladığını ve hakir gördüğünü diyemeyiz. Bu kongreye katılan insanların konuşma şeklinin düzenlenmesi gerekir. Kömür kongresiyle alakalı eleştiriler yapılması lazım.”

Bakan Yardımcısı Balta konuşmalarını şöyle sürdürdü: "Yer altı zenginliklerimizi bulup ortaya çıkarmak için fotoğrafını çekmemiz lazım. Bu zenginlikleri ortaya çıkarmamız gerekir. Neden dışarıya bağımlılığı ortadan kaldırmak için Hidroelektrik Santralleri (HES) kurulmuş, rüzgar enerjisiyle çalışan santraller kurulmuştur. Yıllarca akan sularımız boşa akmış. Ama ben şuna katılıyorum. Çevre ve Şehircilik Bakan Yardımcısı olarak diyorum ki çevreye uyumlu yapılan HES'lere 'evet' diyoruz. Çevreye zarar verebilecek HES'lere biz de karşıyız"