Başbakan Erdoğan, Sloven mevkidaşı Janša ile baş başa yaptığı görüşmede ve heyetler arası görüşmelerde iki ülke hükümetinin de bölgesel ve uluslararası meselelere aynı istikamette baktığını gördüğünü belirterek “Bugün ağırlıklı olarak Suriye konusunu da aramızda görüşme fırsatını bulduk ve burada da düşüncelerimizin örtüşmüş olması tabii ki manidardır. İnanıyorum ki Suriye’deki bu insanlık dramını bir an önce sona erdirmek, akan gözyaşlarını dindirmek ve ölümleri sona erdirmek uluslararası bir insanlık sorunudur. Ve bunu bir insanlık sorunu olarak ele almak suretiyle; gerek Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nde, gerek Arap Ligi’nde, gerek ise İslam İşbirliği Teşkilatı’yla müşterek ele almak suretiyle bu konuyu bitirmemiz gerekiyor” şeklinde konuştu.

Türkiye’nin Suriye ile 910 kilometre sınırı olduğu için konuya daha duyarlı yaklaşmak durumunda olduğunu belirten Erdoğan, “Ülkemizde bugüne kadar girip çıkan Suriyeli kardeşlerimizin sayısı 40 binin üzerinde fakat şu anda 23 bin misafirimiz var. Bunlar için de gerek çadır kentler, gerekse de konteynır kentler oluşturmak suretiyle onları elimizden geldiğince en iyi şekilde misafir etmenin gayreti içerisindeyiz” dedi.

Erdoğan, dün konteynır kentte Suriyelilerle görüştüğünü kaydederek “Orada kendileriyle dolaştığım bazı konteynırlarda konuşma fırsatı buldum. Tabii ki hepsinin arzusu bir an önce ülkelerine, evlerine tekrar dönebilmek. İnsan tabii ki kendi topraklarını her zaman arzular. Biz her ne kadar elimizden geldiği kadarıyla iyi imkânlar sunsak da hiçbir zaman kendi evleri kadar güzel olmayacaktır; mutluluk taşımayacaktır. Biz de kendilerine şunun taahhüdünü yaptık: Sizler burada kendinizi güvende hissettiğiniz sürece, ‘Artık eve dönebilirim’ demediğiniz sürece bizim misafirimizsiniz. Bundan hiç endişeniz olmasın. Burada rahat edin; huzur içinde olun” ifadelerini kullandı.

Türkiye’nin Suriye sorununu çözme gayreti içinde olduğunu belirten Erdoğan, “Bizler de gerek BM Güvenlik Konseyi’nde, gerek Arap Birliği’nde, gerek İslam Konferansı Örgütü’nde bu konuları uluslararası boyutta ele alıyoruz. İnşallah bu sorunu çözeriz. Bunun beklentisi içerisindeyiz. Bu vesileyle bölgedeki çalışmaları da sürdürüyoruz. Bunları da aramızda görüşme imkânı bulduk” dedi.Erdoğan konuşmasını Slovenya ve Türkiye hükümetleri arasında oynanacak bir futbol maçını kararlaştırdıklarını belirterek bitirdi.