Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, bakan olmadan önce Merrill Lynch’ten aldığı yıllık 770 bin dolar maaşla ilgili ”Gerçekten bu ülkeye hizmet etmek için, gönüllü bir şekilde geldim, her şey para değil” dedi.

CNN Türk televizyonunda katıldığı bir programda soruları yanıtlayan Bakan Şimşek, İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin’in Uludere olayı konusundaki açıklamalarının sorulması üzerine, konuyla ilgili Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve AK Parti Sözcüsünün gerekli açıklamalarda bulunduğunu, kendisinin de buna ekleyecek bir şeyi bulunmadığını söyledi.

Şimşek, ”Burada temelde tek sorumlu terör örgütüdür. Çünkü bizim ülkemizde terör olmazsa, sınırlarımızda bu tür sıkıntılar olmazsa, bu tür trajediler hiç yaşanmazdı. Bunu bir kere unutmamak lazım” ifadesini kullandı.

-Teklif kabul edilirse en düşük memur maaşı 1.757 lira olacak Memurlara teklif edilen yüzde 3,5 4 zam teklifi ile bütçe imkanlarının üzerine çıktıklarını vurgulayan Şimşek, bu teklif kabul edilirse 1 Temmuz 2012 tarihi itibariyle en düşük memur maaşının 1.757 liraya çıkacağını, ortalama memur maaşının ise 2 bin 39 lira olacağını bildirdi Şimşek, en düşük memur maaşının, asgari ücretin 2,7 katı olduğuna dikkati çekerek, ”Bu nedenle herkes memur olmak istiyor. Biz özel sektörün sunmadığı imkanları kamu olarak sunma noktasına geldik. 75 milyonun tamamına ayırdığımız her 100 liranın 30 lirasını memura vereceğiz. Sınırları ciddi şekilde zorlamışız, takdir milletimizindir” diye konuştu.

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan ve kendisinin Hakem Kurulu’na mobing uyguladığı yönünde açıklamaların olduğunun belirtilmesi üzerine Şimşek, Hakem Kurulu’na mobbing uygulanmadığını söyledi.

Şimşek, ”Hakem Kurulu’na diyoruz ki bakın memleketin gerçekleri bu. Eğer biz bol keseden maaş artışı verirsek açığımız artar” dedi. Bu sene bütçenin durumunun geçen sene kadar iyi olmadığını kaydeden Şimşek, bol kesen maaş artışı verilirse açığın artacağını söyledi.

-”Her şey para değil-

Merrill Lynch’ten aldığı aldığı maaşla ilgili olarak ”Neden bakan oldu, bu parayı kazanan bir bakan memurun alacağı zamdan ne kadar anlar” şeklinde eleştiriler yapıldığının hatırlatılması üzerine Şimşek, şunları söyledi: ”Gerçekten ben bu ülkeye hizmet etmek için bilerek, gönüllü bir şekilde geldim. Her şey para değil. Güzel ülkemizde hizmet etmek her şeyin üzerindedir. Bunu bütün samimiyetimle söylüyorum. İkincisi bizim geldiğimiz yer belli, yokluktan geldik. O yüzden yokluk çekenleri de çok iyi biliriz. Ama şu bir gerçek; dünya değişti, şartlar değişti. Ben dün şunu demek istedim. Finans sektörü eskiden çok bonkör davranırdı. Şimdi finans sektörü bile farklı noktada. Finans sektörü paradan para kazanıyor, en kolay para kazanılan sektör. Benim dün ifade ettiğim rakam da bir paket bu. Ama konu benim konum değil.”

-Avroya geçmek bazı ülkeler için deli ceketi-

ABD’nin önde gelen gazetelerinden Wall Street Journal’in Türkiye avroya geçmeli şeklinde yorumları bulunduğunun hatırlatması üzerine Bakan Şimşek, şu değerlendirmelerde bulundu: ”Avroya Türkiye girmek ister mi? Gerçi AB üyesi olduğunuz zaman avroya belli bir süre sonra girme zorunluluğunuz var. Ama bakın şu anda Avrupa’nın en büyük sıkıntısı; Yunanistan bugün avroda olmasa çok rahat bu krizden çıkardı, İtalya bugün avroda olmasa rekabet gücünü çok farklı bir şekilde artırırdı. Yani sorumsuz ülkeler için, reform yapamayan ülkeler için avro bir deli ceketi. Ama tabii ki Kuzey Avrupa ülkelerine şöyle bir bakın, Almanya’ya bakın. Reform Yapısal reformlarla rekabet gücünü artıran ülkelere baktığınız zaman, bu ülkeler avro ile kazançlı çıktılar. Ama güneydeki ülkelere bir bakıyorsunuz bunlar biraz daha rahat yaşamayı seven, derinlemesine reform yapmayan ülkeler için de avro tam bir ateşten gömlek. Ülke olarak, yani avro konusunda iyi düşünmemiz gerekiyor.”