Bazı incelemelerde bulunmak üzere Bingöl’e gelen AK Parti Diyarbakır Milletvekili Galip Ensarioğlu, Kürt sorunu ile ilgili İHA'ya özel açıklamalarda bulundu. Kürt sorunun çözümü konusunda muhatabın Kürt halkı, Türkiye demokrasisi ve hükümeti olduğunu; ancak sorunun kökten çözümü konusunda PKK’nın da çözüme dahil edilmesi gerektiğini savundu. Ensari, "Kürt sorunu çözülecekse muhatap Kürt halkıdır, muhatap Türkiye demokrasisidir ve hükümetimizdir. Kürt sorununu, hiç kimseyi muhatap almadan da çözmek mümkündür.

Kürtlerin talepleri ve dünyadaki standartlar bellidir. Ama Kürt sorununu kökten çözmek istiyorsak ve şiddet dursun istiyorsak, şiddetin muhatabı da PKK’nın kendisidir. Şiddeti ve bu sorunu kökten çözmek istiyorsanız sebep ve sonuçları ile birlikte tamamen çözmemiz gerekir. PKK da Kürt sorununun geçmişte çözülemeyişinin bir sonucudur ve şiddet üretmeye, kan dökmeye devam ediyor. Eğer bu kanı durduracaksanız, Kürt sorununu çözseniz bile PKK’yı görmezden gelirseniz, çözüm sürecinin bir parçasına dahil etmezseniz, hem sorunun çözümüne engel olacaktır, hem de kan dökmeye devam edecektir. O yüzden bu sorunu kökten çözeceksek tabii ki PKK’ya da çözüm süreci içerisinde. 'PKK sorununu nasıl çözeceksiniz, PKK’yı nasıl çözümleyeceksiniz, nasıl bir çözüme razı edeceksiniz'; yani bütün bunlar da düşünülmek zorundadır ve PKK çözümün bir parçası olmak zorundadır” ifadelerini kullandı.


İHA muhabirinin ‘Nasıl bir çözüm olabilir?’ sorusu üzerine Ensarioğlu, “Bu teknik bir detaydır. Oslo süreci, bu düşünülerek yapılmıştır, Abdullah Öcalan’la yürütülen süreçte Türkiye’de kanın durması, insanlarımızın ölmemesi için ve tamamen Türkiye’de şiddetin son bulması için bu görüşmeler yapılmıştır, benim de bahsettiğim böyle bir şeydir. Oslo süreci ile olmadı, Öcalan ile olmadı, PKK kendisi Oslo sürecini sabote etti, boşa çıkardı. Öcalan’ı PKK’nın kendisi boşa çıkardı.

Peki ne olur, bugün Barzani’nin yürüttüğü gibi üçüncü şahıslar eliyle yürütülen bir takım görüşmeler olur veya farklı çalışmalar olur. Neticede sonuca nasıl gideceğinizi oturur, detaylı bir şekilde tartışırsınız, karar verirsiniz ve önemlisi inanırsanız böyle çözüm bulunabilinir” açıklamasında bulundu.
'Sarf ettiğiniz bu sözlerden dolayı partinizin size karşı tavrı nasıl olur' sorusuna Ensarioğlu, "Ben siyaset yapıyorum, ben çözüm adına siyaset yapıyorum. İnsanlar bana oy verdiyse 'Gidin, bu işi çözün' diyor. Ben çözüm üretmeyeceksem, çözüme yönelik siyaset yapmayacaksam ne anlamı var. Biz ilkokul talebesi değiliz yani" şeklinde konuştu.

BDP’NİN DİYARBAKIR’DAKİ 14 TEMMUZ MİTİNGİ


Barış ve Demokrasi Partisi’nin (BDP) 14 Temmuz’da valiliğin yasağına rağmen miting yapacağını açıklamasına ilişkin Ensarioğlu, "Her siyasal parti miting yapabilmeli, görüşlerini dile getirebilmeli. Bizim özgürlük anlayışımız da bunu gerektirir. Ama Diyarbakır Valililiği’nin hassasiyeti de, 14 Temmuz tarihi Silvan saldırısı ardından DTK’nın demokratik özerklik ilanı gibi birçok hadisenin ardından ortaya çıkmış, belirlenmiş bir tarihtir. Bu tarihi sembolleştirilip bunun üzerinden yeni bir takım şeyler geliştirmenin ve Türkiye’de farklı hassasiyetler oluşturulabileceği ve o tarihte yapılacak bir mitingde bir takım provokasyonların olacağına dair valiliğin bilgisi dahilinde iptal edilmiştir. Ama ben şahsım olarak yasaklara karşıyım. Yasakların bir tedbir olarak görülmesini doğru bulmuyorum.

Belki BDP’lilerle görüşülüp bu Nevroz alanına taşınabilinirdi veya ayın 14’ü değil de 15’i, 16’sı olabilirdi. Maden ki böyle bir hassasiyet varsa birkaç gün ertelenebilirdi. Ama BDP’nin de her şeye rağmen sokakları gerecek, gerginlik oluşturacak, Diyarbakır’a, bölgeye zarar verecek bir yöntemde ısrar etmesini doğru bulmuyorum" dedi.

"NUMAN KURTULMUŞ İTİBAR ETTİĞİMİZ BİR ŞAHSİYETTİR"


HAS Parti Genel Başkanı Numan Kurtulmuş’un Başbakan Erdoğan ile görüşmesini olumlu bulduğunu ifade eden Milletvekili Ensarioğlu, "Numan Kurtulmuş, bizim tabanımızın itibar ettiği değerli bir siyasetçidir. Türk siyasetinde hak ettiği yeri bulamayan bir siyasetçidir. Böyle bir şahsiyetin AK Parti’de siyaset yapması partimize güç katar" ifadelerini kullandı.