Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin; Dışişleri, Enerji, Ekonomi, Kültür, Tarım ve Ulaştırma Bakanlarını da İstanbul'a getiriyor. İki lider, Türk ve Rus işadamlarını da buluşturacak.

Putin'in ziyaretinde ana gündemi, ortak projeler ve ekonomik ilişkiler oluşturacak.

Kritik dosyaları ise, Konsey toplantısından önce iki ülkenin Dışişleri Bakanları ele alacak.

Moskova-Şam seferini yaparken Esenboğa havalimanına indirilen Suriye havayollarına ait uçağın iki ülke ilişkilerinde yarattığı krizin gündeme gelmesi beklenmiyor.

Patriotlar Gündeme Gelecek

Suriye sınırına yerleştirilecek Patriot Savunma Sistemleri ve tabii Suriye'de yaşananlar masada olacak.

Türkiye ve Rusya, Putin'in ziyaretinde bir anlamda, uluslararası konulardaki farklı bakış açılarının ikili ilişkileri etkilemesine izin vermeyeceğini gösterecek.

Putin'in ziyareti kapsamında, farklı alanlarda 6 sözleşmeye imza atılması bekleniyor.

Rusya'dan Türkiye'ye doğrudan yatırımlar, 3 milyar dolara, Türkiye'den Rusya'ya ise 4 buçuk milyar dolara yükseldi. İki ülke birbirlerinin ilk 10 ticaret ortağı arasında yer alıyor.

Türkiye ve Rusya'nın, ticaret hacmi geçen yıla göre yüzde 14 arttı, 35 milyar dolara yükseldi.

Nükleer Enerjide İşbirliği

Enerji alanında birçok ortak projede yer alan Türkiye ve Rusya, Akkuyu'daki nükleer santral inşaatı için de işbirliği yapıyor.

Rus diplomatlar, Akkuyu için Türk mevzuatının gerektirdiği her türlü izni yaz aylarına kadar tamamlamayı hedefliyor. Akkuyu nükleer santrali için 400 Türk öğrenci, Rusya'da uzman olarak yetiştiriliyor.

Akdeniz sahilleri ise giderek daha fazla Rus turisti ağırlıyor. Rusya'dan Türkiye'ye gelen turist sayısı geçen yıla göre yüzde 3 arttı ve 3 buçuk milyona yükseldi.