Bursa'ya giderken Bozüyük Sarar Tesislerinde dinlenme molası verdi. AK Parti Bursa Milletvekili Canan Candemir Çelik'in de eşlik ettiği Bakan Şahin'i Bozüyük Belediye Başkanı Ahmet Berberoğlu Sarar Tesisleri'nde karşılayarak ev sahipliği yaptı. Başkan Berberoğlu ile bir süre sohbet eden Bakan Şahin sohbetin ardından gazetecilerin Afyon'daki mühimmat deposunda çıkan patlamada şehit olan 25 asker için Kara Kuvvetleri Komutanlığı tarafından askerlerin ailelerine gönderilen yazıda doğal afet şehidi tanımı yapılması ile ilgili sorularını cevapladı.

Bakan Şahin dün Milli Savunma Bakanlığının yaptığı açıklamada ve bugünkü gazetelere yapılan açıklamalarda neden doğal afet şehidi denildiğinin açıklandığını belirterek bunun kaynağının bir iç yönerge olduğunu söyleyerek " Türk Silahlı Kuvvetlerine ait bir iç yönerge var, burada 10 kademede şehitliklerimizle ilgili şehitliklerimize alınacak, oraya defnedilecek olan şehitlerimizin statüsü tanımlanmış. Kademenin bir tanesinde de doğal afetten dolayı, kaza patlamadan dolayı olan şehitlerimizin de burada şehitliklerden istifade edeceği bir yönergenin üzerinden Genel Kurmay kendi kurumsal alt yapısı içerisinde en uygun bu guruba uygundur diye göndermişler. Şimdi tabi orada Afyon şehitlerimize baktığımız zaman bu gurupların hiç birine uymadığını görüyoruz. Yeni bir mevzuata ihtiyaç olduğu görülüyor" dedi.

Konuşmasında çok güçlü şehit yakınları ve gaziler ile ilgili düzenlemeler yaptıklarını vurgulayan Bakan Fatma Şahin sözlerine şöyle devam etti "Bizde zaten onun için buradayız. Biz Şehit Yakınları ve Gaziler Daire Başkanlığı bizim Bakanlığa bağlandıktan sonra 70'e yakın mevzuat ve çok fazla sayıda yasanın olduğunu gördüğümüz için çok güçlü bir şehit yakınları ve gaziler ile ilgili düzenlemeler yaptık. Bu düzenlemelerin içerisinde; vazife malülleri var, hem görev zararları var, hem o işi yaptığından dolayı yaşanan sorundan dolayı bir mağduriyet varsa bir şehitlik varsa bir gazilik varsa özellikle geriye kalanın mağduriyetini giderecek sosyal devlet olarak geriye kalanın yaşam kalitesini yükseltecek şekilde sosyal destek ünitelerinin geliştirilmesiyle ilgili çok güçlü bir yasa çıkardık.

Yasanın içeriğine baktığınız zaman özellikle vazife malüllerinin daha önce anne babadan muhtaçlık belgesi isteniyordu, bu kaldırıldı. Tazminatla ilgili süreçte daha yüksek bir tazminat ödenmesi bağlanan aylıklarda da en üst limitten aylık bağlanması ile ilgili çok önemli düzenlemeler yapıldı. Bu düzenlemeler şu anda devam ediyor ve biz yönetmeliklerin yada bu sürecin takipçisiyiz. Bu Türk Silahlı Kuvvetlerinin iç yönergesindeki şehitliklerimize kimlerin defnedileceği yönetmeliği de biz bakanlık olarak çalıştık, ilgili bakanlıkların görüşüne sunduk. Biz burada mevzuattan kaynaklı, sayın Bakanımızın da söylediği mevzuattan kaynaklı yaşanan sıkıntının Türk Silahlı Kuvvetlerinin boyutuyla takipçisi olduklarını belirttiler" diye konuştu.

HİÇBİR AİLE MAĞDUR OLMAYACAK

Hiçbir ailenin mağdur olmayacağını belirten Şahin sözlerine şöyle devam etti "Biz Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı olarak ilgili daire başkanlığı olarak sayın Başbakanımızın söylediği gibi hiçbir ailenin mağdur olmayacağı, onların geriye kalanlarının rahat huzurlu bir şekilde güvenli bir şekilde hiç kimseye muhtaç olmadan yaşayabilecekleri bütün alt yapıyı yapmak üzere konumlandık. Bunun için gerekli çalışmaları yapıyoruz. Önemli olan onların acılarının yanında olmak, acıları paylaşmak, acıların azaltılmasını sağlamak, bir anne olarak bir kadın olarak bir evlat acısının ne olabildiğini empati yaptığım zaman ne kadar büyük derin acıların olduğunu biliyoruz.

Dolayısıyla bizim geldiğimiz günden beri hep onların yaşamlarını iyileştirmek üzerine yaptığımız önemli çalışmalar var. Bu konuda da gerekli çalışmalar Milli Savunma Bakanlığı tarafından yapıldığında bizde Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı olarak kendi çalışmamızı tamamlayacağız. Beraber oturup daha iyiyi nasıl yapabiliriz Bu süreçteki yaşanan mevzuattaki karışıklığı nasıl düzeltebiliriz Bununda gayreti içerisinde olacağız. Önemli olan şu yani sayın Başkanımızın söylediği ailelerin mağdur olmasına müsaade etmeyiz, aileler rahat olsunlar dedi.

Başbakanımızın söylediği sözün alt yapısını doldurmakta ilgili bakanlıklara bizlere düşüyor, Bizde bunun gayreti içerisinde olacağız, Onların acılarının üzerinden siyaset yapmak ve onların acıları üzerinden farklı bir polemik oluşturmayı da doğru bulmuyorum. Şu ana kadar biliyorsunuz zaten bir çok düzenlemeyi yapan bir iktidarız terör mağdurları ile ilgili süreçte sivil vatandaşlarımızın da mağduriyetinden dolayı çok önemli sosyal haklar vermiş bir iktidarız. Bu kadar geniş perspektiften bakan ve toplumun bütün kesimlerini kucaklayan bir iktidarın bu alanda zaten bir şey yapmaması mümkün değil."

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin, son olarak Afyonkarahisar'daki şehitlerin durumuyla alakalı olarak, Biz elimizden gelen her şeyi yapacağız ve gerekli bütün desteği vereceğiz, ama gidip sürekli ailelere sizin çocuğunuzu şu guruptan saydılar deyip onların acılarını arttırmanın da doğru olmadığını düşünüyorum. Her kesiminde bu konuda daha hassas olması gerektiğini düşünüyorum " dedi.