Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, "Son günlerde İstanbul’da yaşanan trafik sıkıntısı geçicidir. Kurban Bayramı öncesinde yük ve yolcu taşımacılığı trafiği çok arttırdı" dedi.
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan İETT filosuna katılan 758 otobüsün hizmete alınması törenine katıldı.
Törende konuşan Erdoğan, 1994 yılında İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı döneminde İstanbul nüfusunun 8.5 milyon olduğunu hatırlatarak, “Şu anda yaklaşık 15 milyon oldu. Neredeyse iki katına katladı. Nüfus bu kadar hızlı artarken İstanbul’da araç sayısı da hızla artıyor. Türkiye genelinde 17 milyon motorlu araç var. İstanbul’da 3 milyon 65 bin adet. Yani Türkiye genelindeki her 6 araçtan bir tanesi İstanbul’da bulunuyor. Yılda 350 bin motorlu araç trafiğe giriyor. Günde ortalama bin araç trafiğe katılıyor. Nüfus ve araç sayısındaki hızlı artışa rağmen trafiği rahatlatma, ulaşımı en konforlu şekilde tesis için büyük yatırımlar yaptık ve yapıyoruz” dedi.
Medyada AK Parti hükümetine yönelik trafik yoğunluğu eleştirilerinin yapıldığına dikkat çeken Erdoğan, “Milletimi vatandaşımı dünyaya götürmeyen, dünyada olanları buraya aktarmayan bir zihniyet bu. Bugün İngiltere’nin Londra’sında belirli saatlerde merkeze giremezsiniz, özel ödeme yapmaz zorundasınız. Belediye başkanlığımda bir teklif getirdim. ‘İstanbul’a gelmek için nakil ilmuhaberi isteyelim’ dedim. Dediler ki ‘İstanbul’a gelmeyi bu belediye başkanı yasaklıyor’ Biz adımlarımızı attık. Attık da ne oldu. O günden bu güne bizim zihniyetimize inanan İstanbul halkı bizi hiçbir zaman iktidardan indirmedik” diye konuştu.
Başbakan Erdoğan artan İstanbul trafiğinde toplu taşımanın önemine de dikkat çekerek, “İstanbul sakinleri olarak otomobil ile olan ilişkimizi mutlaka gözden geçirmek zorundayız. Devletin hazinesi, maliyesi, bu kadar fazla otomobil satılmasından, akaryakıt tüketilmesinden vergi boyutuyla ziyadesiyle memnundur. Ama biz vatandaşımızı korumak ve gerekli uyarıları yapmak durumundayız. İthal araçlar nedeniyle Türkiye’nin önemli kaynakları yurt duşuna akıyor. Özellikle akaryakıt tüketimi nedeniyle Türkiye yurt dışına ciddi ödemeler yapıyor. Bunun için cari açıkta büyüme söz konusu. Ulaşım altyapısına büyük yatırımlar yapıyoruz. Trafikte artan araç sayısı nedeniyle saatlerimiz heba oluyor, sinirler yıpranıyor, çevre ciddi şekilde kirleniyor. Modern bir şehir ulaşımın özel araçlarla değil toplu taşıma araçları ile yapıldığı şehirdir. Bakıyorsunuz vatandaşımız 1-2 kilometrelik yola aracı ile gidiyor, trafikte her otomobilde 1 kişi seyahat ediyor. Bazı hatlarda toplu taşıma araları boş giderken, aynı güzergaha binlerce aracın içerisinde tek kişiyle yol almaya çalıştığını görüyoruz. Biz akaryakıt noktasında bu kadar zengin bir ülke değiliz. Biz petrol kuyularına sahip bir ülke değiliz. Bizim millet olarak ulaşımda tasarrufu daha ciddi şekilde gündemimize almamız gerekiyor. Sabah işe giderken, işten dönerken toplu taşımaya yönelmek, özel araçları verimli kullanma konusunda daha hassas olmamız gerekiyor. Eğer ulaşım alışkanlıklarını değiştirirsek hem ülke, hem İstanbul hem çevre hem de aileler kazanacak” şeklinde konuştu.
Son günlerde İstanbul’da yaşanan trafik sıkıntısına da dikkat çeken Erdoğan, "Son günlerde bu İstanbul’da yaşanan trafik sıkıntısı bana göre geçicidir. Kurban Bayramı öncesinde yük ve yolcu trafiğindeki artış maalesef İstanbul trafiğini çok yoğunlaştırdı fakat İstanbul’daki daimi mevcut sıkıntıyı görmemezlikten de gelemeyiz. Yaklaşık 20 yılda nüfus neredeyse bire bir katlanmış durumda. Bütün bunlara karşı biz durduk mu? Gerek metro yatırımları ile gerek kavşak düzenlemeleri ile yoğun bir adım atıyoruz. Bozulan araçlara yönelik tedbirler aldık. Buna rağmen eski araçlarla yola çıkanlar var. Tabii bu araçlar yola çıkanlar arıza yaptığı zaman trafiği tıkıyor. İnşallah büyük şehir olarak İstanbul emniyeti İBB ile el elele vererek tam koordinasyon sağlayarak trafikteki aksamaları daha hızlı çözüme kavuşturacağız” ifadeleri kullandı.
Toplu taşımada şikayetler olabileceğini de kaydeden Erdoğan, eksikliklerin toplu taşımaya ilginin artmasıyla ortadan kalkacağını vurguladı.
Hükümet olarak İstanbul’a yaptıkları ulaşım yatırımlarını anlatan Erdoğan, şunları söyledi:
“2004 yılından bugüne İstanbul’da karayolu ulaşımına yaklaşık 8 katrilyon, demiryolu ulaşımına 12 katrilyon, denizyolu ulaşımına 1 katrilyon yatırım yaptık. Bu yazanlar çizeler konuşalar, bunları görün be insaf edin. Hükümet daha ne yapacak. ‘İstanbul’a gelen gelmeyin’ mi diyecek. Trafik bakım onarım gibi yatırımları eklediğinizde on yılda yaptığımız ulaşım yatırım 24.5 katrilyon TL’yi buluyor. 274 kavşak çalışmasını tamamladık. 400 kilometre yeni karayolu inşa ettik, 45 kilometre metro ağı kazandırdık. İstanbul’da 3. havalimanı ihalesini gerçekleştirdik. Yılda 100 milyon yolcu kapasiteli bir havalimanı. Bu CHP’nin hayali buna ulaşır mı. Bizim uygulamalarımızın ulaştığı yere bunları hayalleri bile ulaşamaz. 3. boğaz köprüsü temelini attık. İnşat devam ediyor. İnşallah 2015’de açacağız. Bu CHP zihniyeti ne yapıyor ‘acaba köprü inşaatını durdurabilir miyiz’ Denizden seyahat yapıyorlar. Yükselen kuleleri izleyip duruyorlar. Bu zihniyet 1. ve 2. köprüye de karşı çıktı”.

BAŞBAKAN ERDOĞAN: "ÇOCUKLARA HER GÜN SLOGAN ATTIRARAK CUMHURİYET BÜYÜMEZ

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Andımızın kaldırılması eleştirilerine yanıt vererek, "Yasaklarla Cumhuriyet yücelmez, baskılarla ayrıştırmalarla Cumhuriyet yücelmez. İnsanlardan özgürlükleri esirgeyerek, en temel haklarını yasaklayarak Cumhuriyet korunmaz. Çocuklara her gün slogan attırarak Cumhuriyet büyümez" dedi.
Başbakan Recep Tayyip Erodoğan, İstanbu'da 758 yeni otobüsün hizmete alım törenine katıldı. Törende konuşan Erdoğan muhalefeti eleştirdi. Muhalefetin Türkiye'de tek bir eserinin bulunmadığını söyleyen Erdoğan, Bunlar böyle bir şeyi yapamazlar. Bunların ne aşkı ne heyecanı var. Ama bizim milletimize bir heyecanımız bir aşkımız var" dedi.
Başbakan açıklanan demokratikleşme paketi ve özellikle andımızın kaldırılmasına yönelik eleştirilere de yanıt vererek, "Bunlar hiçbir zaman cumhuriyetimize sahip çıkmadılar. Cumhuriyetçiyiz dediler halkı kutuplara ayırdılar. Cumhuriyetçiyim deyip belli kesimleri dışladılar. Belirli kesimlere ağır acılar bedeller ödettiler. Cumhuriyetçiyim demek ile cumhuriyetçi olunmaz. Milliyetçiyim diye slogan atmakla milliyetçi olunmaz. Millet ile devleti kucaklaştırıyorsan o zaman cumhuriyetçi, milliyetçi olursun. Yasaklarla Cumhuriyet yücelmez, baskılarla ayrıştırmalarla Cumhuriyet yücelmez. İnsanlardan özgürlükleri esirgeyerek, en temel haklarını yasaklayarak Cumhuriyet korunmaz. Çocuklara her gün slogan attırılarak cumhuriyet büyümez. Cumhuriyet inşa edilen yollarla, konutlarla hastanelerle barajlarla, köprülerle yücelir. Cumhuriyetimiz başı dik onurlu vatandaşlarla yücelir. Cumhuriyet geleceğe güvenle bakar. Cumhuriyeti demir prangalardan kurtarıyor, demir ağlarla, asrın projeleriyle, huzurla birlikte kardeşlikle büyütüyoruz" diye konuştu.
Kendi hükümetleri döneminde cumhuriyet döneminin tamamından fazla yol yaptıklarını anlatan Erdoğan, "Kim cumhuriyetçi. Kim cumhuru seviyor farkımız bu. Biz slogan atmıyoruz, iş üretiyoruz. Kara tahtada yetiştik değil mi. Yahu okumaya kitap bulabiliyor muyduk. Biz teksir notları ile okuduk. Şimdi sıranın üstüne birinci hamur kağıttan kitapları koyarak ücretsiz olarak çocuklarımızı okutuyoruz. Kara tahtayı kaldırmaya başladık. Sınıflara akıllı tahtayı koymaya başladık. 3-5 yıl içinde yavrularımız elinde tablet bilgisayarla okullarına gidip gelecekler. Bu modern Türkiye’nin gerçek yüzü olacak. Türkiye’yi her alanda hak etti hedeflerle kucaklaştırıyoruz. 2023 Cumhuriyet kuruluş yıldönümü. Çok farlı bir Türkiye olarak gireceğiz. Dünyanın 10 büyük ülkesinde biri olarak girmeyi hedefliyoruz. Onun için tek millet, tek bayrak, tek vatan, tek devlet diyoruz. Bunu başaracağız. Ama tek dile hayır. Resmi dilde tek dil. Bunun dışında herkesin diline saygı duyacağız. Herkesin dinine saygı duyacağız. Ne din dayatması yapabiliriz ne dil dayatması. Ama bizim bütünleştiren unsurlar var ki resmi dil tek dil. Bu farklı bir şey. Anadilde eğitim kur kendi özel okulunu ana dilde eğitimini ver. Ama devlet okullarında böyle bir şeyi yapamayız. Bu tür özel okulları kuranlar var. Oralarda da bazı dersler Türkçe okutulmak kaydıyla. Açıkladığımız pakette bunları da ortaya koyduk" ifadelerini kullandı.
Başbakan Erdoğan vatandaşların Kurban Bayramını da kutlayarak şunları söyledi:
"Önümüzde Kurban Bayramımız var. Bu bayram birliğimizin, beraberliğimizin nişanesi. Bu bayram bir evladın niçin kurban edilmeye aday gösterildiğinin nişanesidir. Onun için bütün milletime sesleniyorum anneniz hayattaysa kadri kıymetini bilin. Babanız hayattaysa kadri kıymetini bilin. Utanmayın gerektiğinde ayaklarının altını öpün. Cennet onların ayaklarının altında çekinmeden öpün. Ben öptüm öptükçe ezilmedim. Tam aksine Rabbim bizlere farklı makamlar verdi. Cennet annelerin ayakları altındadır unutmayın, babaların değil. Bu bayramın özelliği çok farklı. Muhakkak büyüklerimizi ziyaretlerini yapalım, şehitlerimizin ziyaretlerini yapalım. Bunlar bizim birliğimizin beraberliğimizin nişanesidir".