Kazakistan temasları çerçevesinde bugün Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev ile bir araya gelen Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Akorda Sarayı'nda gerçekleşen basına kapalı görüşmenin ardından iki ülke arasında çeşitli anlaşma ve protokollere imza attı.

İmza töreninin ardından basın toplantısı düzenleyen Erdoğan, “Ata yurdumuzu ziyaret ediyor olmaktan büyük heyecan ve mutluluk duyduğumuzu ifade etmek isterim. Cumhurbaşkanı Sayın Nazarbayev ile az evvel çok kapsamlı ve verimli görüşmeler yapmış bulunuyoruz. Gerekli ikili, gerek heyetler arası görüşmeler gerçekten çok, çok verimli geçti. Nitekim Sayın Cumhurbaşkanı'nın 2009 yılında gerçekleştirdiği Türkiye ziyareti sırasında ikili ilişkilerimizi stratejik ortaklık seviyesine çıkarmıştık.

Bugün yaptığımız görüşmede, ikili ilişkilerin daha ileri bir safhaya taşınması konusunda müşterek irademizi teyit ettik. Bu bağlamda ilişkilerimizin her veçhesinin en üst düzeyde ele alınmasının her iki ülke için de çok, çok faydalı olacağı kanaati pekişmiş oldu. Bu bakımdan Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Konseyi kurulmasına ilişkin ortak anlaşmayı az önce imzaladık. Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Konseyi'nin ilk toplantısını, Sayın Nazarbayev'in Ekim ayında ülkemize yapacağı ziyaret sırasında düzenleyeceğiz” dedi.

“BU ANLAŞMALAR İLİŞKİLERİMİZİN ERİŞMİŞ OLDUĞU YENİ SEVİYEYİ GÖSTERMEKTEDİR”

İmzalanan anlaşmalar hakkında bilgi veren Erdoğan, “İmzalamış olduğumuz diğer önemli bir belge olan, Yeni Sinerji Ortak Ekonomi Programı'nın, ülkelerimizin karşılıklı çıkarları, öncelik ve beklentileri çerçevesinde bir yol haritası işlevi göreceğine inanıyoruz. Bu iki anlaşma ilişkilerimizin erişmiş olduğu yeni seviyeyi göstermektedir” dedi.

“SÖZÜN EYLEME DÜŞÜNCENİN PROJEYE DÖNÜŞECEĞİ BİR DÖNEME GİRDİK”

İki ülke arasındaki bağların kardeşlikten öte geçtiğini belirten Erdoğan “Artık sadece dost ve kardeş değiliz, aynı zamanda gerçek manada stratejik ortağız. Bundan sonra işbirliğimizin bu anlayışla gelişmesi için ortak gayret göstereceğiz. Kazakistan ne kadar gelişirse, güçlenirse, yeni teknolojik yatırımlar ülkeye çekebilirse, bizler de o kadar bu gayretleri destekler ve bundan memnun oluruz. Bağımsızlığınızdan bu yana geçen 20 yılda Kazakistan gerçekten her alanda çok büyük başarılar elde etti. Nitekim 7 yıl önce geldiğimde çok farklı bir Astana vardı ama 80'li yıllarda geldiğimde, çok farklı bir Almaatı vardı. Bugün ise adeta tanınmayacak derecede değişmiş gelişmiş bir Almatı, adete sıfırdan başlamış bir Astana var. Bunlar, sayın cumhurbaşkanının gerçek liderliğinde engin devleti ve vizyonu ile ortaya koymuş olduğu eserler.

Bu yıl Kazakistan ile diplomatik ilişkilerimizin kuruluşunun 20. yıldönümünü idrak ediyoruz. Bugün geldiğimiz seviye hiç şüphesiz tarihi bir aşamadır. 2011 sonu itibari ile 3,3 milyar dolara ulaşan ikili ticaret hacmimizin hedefi 10 milyar dolardır. Bunu önümüzdeki yıllarda süratle 10 milyar dolara çıkarmamız gerekiyor. Sözün eyleme düşüncenin projeye dönüşeceği bir döneme girmiş bulunuyoruz. Ülkelerimiz arasında uluslar arası kuruluşlar nezdinde sürdürülmekte olan verimli işbirliği ve karşılıklı destek gerçekten örnek teşkil edecek bir karşılıklı dayanışmadır.

Bunu 2015-16’da bizler BMGK’ya geçici üyeyiz. Ve bu konuda yanı desteği alıyoruz. Aynı şekilde Kazakistan insan haklarında, BM’de aynı destekleri Türkiye olarak biz vermiş oluyoruz. Tabi aramızdaki en önemli adımlardan bir tanesi Bakü-Tiflis-Kars arasındaki raylı siteminin süratle Kazakistan’a ulaştırılması projesidir. Bu proje hakikaten her yönüyle tarihi ve önemli özellikleri olan gerek ulaşım noktasında gerekse taşımacılık noktasında çok çok önemli olan ve Türkiye’nin de adeta bir tarımda dağıtım üssü olabilecek bir özelliği de arz eden bir gelişme olacaktır.

Bunların yanı sıra Hazar'da gerek turizme yönelik gerekse gemi inşaat sektörüne yönelik atılabilecek adımlar var. Bunları değerli cumhurbaşkanımızla görüştük. İşadamlarımızın yatırım yaptığı ülkeler arasında ön sıralarda Kazakistan yer alıyor almaya da devam edecek. Şu anda kadar 2 buçuk milyar doları aştı buraya yapılan yatırımlar. Bu aşamada kardeşim cumhurbaşkanı Nazarbeyev’e firmalarımıza sağlamakta olduğu teşvik ve destek içinde teşekkür ediyorum. Türkiye’deki Kazak yatırımlarının da artmakta olduğunu görmekten büyük bir memnuniyet duyuyoruz. Kazak yatırımcıların Türkiye’ye yatırım yapmaya teşvik edilmeleri ve rafineri yapımı gibi büyük projeler yapımını üstlenmelerini de bekliyoruz. Biz hükümet olarak gerekli desteği sağlayacağımızı özellikle belirtmek istiyorum. Sizleri bir kez daha saygıyla selamlıyor, teşekkür ediyorum” dedi.