Ak Parti Grup Başkanvekili Nurettin Canikli, CHP Grup Başkanvekili Emine Ülker Tarhan,MHP Grup Başkanvekili Mehmet Şandır ve BDP Grup Başkanvekili Hasip Kaplan tarafındanTBMM Başkanlığına sunulan teklif, sporda şike ve teşvik cezalarının indirilmesini öngörüyor.

Sporda şike ve teşvik cezaları azaltılıyor.

Ak PartiCHPMHP ve BDP grup başkanvekillerinin ortak imzayla TBMM  Başkanlığına sunulan teklif, Sporda Şiddetin Önlenmesine Dair Kanunda değişiklik  yapıyor. Buna göre, “şike ve teşvik” primi maddesinde yapılan değişiklikle,  belirli bir spor müsabakasının sonucunu etkilemek amacıyla bir başkasına kazanç  veya sair menfaat temin eden kişiye 5 yıldan 12 yıla kadar hapis yerine, “bir  yıldan 3 yıla” kadar şeklinde değiştiriliyor.

Teklifle; suçun federasyon veya spor kulüpleri ile spor alanında faaliyet  gösteren tüzel kişilerin genel kurul ve yönetim kurulu başkan veya üyeleri,  teknik veya idari yöneticileri ile kulüplerin ve sporcuların menajer veya  temsilciliğini yapan kişiler tarafından işlenmesi halinde, ceza yarı oranında  artırılacak.

Şike ve teşvik primi kapsamına giren suçlarla ilgili olarak, Ceza  Muhakemesi Kanunu'na göre hükmün açıklanmasının geri bırakılması kararı  verilemeyecek, verilen hapis cezası seçenek yaptırımlara çevrilemeyecek ve  ertelenemeyecek. Ayrıca, bu madde kapsamına tanımlanan suçların, bir suç işleme  kararının icrası kapsamında değişik zamanlarda birden fazla işlenmesi halinde,  TCK'nın zincirleme suça ilişkin hükümlerine göre, tek cezaya hükmedilecek. Ancak,  verilen ceza yarısından 3 katına kadar artırılacak.

Bu maddede tanımlanan suçlardan dolayı hakkında soruşturma başlatılan  kişinin soruşturma evresinde Cumhuriyet savcısının talebi üzerine sulh ceza  hakimi tarafından, kovuşturma evresinde Cumhuriyet savcısının talebi üzerine veya  resen mahkeme tarafından soruşturma ve kovuşturma sonuna kadar, spor  federasyonlarında ve kulüplerinde yönetim kurulu başkanı ve üyesi, denetim kurulu  üyesi, denetçi olarak ve sair idari görev yapmasının yasaklanmasına karar  verilecek. Verilen karar üzerine kişinin kulüple olan görev ilişkisi derhal sona  erdirilecek. Bu kararla ilgili olarak Ceza Muhakemesi Kanunu'nun itiraza ilişkin  hükümleri uygulanacak. İtiraz, kararın derhal uygulanmasını engellemeyecek.
         
Bazı cezalar indiriliyor

Teklifle, spor alanlarına yasak madde sokulması ve müsabaka düzeninin  bozulmasına ilişkin cezalar da indiriliyor. Buna göre, mevcut yasada “esasen  bulundurulması suç oluşturmamakla beraber yasak kapsamına giren alet veya  maddeleri spor alanlarına sokan kişiye üç aydan bir yıla” kadar öngörülen hapis  cezası, “bir yıla kadar hapis” olarak değiştiriliyor.

Spor alanlarına; bulundurulması yasak olmamakla beraber kesici, ezici,  bereleyici veya delici aletler ile patlayıcı, parlayıcı, yanıcı veya yakıcı  maddeleri seyircilere temin etmek amacıyla spor alanına sokan veya spor alanında  seyircilere temin eden kişi için “iki yıldan beş yıla kadar hapis cezası”, “6  aydan iki yıla kadar hapis”, bu alet veya maddeleri spor alanında kullanan kişi,  bu suretle müsabaka düzeninin bozulması halinde, fiili daha ağır cezayı  gerektiren başka bir suç oluşturmadığı takdirde, “bir yıldan üç yıla kadar hapis  cezası” yerine ise “3 aydan bir yıla kadar hapis” cezası getiriliyor.

Hakaret içeren tezahürat maddesi kapsamında; spor alanlarında veya  çevresinde toplum kesimlerini din, dil, ırk, etnik köken, cinsiyet veya mezhep  farkı gözeterek hakaret oluşturan söz ve davranışlarda bulunan kişi, fiili daha  ağır cezayı gerektiren başka bir suç işlemediği takdirde, “altı aydan iki yıla  kadar hapis cezası” yerine “3 aydan bir yıla kadar hapis cezasına”  çarptırılacak.

Spor alanlarına usulsüz seyirci girişi suçu, spor müsabakalarına seyirci  olarak katılmaktan yasaklanmış kişi tarafından işlenirse, hakkında “üç aydan bir  yıla kadar hapis cezası” yerine idari para cezası verilecek. İdari para  cezasının miktarı da “50 günden az olamaz” şeklinde değiştiriliyor. Ayrıca,  spor alanlarına, spor müsabakalarını izlemek amacıyla bu Kanun hükümlerine aykırı  olarak seyirci kabul eden veya kabul edilmesini sağlayan kişiye “üç aydan bir  yıla kadar” öngörülen hapis cezası ise “elli günden az olmamak üzere idari para  cezası” olarak değiştiriliyor.
         
Mahkemeler değişecek
         
Müsabaka için seyircilerin kabulüne başlanmasından itibaren müsabaka  sonrası tamamen tahliyesine kadarki zaman içinde yetkisiz olarak müsabaka  alanına, soyunma odalarına, odaların koridorlarına, sporcu çıkış tünellerine  giren kişi, “üç aydan bir yıla kadar hapis veya adli para cezası” yerine, “20  günden az olmamak üzere adli para cezası” alacak.

Fiilin müsabakanın seyrini veya güvenliğini bozması halinde, fail  hakkında “bir yıldan üç yıla kadar hapis cezası” ise “3 aydan bir yıla kadar  hapis cezası” olarak değiştiriliyor.

Bu Kanun kapsamına giren suçlardan dolayı yargılama yapmaya Hakimler ve  Savcılar Yüksek Kurulunun ihtisas mahkemesi olarak görevlendireceği asliye veya  ağır ceza mahkemeleri değil, sulh ve asliye mahkemesi yetkili olacak.