28 Şubat sürecinin hedefindeki Refah-Yol hükümetinin Başbakan Yardımcısı Tansu Çiller, postmodern darbe günlerini Meclis Darbeleri Araştırma Komisyonu'na önümüzdeki ay anlatacak. Başta 28 Şubat olmak üzere darbe dönemi ekonomilerini de mercek altına alan komisyon 1971'den bu yana tüm MGK kararlarını inceleyecek.

Yeni Şafak Gazetesi'nde kaleme alınan haberde, İlhan toprak, Meclis Darbe ve Muhtıraları Araştırma Komisyonu'nun, Milli Güvenlik Kurulu (MGK) kararlarını istediğini belirtiyor. Komisyon Başkanı Nimet Baş'ın geçtiğimiz cuma günü MGK Genel Sekreteri ile yaptığı telefon konuşmasının ardından toplantı kararlarını hazırlayan kurulun, dün itibariyle belgeleri komisyona göndereceği belirtildi.

TÜM MGK KARARLARI İSTENDİ
Sözcü İdris Şahin, komisyon olarak 1971 tarihinden itibaren tüm MGK kararlarını istediklerini dile getirdi. Şahin, komisyonun Meclis'in tatilde olması nedeniyle fiilen çalışmadığını ancak bilgi ve belgelerin geldiğini ve uzmanların bunlar üzerindeki çalışmalarının sürdüğünü dile getirdi. Şahin, halen yurtdışında olan Refah-Yol Hükümetinin Başbakan Yardımcısı Tansu Çiller'in de ekim ayı içinde dinleneceğini belirtti.

DARBE EKONOMİSİ MERCEK ALTINDA
28 Şubat sürecinin en önemli ayaklarından birini oluşturan ekonomik boyutu da komisyon tarafından incelenecek. Bankacılık Denetleme ve Düzenleme Kurumu (BDDK) ile kamu bankalarından, 28 Şubat sürecinde verilen ve geri dönmeyen 100 büyük krediyle ilgili bilgi istemişti.

Komisyon, bu kredilerin kimlere verildiğini, kredinin verilmesinde kimlerin emri ya da aracılığı olduğunu da sormuştu. Ziraat Bankası, Halkbank ve BDDK'dan bu yönde gelen raporların, BDKK, Hazine Müsteşarlığı ve Kalkınma Bakanlığından talep edilen deneyimli uzmanlar heyeti tarafından incelenmesinin sürdüğünü söyleyen Şahin, "Sürece ilişkin, kamu zararı, hesap hareketleri, banka kredileri, bankası olan medya sahiplerinin aldıkları krediler gibi birçok konu uzmanlarımız tarafından incelenmektedir" şeklinde konuştu.