4 eski Bakan’ın Yüce Divan’a gönderilip gönderilmemesiyle ilgili oylama öncesinde TBMM’deki görüşmeler saat 15.00 itibarıyla başladı.
TBMM Genel Kurulu’na eski bakanlardan ilk olarak Erdoğan bayraktar geldi. Bayraktar herhangi bir açıklama yapmadı.


TBMM Genel Kurulu saat 15.00'de TBMM Başkanvekili Ayşe Nur Bahçekapılı yönetiminde başladı. Açılışın ardından gündem dışı konuşmalara geçildi. 4 eski bakanla ilgili bugün yapılacak olan Yüce Divan oylaması nedeniyle Genel Kurul Salonuna MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'de geldi. Uzun bir aradan sonra HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş da Genel Kurul'daki HDP sırasında yerini aldı. Bir süre burada oturan Demirtaş, ardından salondan dışarı çıktı. 
Genel Kurul'a ilk gelen Erdoğan Bayraktar geldi.

BAKANLAR: TAKDİR YÜCE MECLİSİN
Mecliste yapılan konuşmaların ardından bakanlara sırasıyla söz verildi. Zafer Çağlayan'ın bulunmadığı mecliste Bakan Bayraktar ve diğer bakanlar komisyonun çalışmalarından dolayı teşekkür ederken takdirin yüce mecliste bulunduğunu kaydetti. 


ERDOĞAN BAYRAKTAR: KONUŞMAK İSTİYORUM AMA…
Dört Bakanın bugün konuşup konuşmayacakları merak ediliyordu. Meclis iç tüzüğü eski bakanlara konuşma ve savunma hakkı yapma hakkı veriliyorken, bugüne kadar hiçbir bakan oylama öncesi konuşmamıştı.

Genel Kurul’a ilk genel Erdoğan Bayraktar oldu ve şunları söyledi: 
“Konuşmak istiyorum, hala da istiyorum. Ama yakın arkadaşlarım dostlarım konuşmamamın daha hayırlı olacağını söylediler. O yüzden konuşmayacağım. Arkadaşlar sizi sevdiğim için bunu açıklıyorum. Siz de beni sevin, sevgiye ihtiyacım var”

SÜRE SINIRI YOK

Genel Kurulu görüşmelerinde, komisyona, şahısları adına altı milletvekiline ve o sırada görevde bulunsun veya bulunmasın hakkında soruşturma açılması istenen bakana söz verilecek. Bakanlar için süre sınırlaması olmayacak.

 Ancak daha önceki Soruşturma Komisyonu raporlarını inceleyen AK Parti kurmayları, geçmişte Yüce Divan'a gönderilmeme kararı alınan bakanların tamamın sınırsız konuşma hakları olmasına karşın bu haklarını kullanmadıklarını tespit etti.

MHP’DEN FIRTINA HAMLESİ
 
Bayraktar'dan sonra TBMM Genel Kurulu'na sırasıyla eski İçişleri Bakanı Muammer Güler ve eski Bakan Egemen Bağış geldi.

EGEMEN BAĞIŞ: SİYASETÇİLERİN DURUMA GÖRE A, B, C PLANLARI VARDIR
Egemen Bağış, Meclis'e geldiğinde gazetecilerin ''Konuşacak mısınız?'' şeklindeki sorusuna ''Dur bir bakalım. Duruma göre. Siyasetçilerin duruma göre A, B, C planları vardır'' yanıtını verdi.

Bağış, ''Nasıl bir sonuç bekliyorsunuz'' sorusuna ''Yüce Meclis'in takdiridir. Hayırlısı olsun'' cevabını verdi.  

İŞTE GÜLER'İN KONUŞMASI
Genel Kurulu'na gelen eski İçişleri Bakanı Muammer Güler'in konuşması halinde kürsüde neler söyleyeceğini önündeki deftere yazdığı görüldü.

Güler yazısında şu ifadeleri kullandı:
"Sayın Başkan, Soruşturma Komisyonu'na verdiğim sözlü ve 41 sayfalık yazılı savunmama ilave edeceğim başkaca bir..."

BAKANLAR KONUŞACAK MI?

Genel Kurul'daki görüşmelerde; Komisyon adına Başkanvekili ve Ak Parti Bartın Milletvekili Yılmaz Tunç, milletvekillerine tanının konuşma hakkını ise AK Parti'den Konya Milletvekili Mustafa Akış ve Denizli Milletvekili Bilal Uçar, CHP adına Muğla Milletvekili Ömer Süha Aldan ile İstanbul Milletvekili Ali Özgündüz, MHP Konya Milletvekili Faruk Bal ile HDP Batman Milletvekili Bengi Yıldız konuşacak. İsterlerse eski Bakanların da konuşma hakkı bulunuyor.



 Bu yüzden 4 eski bakanın konuşma yapmaması ya da konuşma yapmak isteyen olursa 10 dakika ile sınırlı bir konuşma gerçekleştirmesi planlanıyor.

AK PARTİ FİRE VERİR Mİ?

"Yüce Divan" kararı çıkması için 276 milletvekilinin oyu gerekiyor. Bunun sağlanabilmesi için AK Parti’nin 53 fire vermesi lazım.

Nitelikli çoğunluğun yakalanmaması durumunda, kabul oyları fazla olsa bile, Yüce Divan'a sevk gerçekleşmeyecek.