Başbakan Tayyip Erdoğan, artan terör saldırıları ve terör örgütü PKK'nın strateji değiştirerek şehir merkezlerine saldırması üzerine yeni ve kapsamlı bir yol haritası açıklamaya hazırlanıyor. Erdoğan siyasi aktörler ve bölgenin ileri gelenleri ile yaptığı görüşmelerle çerçevesini çizdiği terörle mücadelede yeni yol haritasını tamamladı. 30 Eylül'de düzenlenecek AK Parti Kongresi'nde bir bölümünü açıklayacağı ve önemli ayaklarının işaretlerini vereceği yeni yol haritasının ana hatlarıyla şöyle:

KARAKOLDA BEKLEME DÖNEMİ BİTTİ: İlk ayak, askeri önlemleri içeriyor. Terör örgütü PKK'nın "vur-kal" planını uygulamaya başlamasından sonra son haftalarda uzman personelden oluşturulan profesyonel birlikler örgüte sert müdahalede bulundu, ağır kayıplar verdirdi. Operasyonları, Genelkurmay Başkanı Org. Necdet Özel'in "gerekirse karakollarda yatın" talimatıyla deneyimli generaller bizzat yönetti. Kimi operasyonlara ise Org. Özel bizzat komuta etti. Şimdi operasyonlarda bir üst aşamaya geçiliyor. Karakollarda bekleme dönemi sona eriyor. Buna göre, terör eylemlerinin yoğunlaştığı bölgelerde, karakol ağırlıklı savunma yönteminden, mobil birliklerin etkin rol oynadığı proaktif müdahale dönemine geçiliyor. Terör örgütünün baskın tarzı eylemler yapmaması için lojistik destek aldığı merkezlerin imhası, saklandıkları yerlerde etkisiz hale getirilmesi hedefleniyor.

SEÇİM BARAJI İÇİN ARAYIŞ: Yol haritasının ikinci ayağı siyasi adımları içeriyor. Yerel yönetimlerin güçlendirilmesi, seçim barajının düşürülmesi gibi demokrasiye güç katacak önemli hamleler de Başbakan'ın yol haritasında yer alıyor. Yerel yönetimlere yetki devri, mali imkanlarının güçlendirilmesi Erdoğan ve AK Parti'nin uzun bir süredir savunduğu bir düzenlemeydi. Buna ilişkin bir yasa 2004'te dönemin Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer tarafından veto edilmişti. Bu düzenlemenin tekrar raftan inebileceği ve güncelleneceği belirtiliyor.

AB SÜRPRİZİ: Yeni anayasa da Erdoğan'ın yol haritasındaki önemli gündem maddelerinden birini oluşturuyor. Bir sürpriz de AB'ye ilişkin atılacak adımda bekleniyor. Erdoğan'ın AB'ye yeni perspektif sunması ve çağrı yapması öngörülüyor. Hükümet, AB'ye "oyalamayın, bu işin adını koyalım" mesajı verecek. Önümüzdeki dönemde AB ile yürüyen müzakerelerin hızlanması, Rum Yönetimi sonrasında yeni fasılların açılması için girişimde bulunacak.

SİLAH BIRAKIN MESAJI: Erdoğan'ın, AK Parti Kongresi'nde terör örgütü PKK mensuplarına "silah bırakın, operasyonları durduralım" çağrısını güçlü bir şekilde vurgulaması bekleniyor. Bu mesaj, geniş çaplı operasyonlar öncesinde "son çağrı" niteliği taşıyacak. Dağda olup da kan akıtmayan örgüt mensupları bu çağrının asıl hedefi olacak. Annelerden de dağdaki çocuklarına seslenmeleri istenecek.

BİNGÖL MESAJI: TEK BİR GERİ ADIM YOK
Başbakan Tayyip Erdoğan, Bingöl'de askerleri taşıyan konvoya yapılan saldırıda 10 askerin şehit olması üzerine Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel'e başsağlığı mesajı gönderdi. Başbakanlık Basın Merkezi internet sitesinde yayınlanan taziye mesajında Erdoğan, şu mesajları verdi:

YÜRÜYÜŞÜMÜZDEN VAZGEÇMEYİZ: İstikrara, güven, huzur ve barış ortamına, özellikle de ülkemizin büyümesine yönelik bu saldırılar, hiçbir şekilde bizi yürüyüşümüzden, kararlılığımızdan vazgeçiremez. Bu saldırılar karşısında tek bir geri adım atmayacağız. Bu alçakça saldırıların, Türkiye'yi kararlı yürüyüşünden koparmasına, toplumsal huzur ve barışı bozmasına asla müsaade etmeyeceğiz.

HEDEFLERİNE ULAŞAMAYACAKLAR: Terör örgütü de, terör üzerinden kendi şahsi hesaplarını görmeye çalışanlar da asla hedeflerine ulaşamayacak. Yılmadan, bıkmadan ve usanmadan bu hainlerin üzerine gidecek, Allah'ın izniyle, milletimizin güven ve duasıyla bu sorunu Türkiye'nin gündeminden çıkarmak için kararlı şekilde mücadele edeceğiz. Vatanları uğruna şehit düşen askerlerimize Allah'tan rahmet, ailelerine, yakınlarına, Türk Silahlı Kuvvetlerimizin mensuplarına ve aziz milletimize sabır ve metanet, yaralı askerlerimize acil şifalar diliyorum.