İstanbul 31. Sulh Ceza Mahkemesinde görülen davanın ilk duruşmasına Kadir Topbaş katılmazken, şikayetçiler Sağlam ve Soylan’ın yanı sıra CHP İstanbul İl Başkanı Oğuz Kaan Salıcı ile bir grup partili duruşmaya katıldı. Duruşmada söz alan şikayetçiler Hakkı Sağlam ve Bülent Soylan şikayetlerinin geçerli olduğunu, delillerini sunacaklarını ve davaya katılmak istediklerini belirtti.

Topbaş’ın avukatı Abdurrahman Kayapınar ise müvekkilinin iş yoğunluğu nedeniyle duruşmaya katılamadığını, gelecek celse katılacağını ifade etti. Mahkeme duruşmayı 3 Ekim 2012 tarihine ertelerken CHP İstanbul İl Başkanı Oğuz Kaan Salıcı adliye önünde bir açıklama yaptı.

Duruşmanın ardından adliye önünde açıklama yapan CHP il başkanı Oğuz Kaan Salıcı Kadir Topbaş’ın duruşmaya katılmadığını belirterek bir dahaki duruşma öncesinde Belediye önünde davul zurna eşliğinde Topbaş’a duruşmayı hatırlatacaklarını ifade etti. Söz konusu davanın açılmasını 3 yıl sürdüğünü hatırlatan Salıcı Akp CHP’nin çok haklı gerekçelerle açmaya çalıştığı bu davayı farklı yöntemlerle 3 yıl uzattığını iddia etti.

Davanın şu anda Metrobüs olarak işletilen Phileas marka otobüsün alımıyla ilgili olduğunu hatırlatan Salıcı, “Toplam 150 milyon lira civarındaki paranın haksız yere bu firmaya transferi, firmanın aslında teklif olarak göndermiş olduğu mektubun daha sonra şartnameye dönüşmesi. Kapasitesi ve motor gücü yetersiz olan bu otobüslerin daha sonra Kadir Topbaş’ın basın toplantısında da nasıl yolda kaldığını hep beraber görmüştük” diye konuştu.

Otobüslerle ilgili raporlar bulunduğunu söyleyen Salıcı, “İstanbul gibi bir şehirde çalışması mümkün değil. Zaten şu anda belediye meclis üyesi arkadaşlarımızın elinde raporlar var. İETT’nin farklı yerlerden aldığı raporlar var. Bu raporlarda bu araçların bakım onarımı dahil olmak üzere normal bir performansta çalışmasının Türkiye koşullarında imkansız olduğunu gösteriyor.” ifadelerini kullandı.

Motor kapasitesi yeterli olmayan bu otobüslerin neden alındığını sorduklarını belirten Salıcı, “Kendisini 3 Ekim’deki duruşmaya davet ediy