AK Parti'de 19 Mayıs Spor Salonunda yapılacak temayül yoklaması öncesi soruları yanıtlayan Tosun, Türkiye'nin çok önemli bir seçime hazırlandığını kaydetti. Tosun, "Bunun içerisinde daha önce ki seçimleri etkilemeye çalışan Paralel Yapı dediğimiz oluşumlar oldu. Yakın zamanda yerel seçimleri geçirdik.  Burada vatandaş mevcut iktidara sen işine devam etti. Şimdi Genel Seçimlere geldik ve bu seçimlerden AK Parti'nin çok güçlü çıkması lazım.  

AK Parti'nin ekonomik olarak, sosyal olarak yapacağı çok işler var. Halen ihtilal Anayasasının değiştirilememiş olması, halk tarafından yeniden yazılması söz konusu. Bu, ülkenin geleceğinde aslında en kritik noktalardan birisi. Bununla birlikte ülkenin geldiği durumda, Başkanlık sistemi süreci var. Bir diğer şey ise çözüm süreci dediğimiz ağır bir süreç var. Bu bizim siyasi hayatımız da sonlansa biz ülkemizin başından bu belayı def etmemiz lazım" dedi. 
 
Halkın kendisinin temsil edildiği bir anayasa lazım. Bunun için çok güçlü bir iktidar lazım. Bunun için iktidara güçlü ve donanımlı isimler lazım" dedi. 
 

NEDEN SİYASETE GİRDİ? TRABZON'UN TEMSİL NOKTASINDA EKSİKLİĞİ 
Türkiye'de Trabzon'un her zaman bütünleştirici bir yapısı olduğuna ifade eden Tosun, Trabzon'un siyasi tarihinde her zaman çok güçlü ve donanımlı insanlar çıkardığını ifade etti. Tosun sözlerine şu şekilde devam etti: 
 
 "Türkiye'de Trabzon'un konumu her zaman bütünleştirici ve önder olucu bir yapısı olmuştur. Bölgenin ağabey ili olma özelliğinin yanında, Türkiye için örnek olma pozisyonu var. Bunun için siyasi tarihimize baktığımızda çok ciddi donanımlı, insanların parlamenterlerin çıktığı il olarak görüyoruz şehrimizi. Buna da katkı sunmamız lazım. Özellikle teşkilatı gezdiğimizde gördüğümüz bir kaç yıldır Trabzon'un siyasi olarak temsilinde eksiklik algısı var. Bu algı da olduğunda donanımlı, bilgisi, atılımı, çalışkanlığı bir çok meziyetin bir arada olduğu insanlara ihtiyaçlar var. Ben kendi açımdan baktığımda bütün bu bahsedilen problemleri biz de biraz gözlüyoruz. 
 
Yaptığımız istişarelerden sonra burada ülkemizin geleceği adına çok önemli konumda olmak adına, böyle bir mesuliyet verildiğinde biz de elimizi taşın altına sokmamız kanaatiyle biz buradayız. Biz de "böyle bir sorumluluğu üsteleniriz" dedik. 
 
Burada biz veya başkaları kim olursa olsun, hem siyasi hem de temsiliyet açısından en donanımlı insanları parlamentoya gideceğinden eminiz. Bunu teşkilatın kendi temayülü ile partimizin seçici kurullarının değerlendirmesi ile böyle bir sonuç çıkacağ
ından ve halkımızın da buna vize vererek parlamentoya göndereceğine eminiz. Bu gerekçe ile burada olduk" 

TEŞKİLATLAR, KENDİSİNDEN NE İSTİYOR? 
Trabzon'un yürüttüğü çalışmalarda 18 ilçeden hangi talepler geldiği şeklinde soruya Tosun, "Teşkilatları gezdiğinde, çok ciddi heyecan ve canlılık var. Bu doğrusu bizleri siyasileri, aday adaylarını çok memnun etti. Çünkü teşkilatlarımız konuyla ilgili canlı ve ne istediğini biliyor. Kendi ilçesini, Trabzon'un ve Türkiye'nin sorunlarına vakıf insanlar gördük. Bundan dolayı mutlu olduk. Aslında bu işe talip olanların zorluğunu gösteriyor. Onlara her zaman hesap verecek, hissettirecek izlemini verdi teşkilatlar. Bir ilçe önce kendi ilçelerinin sorunlarını iyi biliyor, aday adayından bunla ilgili beklentisini hissettiriyor. Trabzon'un  ihtiyaçlarını iyi gözlemlemiş onu talep ediyor, ülkenin içinde bulunduğu unsurları çok iyi gözlemliyor. Bunların çözümlerine katkı sağlayacak kişileri bulmaya,  tespit etmeye çalışıyor" dedi. 
 
 

TRABZON, LİDER KENT... 
AK Parti iktidarında başarılı bulduğu noktalar ve harekete geçirilmesi gereken dinamikler sorulduğunda ise Tosun, Trabzon'un gündeminden hiç bir zaman ayrı kalmadığını kaydetti Tosun, "Hem Trabzonspor hem de Trabzon'un gündeminden ayrı kalamıyoruz. Ankara'da gelen yatırımcıların, yöneticilerin, iş arayanların hepsiyle bir şekilde etkileşip problemleri gözlemledik. Bu problemleri gözleyince çözümlerini de inceliyoruz.i
 
Aslında bu doğru yollarla ilgili ciddi çalışmalar yapılıyor ve doğru noktalara geliniyor. Bu doğru karar ve projelerde,  yeterince hızlı ilerliyor muyuz belki bu üzerinde durmamız gerekenlerden bir tanesi. 
 
Trabzon tarih boyuncu lider olmuş bir kent. Medeniyet, kültürü ve sanatı ileri düzeyde insanları önder olmuş her türlü sanayide iş adamlığında siyasette ya da bürokraside önder olmuş insanlar yetiştirmiş. Bugün Türkiye'nin bürokrasisine veya siyasetine baktığımızda başka illerden Trabzon kökenlileri görmüş olmamız,  Trabzonluların aranan nitelikleri taşımasıdır. 
 
Belki bizim heyecanlı yapımız, bir an önce sorumluluk alma yapımız otomatikman bizi önde olmaya itiyor" dedi. 
 


BÖLGENİN DİNAMİZMİ İÇİN BİRLİKTELİK ŞART 
Tosun, Trabzon'un kalkınması ile bölge illerinin de kalkınacağına dikkat çekerek, "Trabzon kalkındığında bölge illerde kalkınacak. Sporda başka şeylerde yarış içinde görülsekte bölgenin dinamizmi, için bölgenin birlikteliği şart. Biz onlara, onlarda bize muhtaç. 
 
Sayın Başbakanımızın Ordu'da DOKA'nın yaptığı, Kalkınma Bakanlığının kabullendiği projelerde bu gözleniyor. Bunların bir kısmı yavaş kalmış bazıları da yeni projeler. Uzun süredir peşinde olduğumuz yatırım adasını başbakanımız 
"yapacağız" dedi.  
Kanun düzenlemesi gerekiyor, kanun düzenlemesi için irade olduğu noktada iktidarı ile muhalefeti ile ilk yapması gereken iş bu iradeyi ortaya koymaktır. . İrade belli oldu, bir an önce o kanun çıkarılıp, yerinin de belli olduğudeniz doldurma vasıtası ile aşamaya geçmemiz lazım. Bunun için öncelikle parlamentoda daha sonra teknik çalışmalar hızla yapılmalı. Burada hep beraber ivmeye ihtiyaç var" dedi. 
 

KANUNİ BULVARI BİTİRİLMESİ GEREK 
Trabzon'da öncelikli konular arasında Kanuni Bulvarı, Zigana Tüneli ve Havalimanı bulunduğunu kaydeden Tosun, 
 
"Kanuni Bulvarının finansmanını hızlandırarak bitirmek lazım. Yol olduğunda bu bulvarı, bitirdiğinizde hem şehir içi trafik rahatlaması, hem de yeni açılan alanlarda yeni yatırımlar için insanlara zemin hazırlanması söz konusu. Bu bizim ana problemlerimizden olan işsizlik sorununa da katkı sağlayacak. Türkiye'de işsizlik noktasında Trabzon yüzde 3 civarında avantajlı olsa da işsiz insan işsizdir. Buna herkes katkıda bulunması lazım. 
 

ZİGANA TÜNELİ AÇILMASI LAZIM 
Zigana Tüneli ile Trabzon İç Anadolu'ya açılan yolumuz. Zigana Tüneli proje çalışması için ihale olmuştu. Tünelin bir an önce finansmanının bulunup yatırıma başlaması ile parlamenterlerin ve valilerin üzerine düşüp hızlandırması gerek. 
 

TREN YOLUNUN TAKİPÇİSİ OLACAĞIZ 
Tren yolu, şuan da topluma mal olmuş, bizim mutlaka takip etmemiz dinamo görevi görmemiz gereken projelerdendirYıllardır konuşuyoruz. Trabzon'dan Erzincan'a, ulaşacak olan tren yolunu başbakanımız açıkladı. Bunun finansmanın ve diğer unsurları ile teknik olarak güzergahın belirlenerek harekete geçmesi lazım. Tren yollarının karlılığı ve karsızlığı ile ilgili tartışmaya gerek yok. Burada en verimli yolu bulmak lazım. Tren yolları karlı yatırım değil. Bunlar medeniyet yatırımı. Bugün Almanya'nın demiryollarında zarar ettiğiniz biliyoruz. Türkiye'de
 ki Ankara - İstanbul arası hattın,  kazanmadığını da biliyoruz. Biz politikacılar bunun her yerde sözcüsü olacağız. Bizim insanımız, bölge insanlarımız, insanlarla orada etkileşime geçip bir an önce çalışmamız lazım 

2 PİST Mİ YAPILMALI YOKSA YENİ HAVALANI MI? 
Havaalanı hususu. Aslında tartışılacak bir şeyi yok. Havalanımız 50 yılı geçti sanıyorum. Havaalanını büyütmek mi yoksa yeni bir Havalimanı yapmak mı  lazım? Belki yenisi daha ekonomiktir. Teknik olarak bahsedilen sahil kesiminden doldurup daha yüksem mi olsun yoksa daha ucuz alttan yeni bir havalimanı mı olur. Havalimanı etkilenmeden orada yeni yapmış oluruz. 
 

Şuan da Ordu ve Giresun Havalimanını açılıyor olması onların ihtiyacını karşılıyor. Ama Trabzon'un diğer illere giden yolcu oranlarına baktığımızda çok ciddi azalma olmayacak. Türkiye'den daha önce 1 ülkeye uçulurken şimdi 2-3-4'e uçuyoruz. Arabistan'a yazları koyduğumuz belki çok olacak buradan körfeze uçacağız. Bu havalimanın yenisi lazım. Eğer 2. pisti yapacağımız paraya bile daha ucuza mal edeceksek yenisini yapalım. Bunun gerekli çevrelerde Kalkınma Bakanlığı ve ulaştırma bakanlığında çalışıp bunu da desteklemek lazım" dedi.   

VATANDAŞLAR KENDİSİNE RAHAT ULAŞABİLECEK Mİ? 
Milletvekili olması durumunda vatandaşların kendisine rahat ulaşıp ulaşamayacağı sorulduğunda ise Tosun, "Trabzon'da çok yaygın bilinmemekle birlikte benimle iletişimde olan insanlar bana çok kolay ulaştıklarını gördüler. . Ben bunun karşılığın alıyorum. Her teşkilatta bir kaç kişi benimle iletişimde olmuş ve beni tanıyan insanlar. Ben müsteşarlığımda gündüz dönemediğim telefonlara akşam geri dönüyordum. Problemleri alıyordum. Ben o insana 2 dakika ayıracağım ama belki de o insan hayatını şekillendirecek. Bunu her zaman böyle empati yaparak düşündük. O nedenle iletişimi geçmeye çalıştım" dedi. 
 

NE KADAR İYİ DESTEKLERLERSE...  
Yarın yapılacak temayül yoklamasında şansını ne kadar gördüğünü de değerlendiren Tosun,  son olarak temayül öncesi delegelere seslenerek sözlerini şu şekilde bitirdi: 
 
"Trabzon'umuzu ve Türkiye'nin ihtiyacı olan proje üretecek, onları takip edecek, insanların ihtiyaçlarını ve insanların taleplerinde erişilebilir olacak, bunları sağlayan hem Trabzon'u hem ülkeyi temsil kabiliyeti olan çalışkan iradeli, pratik, hızlı iş yapan bu özeliklere sahip olan tanıyabildiği arkadaşları tercih etmelerini rica ediyorum. 
 
Ne kadar iyi desteklerlerse Ankara'da ki arkadaşımızın iş yapması daha kolay olur. Onun için onlara yönelmelerini rica ediyorum. 
 

Ben bir göreve geçtiğimde gemileri yakıp gidiyorum. Yola çıkarken iyi karar veriyorum, niteliklere karar veriyorum onlara yöneliyorum. Hem Trabzon'un hem de Türkiye'nin bana ihtiyacı olduğunu düşünüyorum.  Bunları düşündüğüm için erken istifa ederek kamuoyuna ve sahaya çıktım.  Biz bu bölgeye ile Türkiye'ye bu yola sevdalıyız. Bu yollar yürümekle bitmez. Yağmur da yağsa çok yürüyeceğiz. En az iş olduğunda kendime iş bulabilen bir adamım.  

8 HAZİRAN'DA YENİ İŞİMİZ BAŞLIYOR 
Ben burada olacağıma inanıyorum. Yarın ki Temayül yoklamasından sonra ben Trabzon'u temsilen ön sırada olarak ön sıra adayı ilan edilmiş gibi Trabzon'u problemlerini dertlerini, öğrenmeye onlarla paylaşmaya devam edeceğim. 
 
Yarın bu kadar zamanım olacak mı bilmiyorum ama şimdi bunları öğrenip parlamentoya gittiğimizde hem orada ki görevlerimiz hem de parlamento dışı görevlerimiz olacağı için ben göreve devam ediyorum. 8 Haziran'da inşallah yeni işimiz başlıyor. O gün gelirse bu söylemlerimizle karşılaşacağız ve onları yerine getireceğiz. Ben imza atıyorsam evet veya hayır diyebilirim. Şimdi diyorum ki 8 Haziran'da üzerime alacağım sorumlulukları bilerek bugün konuşuyorum. Yüzde 70 bildiğimi konuşmam. Hayatta hep yüzde yüz 100 bildiğimi konuşurum. 
 

Trabzon'un sorunları ile ilgili bu aylarda basında paylaşılan kamuoyuna paylaşılan her konuyu okudum. Gemileri yaktık çıktık yola Bu konuda tereddüdüm yok. 49 değil 149 aday da olsa tereddüdüm yok. Bu konuda karar vereceklerin de doğru karar vereceğini düşünüyorum. Eğer ben olmam başka arkadaşlar olursa onların benden daha iyi niteliklerde olduğuna inanıyorum"