CHP Trabzon Merkez İlçe Başkanı Ahmet Kaya'nınm yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verildi;

"Trabzon’umuzun Bütün Şehir olmasıyla Belde Belediyelerimiz kapatılacak.          

Halkın iradesiyle belde olmuş asırlık Belde Belediyelerinin halka sorulmadan bir tasarıyla ve oldubittiyle kapatılmak istenmesi kabul edilebilir değildir.  Halka rağmen siyaset olmaz!                                        

Belediyelerin kapanması durumunda beldelere hizmet gelmeyeceği yönünde ciddi endişelerimiz var. O nedenle Belde Belediyelerinin ve köy tüzel kişiliklerinin korunmasını istiyoruz. Köylerin Belediye olması için nasıl halka soruluyorsa, referandum yapılıyorsa,             

Belde Belediyeleri kapatılırken de halka sorulmalıdır.

Belde belediyeleri, demokrasinin ve halkın kendi kendini yönetmesi ilkesinin beşiğidir.     

Beldeler kurulurken halka sorulur da kapanırken neden sorulmaz? Buna itiraz ediyoruz.

Halkın hiç göremeyeceği, yanında olamayacağı ve dertlerini anlatamayacağı bir Belediyecilik sistemi geliştiriliyor. Bizim halkımız Belediye Başkanına sokakta dokunmak ister, dertlerini, şikayetlerini ilk elden Başkana aktarmak ister, hizmetini hemen yanı başında ister!                                                                    

Bugün dilediğinde başkanına ulaşabilen halkın, bu yeni sisteme geçildiğinde Belediye Başkanına ulaşabilme şansı olacak mı?  

BELEDİYELERİ KAPATMAK DEMOKRASİYE DARBEDİR!

Belediyeler demokrasinin temelidir. AKP, belediyeleri kapatarak demokrasiye darbe vuruyor. Bunu kabullenemiyoruz. Bir ülkede belediyecilik ne kadar yaygın olursa, o ülkede demokrasi o kadar üst düzeyde olur. Avrupa ülkelerinde nüfusu çok az olan yerler bile belediyedir.

YERİNDEN YÖNETİMLER YERİNE TEPEDEN YÖNETİMLER!

AKP hükümeti, yerinden yönetimleri yok ederek tepeden yönetimleri kuruyor. AKP’nin genel anlayışı bu! Ben yaptım oldu anlayışı! Bu anlayış halkı ve halk iradesini hiçe saymaktan başka bir şey değildir. Bu belde belediyeleri sanıldığı kadar kolay kurulmamıştır. O nedenle, yarım asırlık bu belediyelerin kapatılması da bu kadar kolay olmamalı ve duruma seyirci kalınmamalıdır.

Onun için 21 Ekim 2012 - Pazar günü sandıkları koyacağız, “”Belde Belediyemiz kapatılsın mı, kapatılmasın mı ?” diye halka soracağız. Bu Referandumla aslında AKP’ye; “Her şeye siz mi kara vereceksiniz? Yeter artık söz sırası halkındır! ” diyoruz.

İnanıyoruz ki halkımız Belde Belediyesine sahip çıkacaktır ve bu cevap dayatmacı AKP anlayışa verilmiş en iyi cevap olacaktır.

AKYAZI, ÇUKURÇAYIR VE PELİTLİ Beldelerimizde Pazar günü 10:00-17:00 saatleri arasında yapacağımız referandumda halkımızı, Belediyelerine sahip çıkmaya ve “Ben yaptım oldu bitti!” diyen AKP anlayışına “HAYIR” demeye çağırıyoruz. "