Trazon’da özelleştikten sonra elektrik dağıtım işlemini gerçekleştiren Çoruh Aksa Elektrik dağıtım şirketinin Trabzon’da ki sokak aydınlatmaları ile ilgili belediyelerden para istemesi üzerine ortaya çıkan gerilim giderek tırmanıyor. Bazı sokak lambalarının kesilmesi, alt geçitlerin ışıklarının söndürülmesi üzerine Trabzon Belediye Başkanı Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu geçen yaptığı açıklama ile Aksa’ya rest çekmişti.
Başkan Gümrükçüoğlu, “Birincil kuruluşumuz olan Türkiye Belediyeler Birliği, konunun paydaşı olan EPDK, Hazine Müsteşarlığı ile bu konuları görüşeceğim ve kalıcı çözüm bulunması noktasında girişimlerde bulunacağım. Türkiye Belediyeler Platformu’nda bir sonuç elde edemezsek rutin toplantılarımızın ilkinde Sayın Başbakanımıza da konuyu ileteceğim. Bu arada bütün bunlarla çözüm elde edemezsek kendimiz ister istemez ağır yükün altından kalkmak için müeyyideler uygulayacağım. Elektrik direklerinin yerinden, bunların küçük, orta ve büyük trafo merkezlerinden işgal ettikleri yerler itibariyle o masrafı karşılamak üzere ücretlendirmeye kadar gideceğim. Kamu hizmeti veren kurumlara yapamayacakları işleri yüklersek bütün işlemler aksar” şeklinde açıklama yapmıştı.


BAŞKAN GÜMRÜKÇÜOĞLU SÖZLÜ ÖNERGE VERDİ
Başkan Gümrükçüoğlu’nun sözlü önergesi ile meclis gündemine gelen konu bugün Trabzon Belediye Meclisi’nde görüşüldü. Plan ve Bütçe Komisyonunda görüşülen konu ile ilgili meclise şu bilgi verildi:
Belediye hudutları dâhilinde elektrik ve doğalgaz şirketleri hizmetlerini yürütürken belediyemizden talep edecekleri trafo ve regülatör arsalarının üzerine yapacakları binaların inşa edilecekleri mahal, konum ve güvenlik sahalarının büyüklüğüne göre değişkenlik arz edeceğinden binaların giydirilmesi kamuflajı uzmanlar tarafından hazırlanacak projelere uygun olarak yapılması önemli olduğundan Etüd Proje müdürlüğü tarafından yapılması uygun olacaktır.
Söz konusu binaların inşa edileceği mahalleri ve büyüklükleri farklı olacağından tek bir parametre ile kiralamaları mümkün değildir. Bu itibarla üç yıllık müddetle kiralanacak bunların bedellerinin ve diğer şartların Belediye mülklerini kiralama işlemlerini yürüten encümen marifetiyle yapılmasını, üç yıldan uzun müddetle kiralama ihtilacı hasıl olması durumunda meclis oyanının alınmasının uygun olacağı komisyonumuzca oy birliği uygun görülmüştür” denildi.
Belediye Meclisinde görüşülen konu ile ilgili CHP Grup Başkanı Turgay Şahin, “Trafo yerlerinin çoğu TEDAŞ’a yani şuanda ki özel şirkete ait Bu yerlerden nasıl kira alınacak” sözleri üzerine kira alınacak bölümlerin yerlerinin yeni yapılacak trafo ve regülatörlerle ilgili olduğu kaydedildi.
Plan ve Bütçe Komisyonu’nun kira alınması yönündeki önerisi Mecliste oy birliği ile kabul edildi…
Başkan Gümrükçüoğlu’nun sözlü önergesinin meclis tarafından kabul edilmesi ile trafolarla ilgili bundan böyle AKSA’dan kira istenecek. 3 yıllık kiralamalar encümen tarafından yapılacakken 3 yıl sonrası için ise meclis onayı gerekecek.
Trafolarla ilgili AKSA’dan daha önce kira alınması gibi bir durum söz konusu değildi.




KAYNAK: 61SAAT.COM