Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, izledikleri dış polikayı değerlendirdi ve bu konudaki eleştirilere cevap verdi. Davutoğlu, tarihin ileride bu dönemleri, Türkiye'nin Ortadoğu, Balkanlar, Kafkaslar ve Orta Asya'ya "muhteşem dönüşü" olarak yazacağını kaydetti.

Filistin'in BM'de "üye olmayan gözlemci devlet" statüsü kazanmasına ilişkin olarak ise Davutoğlu "İnsanlık bu kararla Filistinlilere olan geçmiş borcunu ödemiştir" dedi.

Davutoğlu, katıldığı bir televizyon programında gündemdeki son gelişmelere ilişkin soruları cevaplandı.

"İnsanlık Filistin'e Olan Borcunu Ödedi"

Filistin'in BM'de "üye olmayan gözlemci devlet" statüsü kazanmasının ardından gelinen son noktanın sorulması üzerine Davutoğlu, "BM Genel Kurulu'nda Filistin devletinin devlet olarak tescili kimsenin bir lütfu değildir. Filistin halkının hak ettiği bir durumdur" diye konuştu.

Davutoğlu, BM Genel Kurulu'nun bütün dünyanın vicdanının yansıdığı bir kurum olduğunu belirterek, "İnsanlık bu kararla Filistinlilere olan geçmiş borcunu ödemiştir" dedi.

"İlerleyen Dönemlerde 'Türkiye'nin Muhteşem Dönüşü'  Diyecekler"

Son dönemde kendisine yöneltilen eleştirilerin sorulması üzerine Davutoğlu, Ortadoğu ve Avrupa'da önemli gelişmeler yaşandığını belirterek, "Böyle bir dönemde aldığınız kararların birtakım sonuçları olur" dedi.

Davutoğlu, tarihin ileride bu dönemleri, Türkiye'nin Ortadoğu, Balkanlar, Kafkaslar ve Orta Asya'ya "muhteşem dönüşü" olarak yazacağını kaydetti.

Mezhepçilik Eleştirilerine de Cevap Verdi

Suriye'de mezhepçilik yaptıkları yönündeki eleştirilere de cevap veren Davutoğlu, "Geçen seneye kadar Beşşar Esed Sünni miydi? Mükemmel ilişkimiz vardı. Eğer mezhepçilik yapsaydık, Esed'in en zayıf dönemi geçen sene değil, 2004 yılıydı. Daha başkanlığa yeni gelmiş sayılırken, izolasyon altında yardım elimizi uzattık" şeklinde konuştu.

Putin'in Türkiye Ziyaretinden Beklentiler Ne?

Bakan Davutoğlu, Türkiye-Rusya ilişkileri ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in yaklaşan ziyaretinden beklentilerine ilişkin soruya ise "Bazen görüş ayrılıkları oluyor Suriye konusunda olduğu gibi, ama hiçbir zaman bu görüş ayrılıkları üzerinden bir soğuk savaş psikolojisine ne Rusya girdi, ne biz girdik" karşılığını verdi.

Davutoğlu, "Kimse Suriye üzerinden Türkiye ile Rusya'nın bir gerilime gireceği senaryosu üzerinde durmamalı" dedi. (AA)