Günaydın, ”Sulama Birlikleri 2012 Tarımsal Sulama Kongresi”nin açılışında, tarımın önemli bir konusunun tartışıldığı toplantıda Tarım, Gıda ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker ve müsteşarının bulunmamasını eleştirdi.

Günaydın, ”Ya burada söyleyecek sözünüz ya da burada söylenecek sözlere verilecek cevabınız yok ki çiftçiyle karşılaşmaktan uzaklaşıyorsunuz” dedi.

Türkiye’nin su kaynaklarının hoyratça kullanılmaya uygun olmadığını belirten Günaydın, basınçlı su sistemlerinin hayata geçirilmesi gerektiğini söyledi.

Türkiye’de 8,5 milyon hektar sulanabilen alan olduğunun ifade edildiğini, ancak bu rakamın güncellenmemiş bir bilgi olduğunu bildiren Günaydın, bu konuda bilgileri tazelemenin ve ona göre planlama yapmanın önemine değindi.

Türkiye’nin 2011 yılında 4 milyon 755 bin ton buğday ithal ettiğini kaydeden Günaydın, ”Yani biz çalışmazsak, yatırım yapmazsak rakamları eğip bükmekle uğraşırsak içine girdiğimiz tablo bu olur” dedi.

Tarım sektöründen son 10 yıla ilişkin rakamlar veren ve çiftçinin koşullarının giderek ağırlaştığını dile getiren Günaydın, ”Son 10 yılda Türkiye’nin 8 vilayeti büyüklüğünde alanda çiftçi, tarım yapmaktan vazgeçti. Yatıp kalkıp hikayeler anlatmak yerine bu gerçekleri nasıl değiştireceğimizin tasasında olmalıyız” diye konuştu.

Hükümetin tarımı desteklediğini söylediğini, ancak eylemlerin ve rakamların bunun tersini ortaya koyduğunu savunan Günaydın, ”Siz bir memleket düşünün ki 25 milyon çiftçisine verdiği paranın yarı katı fazlasını ithalata veriyor. Öyle bir memlekette herhalde tarımın devam edebilmesi mümkün değildir. Türkiye Cumhuriyeti’nde tarım desteklenmiyor” diye konuştu.

-”Türkiye, su fakiri bir coğrafyada”-

MHP Genel Başkan Yardımcısı Hamit Ayanoğlu da kongrenin başarılı geçmesi dileğinde bulunarak başladığı konuşmasında, bu tip etkinliklere vatandaşın, ”karar verici” konumundaki kişilerden daha çok önem verdiğini, bu sebeple ortaya konulan çözüm önerilerinin uygulanamadığını söyledi.

Tarım, hayvancılık ve buna bağlı olarak sulama alanında sorunların bilindiğini, ancak giderilmesine yönelik gerekli adımların atılmadığını ifade eden Ayanoğlu, ”Bu bir öncelik meselesidir. Türkiye’de tarım gözardı ediliyor” dedi.

Türkiye’de sulanabilen alanların ve su kaynaklarının tespitinin doğru yapılması ve bunlara ilişkin bilgilerin güncellenmesinin önemine dikkati çeken Ayanoğlu, Türkiye’nin su fakiri bir coğrafyada olduğunu, bu nedenle kaynaklarının doğru kullanımının giderek daha fazla önem kazandığını vurguladı. Ayanoğlu, ”Sulamayı tarımdan ayrı düşünemezsiniz. Tarıma da destek vermiyorsanız hiçbir şey yapamazsınız” dedi.

Ayanoğlu, Türkiye’nin, gıda ihtiyacını iyi tespit ederek kendi üretimini yapmasının zorunlu olduğuna işaret ederek, ”Tarımın önemini özellikle karar vericilere yeniden anlatmak zorundayız” diye konuştu.

-Diğer konuşmacılar-

TÜSKOOP Genel Başkanı Halis Uysal, en ucuz suyun tasarruf edilen su olduğunu belirterek, suyun daha doğru kullanımı için Milli Su Konseyi kurulmasının gerektiğini kaydetti.

Tarım, Hayvancılık ve Gıda Bakanlığı Tarım Reformu Genel Müdürü Gürsel Küsek, sulama birliklerinin tarım sektöründeki önemine dikkati çekti. Sadece iyi yönetimle sulamaya açılabilecek alanlar olduğunu ifade eden Küsek, bunun yanında altyapının iyileştirilmesinin de gerektiğini söyledi.

Türkiye Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Turhan Tuncer, suyun yaşamsal önemini vurgulayarak, Türkiye’nin su zengini bir ülke olmadığını belirtti. Tuncer, ”Su kaynaklarının korunarak geliştirilmesi ve ulusal çıkarlara uygun kullanılması yaşamsal önem taşımaktadır” dedi.

DSİ İşletme Bakım Dairesi Başkanı Ahmet Fikret Kosalak da su yönetiminde kaynakların doğru kullanımının zorunlu olduğunu, tarımın ihtiyacına göre sulama yapmak yerine suya göre tarım yapılmasının zorunluluğunu ifade etti.

Sulama Birlikleri Derneği Başkanı Mehmet Ergücen de sulama birliklerinin ihtiyacı olan yasal düzenlemelere dikkati çekerek, bunların birlikleri daha etkili hizmet verir konuma getireceğini anlattı.

”Sulama Birlikleri 2012 Tarımsal Sulama Kongresi” katılımcıların görüşlerini aktardıkları oturumlarla iki gün devam edecek.