Muş Kültür Merkezi’nde Yeni Teşvik Sistemi’nin tanıtımı için düzenlenen toplantıya katılan Bakan Çağlayan, katılımcıları Kürtçe ve Türkçe selamladı.

Mersin milletvekili olmasına rağmen Muş’a hizmet etmenin kendisi için özel bir görev olduğunu belirten Çağlayan, şöyle konuştu: ”Doğduğum topraklarda böyle bir toplantının yapılmasından mutluluk duyuyorum. Yol arkadaşım Mehmet Büyükekşi’ye, Türkiye’nin iş adamlarını, girişimcilerini burada topladığı için teşekkür ediyorum. 6. bölgedeki 14 ilimizin valilerinin çoğu burada. Türkiye’nin iş hayatında son derece önemli şahsiyetleri var. Türkiye’nin ekonomisi burada toplanmış. Kalkınma ajansları kurulmadan önce, 3 iş adamıyla Muş’a birçok ziyarette bulunarak yatırımcı getirme noktasında önemli roller üstlenmiştik. O gün bu salonu dolduramıyorduk ama bugün salon tıka basa dolmuş durumda. Bu toplantıya dizi gözüyle bakıyoruz. Bu diziyi ilk defa Muş’ta başlattık. 6. bölgedeki 15 ilimizde bu toplantıyı yapacağız. Toplantıların bir çoğunda olmaya gayret göstereceğim. Benim olmadığım toplantıya da yine herkes katılacak. Buradan Şanlıurfa, Diyarbakır, Mardin, Adıyaman ve Van’a gideceğiz. Yarın da Kars’ta Azerbaycan, Gürcistan ekonomi bakanlarının katılımıyla toplantı yapacağız. İlkini Gürcistan’da yapmıştık. İkincisi Kars’ta ve üçüncüsü Bakü’de yapacağız.” -”Valilerimize büyük görev düşüyor” Yatırımcıların bölgeye gelmesi için valilere büyük görevler düştüğünü ifade eden Çağlayan, 6. bölgede yer alan illerin valilerinden beklentilerinin bulunduğunu ve bu beklentilerin bir çoğunun başbakanın talimatı olduğunu kaydetti.

Çağlayan, şunları ifade etti: ”Valilerimize, milletvekillerimize, belediye başkanlarımıza ve tüm yöneticilere büyük görevler düşmekte. Geçmişte bir sanayici olarak, bölgeler arası gelişmişlik farklılıkları dikkate almayan, yani bir envanter ve kapasite üzerine kurulmayan sistemin başarılı olamayacağını her zaman dile getirdim. Bugüne kadar dört teşvik sistemi yapıldı ve her biri bir öncekinden daha iyiydi. Yeni teşvikle Türkiye’yi bugün oynadığımız play-off’tan şampiyonlar ligine taşıma gayreti içindeyiz. Bu sistem, 2023’e Türkiye’yi götürecek sistemin önemli bir ayağıdır. Yatırımcıların yatırım yapacağı alanları süratle hazırlayınız. Tüm yatırım alanlarını çıkarıp Türkiye İhracatçılar Meclisi’ne (TİM) gönderelim ve TİM de bunları yatırımcılarımıza anlatsın. Yatırım yapan kardeşlerimize yer tahsisi yapacağız.”

”Her ilimiz güvenli”

Bakan Çağlayan, Türkiye’deki her ilin en az Ankara ve İzmir kadar güvenli olduğunu kaydetti.

Çağlayan, ”Yatırımcılarımıza ulaşım, güvenlik ve iletişim destek mekanizmasını verirken, yatırımcılara yatırımlarla ilgili iş gücü performansını göstermenizi istiyorum. Bu konuda hükümetimizin önemli çalışmaları oldu. Hiç hayatında iş yapmamış insanları nasıl eğittiğimizi ve devlet olarak nasıl destek verdiğimizi herkes biliyor” dedi.

Bankaların Doğu ve Güneydoğu’daki gayrimenkulleri ipotek kabul etmeyen anlayışına karşı çıktığını ifade eden Çağlayan, şunları dile getirdi: ”Sizlerin sıkıntılarını biliyorum. Çünkü bu bölgeden geldim. Bankacılık, sigortacılık konusunda beklentilerinizi biliyorum. Artık bankalar projeye, yatırıma bakarak kredi destekleri veriyor. Geçmişte uygulanan sistemleri, bankalar ve sigortalar birliğinin bir arada olduğu toplantılarda ele aldım. Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgelerinde gayrimenkulleri ipotek kabul etmeyen anlayışa karşı çıkıyorum. Türkiye’nin her bir yeri misak-ı milli sınırları içinde, devletin topraklarıdır. Burada yatırım yapılan yerleri Ankara ve İstanbul’dan ayırmamak gerekiyor. Bunun rakamsal farklılıkları olacaktır. Bu gibi sorunları anlattık.”

”En babayiğit teşviki çıkarttık”

Hükümet olarak en babayiğit teşviki çıkarttıklarını belirten Çağlayan, yatırımcılardan da babayiğitlik beklediklerini ifade etti.

Çağlayan, ”Gelmiş geçmiş en cömert ve babayiğit bir teşvik sistemini yaptık. Bununla Türkiye’yi 100. yıla taşıyacak bölge, 6. bölgedir. Hükümet olarak teşvik çıkardık ve yatırımcılardan babayiğitlik bekliyoruz. Bir çoğunuzun Türkiye’de gerekli yatırım ortamını bulamadığı için, dünyanın çeşitli ülkelerine yatırım için gittiğini biliyorum. Şimdi tekrar öze dönüyoruz. 6. bölgeye dönüyoruz. Onun için valilerimiz altyapı yatırımları, güvenli alanlar, işgücü eğitimlerini koordine etmeli. Her türlü altyapının hazırlanmasının ardından, sizlere büyük görevler düşmekte” diye konuştu.

Toplantıda konuşan TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi ise, Muş’ta yapılan toplantının diğer illerde de yapılacağını söyledi.

Yeni Teşvik Sistemi’yle bölgelerarası farklılıkların ortadan kalkacağını kaydeden Büyükekşi, şöyle konuştu: ”İhracatçı ve sanayicilerimizle buraya geldi. Ziyaretin faydalı olmasını diliyorum. 2 gün önce Ankara’da meclisimizin genel kurulu yaptık. Ankara’da bu bölgeye teşviki müjdeledik. Yeni sistemin hayata geçirilmesine destek olan sayın bakanımıza teşekkür ediyorum. 6. bölgede yapılacak yatırımlarda, yatırımcılar birçok destekten faydalanacak. Böylece bölgesel farklılıklar ortadan kaldırılacak. Bölgede üretim ve ihracat ortamı güçlenecek. Yeni teşvikle 2023 yılı hedefi olan 500 milyar dolar ihracat rakamına rahatlıkla ulaşacağız. Bölgenin kalkınması için çalışacağız. Bunun Türkiye’nin yatırım ortamında çığır açmasını diliyorum.”

Toplantıya, Vali Çınar, AK Parti Muş Milletvekilleri Faruk Işık ve Muzaffer Çakar, Belediye Başkanı Necmettin Dede, TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, Bitlis, Bingöl, Şırnak, Ardahan valileri, ticaret ve sanayi odası başkanları ve çok sayıda iş adamı katıldı.