Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı kutlamalarına yönelik eleştirilere cevap verdi ve "Cumhuriyeti belli bir kesimin, belli bir zümrenin idaresi gibi gören anlayış, milletten itibar görmemiştir" dedi.

Ulusa Sesleniş Konuşması'nda geçmiş yıllardaki kutlamalara değinen Başbakan, artık halkın dışarıda tutulduğu kutlama ve törenlere son verildiğini söyledi. Başbakan, konuşmasında kentsel dönüşüm ve Van'da yapılan çalışmalara da değindi.

"Onlarca Yıl Cumhuriyet Cumhurdan Uzaklaştırılmak İstenmiştir"

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan Ulusa Sesleniş Konuşması'nın büyük bir kısmını Cumhuriyet Bayramı kutlamalarına ayırdı.

Önce geçmiş yıllardaki kutlamaları hatırlatan Başbakan, "Ne yazık ki, on yıllar boyunca ülkemizde Cumhuriyet cumhurdan uzaklaştırılmak istenmiştir. Cumhuriyet Bayramı törenleri dahi, işte tam da bu elitist, seçkinci anlayışın bir tezahürü olarak, cumhuru, yani halkı dışarıda bırakan bir anlayışla kutlanmıştır. Kapalı mekanlarda, balo salonlarında, resmi törenlerde seçkinler, elitler kendilerince Cumhuriyet kutlamaları yaparken, Cumhuriyetin yegane sahibi olan millet, bu kutlamalardan özenle uzak tutulmuştur. Cumhuriyeti belli bir kesimin, belli bir zümrenin idaresi gibi gören anlayış, milletten itibar görmemiştir" dedi.

"Milli Günlerde Devletle Milleti Buluşturuyoruz"

Başbakan, milli günlerin kutlanmasında devlet ile milleti buluşturmaya özen gösterdiklerini söyledi.

Başbakan Erdoğan, "Sadece seçkinlerin, sadece devlet ricalinin katıldığı, halkın dışarda tutulduğu, resmi, renksiz, özellikle de soğuk savaş döneminin izlerini taşıyan kutlama ve törenlere son verdik, son veriyoruz. Bu milli günlerin, tam bir bayram havasında, coşku ve heyecanla, özellikle de 75 milyonun aynı atmosferde buluşacağı bir tarzda kutlanabilmesinin önünü açtık" şeklinde konuştu.

"Milyonlarca Güvensiz Binayı Yıkmak İçin Kolları Sıvadık"

Konuşmasında, kentsel dönüşüm projesine de değinen Başbakan Erdoğan, bu konuda şunları ifade etti:

"81 ilimizde bu konut seferberliğini başarıyla uygulamaya koyduk. Bütün vatandaşlarımızın bundan istifade etmesini sağladık. İnsan hayatına, çevreye, yeşile, şehirciliğe verdiğimiz önemin, depreme, afet riskine karşı aldığımız tedbirlerin bir yansıması olarak, daha önce inşa edilmiş sağlıksız, güvensiz milyonlarca binayı yıkıp yeniden yapmak üzere kolları sıvadık."

Deprem Sonrası Van'da Yapılan Çalışmalara da Değindi

Deprem sonrası Van'da yapılan çalışmalar da Başbakan Erdoğan'ın gündemindeydi.

Başbakan, "Van ve Erciş'te inşa ettiğimiz toplam 15 bin 341 kalıcı konutun açılış ve anahtar teslim törenini gerçekleştirdik. Bu konutlarla birlikte, 27 okulun, 24 caminin, 10 ticaret merkezinin ve 13 büfenin de açılışını yaptık. Şu anda bu konutlara ilave olarak çalışmalarına daha sonra başlanan 2 bin 148 konutun inşaatıda sürüyor. Onları da en kısa sürede tamamlayıp hak sahiplerine teslim edeceğiz" dedi.