CHP İstanbul Milletvekili Celal Dinçer, TBMM Başkanlığı’na, Yüksek Öğrenim Kredi Ve Yurtlar Kurumu Kanununda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Teklifi’ni sundu.

Teklifin gerekçesinde, Yüksek Öğrenim Ve Kredi Yurtlar Kurumu Kanununun 16. maddesine göre öğrencinin, borcunu öğrenim gördüğü öğretim kurumunun normal öğrenim süresinin bitiminden itibaren iki yıl (öğrencinin lisansüstü eğitim yapması halinde üç yıl ) sonra başlamak üzere, kredi aldığı sürenin yarısı kadar sürede ve aylık dönemler halinde Kuruma ödemek zorunda olduğu ifade edildi. Okulu bitirip iki sene içinde iş bulamayan birçok öğrenci için, bu durumun çeşitli sıkıntılara yol açtığı belirtilen gerekçede, “Öte yandan erkek öğrencilerin askerlik yükümlülüğü nedeniyle borcun geri ödenmesi konusunda da benzer sıkıntılar ortaya çıkmaktadır” denildi.

-TEKLİF NE GETİRİYOR-

Teklife göre, öğrenci kredi borcunu öğrenim gördüğü öğretim kurumunun normal öğrenim süresinin bitiminden itibaren dört yıl (öğrencinin lisansüstü eğitim yapması halinde beş yıl) sonra başlamak üzere, kredi aldığı sürenin yarısı kadar sürede ve aylık dönemler halinde Kuruma ödeyecek. Kredi borcunun geri ödenmesi sırasında yükümlü askere alınırsa ödeme, askerlik sonuna kadar ertelenecek