Başbakan Recep Tayyip Erdoğan başkanlığındaki AK Parti'nin ısrarla yerel seçimleri neden öne almak istediğinin nedeni ortaya çıktı. Ankara kulislerinde konuşulan son iddiaya göre 2014 yılında yapılacak olan Cumhurbaşkanlığı seçimi ile 2015 yılında yapılacak genel seçimler birleştiriliyor.

2014 yılında vatandaşın önüne 3 sandığın geleceğine dair söylentiler daha önce dillendirilmişti. AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hüseyin Tanrıverdi daha önce yaptığı açıklamada, 2014'te üç sandık aynı anda konabilir; yerel, genel ve cumhurbaşkanlığı seçimleri bir arada yapılabilir, demişti.

2014'TE İKİ SEÇİM

2014 yılında yapılacak olan yerel seçimlerin 2013'e alınması için çalışma içerisine giren AK Parti Grubu, CHP ve MHP'nin de mutabık kalacağı bir tarih belirlemek istiyor. Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde yerel seçim tarihiyle ilgili olarak yapılan çalışmalar olumlu sonuçlanırsa AK Parti Grubu, cumhurbaşkanlığı seçimleri ile genel seçimleri birleştirecek çalışmaları hızlandıracak. Peki AK Parti'nin iki seçimi birleştirmesinin gerekçesi ne?

Yine Ankara kulislerinde konuşulan iddialara göre bunun 3 nedeni var… Birinci nedeni Ağustos 2014'teki cumhurbaşkanlığı seçimiyle Haziran 2015'teki genel seçim arasındaki takvimde 10 aylık bir süre var. AK Parti bu çalışmayla, Başbakan Erdoğan'ın cumhurbaşkanı seçilmesi ihtimaline de göz önünde bulundurarak, parti ve hükümette 10 aylık geçici bir yönetim zafiyetinin önüne geçmek istiyor.

BİR TAŞLA İKİ KUŞ VURULACAK

İkinci nedeni, AK Parti hem cumhurbaşkanlığı seçimi hem de genel seçimlerin propagandasını birlikte yürüterek bir taşla iki kuş vurmak istiyor.

HEDEF: EKONOMİK TASARRUF

Üçüncü nedeni ise Başbakan Erdoğan'ın iki seçimin ayrı ayrı yapılmasının ülke ekonomisine vereceği ağır yük. Vatandaşın hem 2014'te hem de 2015'te sandık başına gittiğinde ortaya çıkacak maddi külfeti yarıya indirmek isteyen AK Parti kurmayları bununla ilgili çalışmalarına hız verdi.

MUHALEFETİN KAPISI ÇALINACAK

Buna göre, AK Parti yapılacak ciddi bir çalışmanın ardından muhalefetin kapısını çalacak. CHP, MHP ve BDP grup başkanvekilleriyle yapılacak görüşmede muhalefetin buna nasıl tepki vereceği ise merak konusu oldu.