TBF 6. Olağan Genel Kurulu'nda 179 delegenin 173'ü oy kullandı. Ankara Rixos Oteli'nde gerçekleştirilen genel kurulda, başkan adayları Turgay Demirel ile Ali Doğan'ın delegelere hitaben yaptıkları konuşmaların ardından oy verme işlemine geçildi. Delegelerin saat 14.30'a kadar oy verebilecekleri bildirildi.

İki başkan adayının yanı sıra Fenerbahçe Başkanı Aziz Yıldırım, Beşiktaş Kulübü Başkanı Fikret Orman, Galatasaray Başkanvekili Adnan Öztürk, Spor Genel Müdürü Mehmet Baykan, eski milli oyuncu İbrahim Kutluay’ın da aralarında bulunduğu delegeler oylarını kullandı. 1 buçuk saat süren oy verme işleminin ardından oyların sayımına geçildi.
Daha sonra 5 sandıkta toplanan oylar, sandıkların açılmasının ardından sayılmaya başlandı. 4. sandığın açılmasının ardından TBF Başkanı Demirel, tebrikleri kabul etmeye başladı. Mevcut başkan Turgay Demirel 173 delegeden 105'nin oyunu alarak, üst üste 6. kez başkan seçildi. Genel kurulda mevcut başkan Turgay Demirel, 105 oy alırken, diğer başkan adayı 67 oy aldı, 1 oy ise geçersiz sayıldı.

Turgay Demirel'in listesi şöyle oluştu:
Yönetim Kurulu Asil Üyeler: Ahmet Ağırman, Kemal Akar, Alper Arıkoğlu, Firuz Bağlıkaya, Tolga Egemen, Dinçer Çetintaş, Erol Ertan, Hüsnü Karagözoğlu, Mehmet Küçük, Atilla Kurama, Julide Sonat, Akın Suel, Ali Osman Tobay, Kamil Uzun
Yönetim Kurulu Yedek Üyeler: Şükrü Tara, Ogün Bahadır, Harun Erdenay, Fikret Akova, M. Aydın Şerbetçioğlu, Celal Arısan, Alpay Ünal
Denetleme Kurulu Asil Üyeler: Cüneyt Olgaç, İsmail Uslu, 3 üye Spor Genel Müdürlüğü tarafından belirlendi.

"Yoğun şekilde çalışıyoruz"

Türkiye Basketbol Federasyonu Başkanı Turgay Demirel, "TBF olarak ekibimiz ile birlikte 2012-2016 Stratejik Planı hazırlayarak, ana hedeflerimizi ve projelerimizi belirledik. Stratejik Planımız Şubat ayında yayınlandı ve o tarihten beri belirli aşamaların uygulanması için yoğun şekilde çalışıyoruz" dedi.

Türkiye Basketbol Federasyonu (TBF) Başkanı Turgay Demirel, Rixos Otel'de düzenlenen TBF Olağan Genel Kurulu'na katıldı. Demirel, lider basketbol ülkelerinden biri olma hedefinde ne kadar ciddi olduklarını göstermek için FIBA nezdinde aktif olunması ve güçlü bir uluslararası ağ kurulması gerektiğini bildiklerini söyledi. Demirel, "Uluslararası düzeyde Türkiye'nin tanıtımına katkı sağlamak, ulusal düzeyde ise basketbola dair heyecan yaratmak için önemli spor organizasyonlarının ev sahipliğine aday olmamız gerekiyordu. Türk Basketbolu için çok güçlü bir temel kurmalıydık. 2001-2011 arasındaki dönemde çalışmalarımızın sonuçlarını görmeye başladık" dedi. 2001'de Türkiye'de organize edilen Avrupa Şampiyonası'nda Milli Takımın, kıta şampiyonalarındaki ilk madalyasını elde ettiğine dikkati çeken Demirel, tüm halkın bu başarıyı 12 Dev Adam'la birlikte coşkuyla kutladığını belirtti. Bu başarının beraberinde Türkiye Basketbolu'nun zirveye çıkması için gerekli olan finansal kaynakların yaratıldığını ve büyük ölçekli ticari ortaklıklar getirildiğini belirten Demirel, "Liglerimiz büyümeye başladı. 2006 yılında BEKO ile ligimizin isim sponsorluğu için anlaşmaya vardık ve ligin yayın gelirlerini daha da artırdık . Elde edilen gelirin yüzde 90'ı kulüplere dağıtıldı ve ligimiz her geçen yıl daha da ilgi çekmeye başladı. 2010 Dünya Şampiyonası'na ev sahipliği yapmak, Türk Basketbolu için kilometre taşlarından biriydi, dünyanın gözü üzerimizdeydi. Bu şampiyonada Erkek Milli Takımımız'ın, 2011 Avrupa Şampiyonası'nda ise Kadın Milli Takımımız'ın aldığı gümüş madalyalar, bizi uluslararası basketbolun zirvesine çıkardı" diye konuştu.
Demirel, konuşmasını şöyle sürdürdü: "Bu aşamada hedefimiz, başarımızı sürekli kılmak. Çok uzun bir mesafe kat ettik ama zirveye ulaşmalı ve orada kalmalıyız. Gerçek gücümüzü göstermemiz gereken kritik bir dönemdeyiz. Daha yapmamız gereken işler var. Hem kadın hem de erkek liglerimiz Avrupa'nın en güçlü liglerinden. Ancak bunu daha da güçlendirmek ve Kulüplerimizin Avrupa Kupalarında daha da başarılı olmasını sağlamak zorundayız. Milli Takımlarımızın her şampiyonada başa oynayıp altın madalya kazanmalarını sağlamak için, organizasyonumuzu daha da geliştirmemiz gerekiyor. 'Basketbolun güç merkezi' projesinin tam zamanı. Güçlü bir temel kurduk ve büyük başarılara ulaştık. Şimdi geleceğimizi garanti altına almalıyız."

Önümüzdeki 4 yılın planı hakkında bilgiler veren Demirel, "TBF olarak ekibimiz ile birlikte 2012-2016 Stratejik Planı hazırlayarak, ana hedeflerimizi ve projelerimizi belirledik. Stratejik Planımız Şubat ayında yayınlandı ve o tarihten beri belirli aşamaların uygulanması için yoğun şekilde çalışıyoruz" dedi.

AVRUPA'NIN EN İYİ LİGLERİ VE EN BAŞARILI KULÜPLERİ
Ligler bazında da çok uzun bir mesafe kat ettiklerini belirten Demirel, Dünya'nın en önemli yıldızları takımlarında yer aldığını, NBA yıldızı Kobe Bryant'ın ve BEKO Basketbol Ligi'nin Avrupa'nın en iyi ligi olduğunu söyledi. Demirel, "Artık, Liglerimizde yer alan Kulüplerimiz için uzun ömürlü finansal denge sağlayarak, bunu uluslararası sportif başarıya dönüştürmenin tam zamanı. BEKO Basketbol Liginde yer alan Kulüplerimizin daha iyi tesislerde maçlarını oynamaları ve daha fazla bilet satış geliri elde etmeleri ; kendi taraftarları ile iletişim kuracakları sosyal platformların kullanılması için kendilerine destek verilmesi gibi çalışmalar Lig ofisimiz ve partnerlerimiz yardımıyla geliştirilecek. Kadınlar Ligimiz, dünyanın en güçlü ligleri arasında yer alıyor. Dünyanın en iyi oyuncuları ligimizde oynuyorlar ve bu yıl Kadınlar Euroleague 8’li Finalleri'nde iki takımımız mücadele etti" dedi.

Demirel, Kadın Basketbolunun geldiği bugünkü seviyede hedeflerinin, Kadınlar Basketbol Ligi için kaynak sağlayacağı isim sponsorluk anlaşması yapmanın ve yayın haklarından daha çok gelir elde etmek olduğunu belirtti.

Erkekler ikinci ligi isim sponsorluğu içinde firmalarla görüşmelerin devam ettiğini söyleyen Demirel, kulüplerin ekonomik olarak büyümesi ve oyuncuların gelişimine daha fazla yatırım yapmalarına yardımcı olmak için, liglerin sağlam bir finansal yapıya kavuşmasını en önemli görevlerinden biri olarak gördüğünü ifade etti. Demirel, "Spor Toto ile vardığımız mutabakat sonucu her yıl artmakta olan İkinci Lig Kulüplerimizin iddia gelirlerinin yanı sıra yeni yabancı oyuncu uygulamaları daha güçlü bir ikinci Ligin oynanmasını, daha çok seyirci ve ilgi çekerek daha da gelişmesini sağlayacak. Bu sene 82 takımla oynanacak olan Bölgesel Ligimize yaptığımız destekleri daha da artırarak ülkemizin her şehrinde basketbol heyecanını geliştirmeye devam edeceğiz" dedi.

Aziz Yıldırım'a cevap

Türkiye Basketbol Federasyonu Başkanı Turgay Demirel, “Aziz Bey’in özerklikle ilgili ya da delegelerin dağılımıyla ilgili söylediği sözler, kanunla ve yönetmelikle belirlenmiş, bizim dışımızda konular. Benim ona cevap vermeme gerek yok” dedi.

Ankara Rixos Oteli’nde gerçekleştirilen 6. Seçimli Olağan Genel Kurul’un ardından gazetecilerin sorularını cevaplayan Demirel, “Bugün gerçekleştirdiğimiz genel kurulumuz sırasında çok acı bir haber olduğunu öğrendim ve şehitlerimiz için çok üzüntü duyduğumu ifade etmek istiyorum. Ülkemize ve milletimize başsağlığı diliyorum” şeklinde konuştu.

Demirel, üst üste 6. kez başkan seçildiğinin hatırlatılması üzerine, “Bugün basketbolumuzun özerk yapısı içerisinde üçüncü seçimli genel kurulunu gerçekleştirdik. Birincisi 2005 yılında olmuştu, ikincisi 2008’in sonunda ve bugün 2012 yılında üçüncü kez seçimli bir bu genel kurulun basketbolun yine basketbola yakışır şekilde geçmesine katkı veren herkese teşekkür ediyorum. Tabiki genel kurul delegelerimizin 179 tanesinden 176 tanesinin katılmasını da Türk basketbolunun bireylerinin yaptıkları işe ne kadar saygı duyduklarının bir göstergesi olarak alıyorum ve onlara da teşekkür ediyorum “ dedi.

"6. KEZ SEÇİLİYOR OLMAKTAN BÜYÜK MUTLULUK DUYUYORUM"

“Genel kurulda diğer adayın da benim de projelerimizin değerlendirilmesi sonucu genel kurulun iradesi teşhir etti” diyen Demirel, “Açıkçası 6. kez seçiliyor olmaktan büyük mutluluk duyuyoruz ve büyük bir sorumluluk hissediyoruz. Türk basketbolunu daha ileriye götürmek, diğer tüm spor dallarına örnek olacak çalışmalarımızı sürdürmek, Avrupa’da ve Dünya’da icra ettiğimi gibi dünyanın 3 büyük güç merkezinden birisi olması için, bütün projelerimizi hayata geçirmek için heyecanla ve coşkuyla çalışmaya hazırız. Bize verilen bu görev ve gösterilen güven için herkese bir kere daha teşekkür ediyorum” ifadelerini kullandı.

Demirel, yeni dönemdeki projelerine ilişkin şunları kaydetti:

"Türk basketbolunu erkeklerde dünyanın ilk 3 takımı arasına sokmak için önümüzdeki Avrupa ve dünya şampiyonalarında madalya kazanmamız ve dünya şampiyonasının düzenleneceği ülkemizde mutlaka final oynamamız gerekiyor. Bu hedeflerimiz var. Altın madalya kazanma zamanı. Önümüzdeki süreçte bunu başarmak için basketbol ailesinin bütün paydaşlarıyla beraber teknik adamları, hakemleri, seyircileri ve yöneticileri el birliği içerisinde çalışarak böyle bir başarı öyküsünü gerçekleştirebileceğimizi düşünüyoruz"

“BENİ 6 DEFADIR KÜRSÜDE GÖRMEYİ KANIKSIYOR OLABİLİRLER”

Fenerbahçe Kulübü Başkanı Aziz Yıldırım’ın, ‘TBF’nin özerk olmadığına yönelik eleştirilerine cevap veren Demirel, “Aziz Bey’in özerklikle ilgili ya da delegelerin dağılımıyla ilgili söylediği sözler, kanunla ve yönetmelikle belirlenmiş, bizim dışımızda konular. Benim ona cevap vermeme gerek yok. Genel kurul süreci uzun sürüyor, arada delegelerin ihtiyaçları olabiliyor ve dışarı çıkabiliyorlar, hangi zamana denk geldiğini bilmiyorum, fark etmedim. Belki de beni 6 defadır aynı kürsüde gördükleri için ve kanıksadıkları için diğer adayı seyredip dışarı çıkmış da olabilirler bir şey söyleyemeyeceğim” ifadelerini kullandı.