35 İzmir 35 proje arasında yer alan İzmir Adnan Menderes Havaalanı Yeni İç Hatlar Terminali’nin temel atma töreninde konuşan Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, 600 trilyonluk yatırımda bütçeden yararlanmadıklarını belirterek 2014 yılının başında bambaşka bir havaalanı olacağını söyledi. Yeni İç Hatlar Terminalinin bitmesi ile İzmir’in İstanbul’dan sonra en merkezi transfer yer olacağını kaydeden Yıldırım; şöyle konuştu:

“Zaman geçtikçe İzmir’in gerçek ihtiyacının boş siyaset değil dolu dolu hizmet olduğunu bugün İzmirli daha güzel görüyor ve takdir ediyor. 35 proje arasında bu da vardı. Karar verdik planlamasını yaptık. Bütçeden beş kuruş harcamadan 600 trilyonluk yatırımı yapıyoruz. 1,5 yıl sonra 2014’ün başında da bambaşka bir havaalanı göreceksiniz. Hızlandırdık çünkü İzmir büyük bir organizasyona hazırlanıyor. Biri 2020 EXPO. İkincisi de Cumhuriyetin 100. yılına hazırlanıyor. O yüzden bu marka projeler zaman kaybetmeden hızla kente kazandırılması lazım. 14 ay sonra burada muazzam bir terminal olacak. Burada bu terminalin bitmesi ile İzmir, İstanbul ile en önemli transfer merkezi haline geliyor. İzmir havacılıkta en önemli merkez haline gelecek.”

ÖNÜMÜZDEKİ YILLAR SEFER ARTACAK

Geçen yıllarda İzmir’den Anadolu’ya uçuşların İstanbul üzerinden yapıldığını ve bunun da zaman kaybına yol açtığını anlatan Yıldırım; sözlerini şöyle sürdürdü: “İzmir’den sadece iki noktaya yurt içinde taşımaya vardı. Şimdi 18 noktaya gidiliyor. İzmir’den Anadolu’ya gitmek için İstanbul’u tavaf etmeniz lazımdı. Şimdi buna gerek yok. İzmir’den çıkanlar Van, Erzurum gibi birçok vilayete rahatlıkla gidebiliyor. Önümüzdeki yıllarda hem iç-dış hatlarda seferler artmaya devam edecek."

İzmir'in cazibe merkezi olmaya devam edeceğini anlatan Yıldıırm, şunları söyledi:

"Daha şimdiden İzmir’den çok şeyin değiştiğini söylüyor. Gün geçmiyor ki İzmir, uluslararası toplantılara ev sahipliği yapmasın. Bir bakıyoruz otel bulamıyoruz. Demek ki İzmir’in daha çok tesise otele ihtiyacı ve az laf çok hizmete ihtiyacı var. Şimdi biz seneyi devriyesinde İzmirlilere bir rapor sunacağız. Bu rapor 35 projede nereye geldik. İzmir’de 10 yıldır hizmet yapan yerel yönetimler bir gün dönüp de İzmirlilere hesap verme ihtiyacını düşündüler mi? Hesap verdiler mi? Halka sadece seçim zamanlarında gidip destek istemeyeceksiniz. Pusulanız şaştıysa İzmirlinin düzeltmesine fırsat vereceksiniz. Biz gelecek seçimleri değil gelecek nesilleri düşünerek hizmet ediyoruz. Böyle de yapmaya devam edeceğiz”

NE KADAR SICAK VE RUTUBET OLURSA OLSUN ÇALIŞMAYA DEVAM

İzmir’in kanaat önderleri ve kabineden çeşitli isimlerin de yer aldığı Paris’teki EXPO sunumunu başarılı bulduğunu ifade eden Yıldırım, hükümet olarak EXPO konusunda gayretlerinin devam edeceğini dile getirdi.

Hükümetin gözünde EXPO’nun bir araç olduğunu kaydeden Yıldırım, şu ifadeleri kullandı: “EXPO’nun devletin en tepesi ile İzmir’deki en sade vatandaş tarafından ne kadar önemsendiğini biliyoruz. Ama biz başından itibaren bir şey söylemiştik. EXPO bir araçtır. Olsa da olmasa da. Çünkü daha büyük hedeflerimiz var. 2023 Cumhuriyetimizin 100. kuruluş yıldönümü var.”

Kentte kazanımları olan her kesimden herkesle birlikte el ele yürüdüklerini açıklayan Yıldırım, yerel yönetimlerin de üzerlerine düşen görevleri yerine getirmelerini istedi. Bakan Yıldırım, konuşmasını şu sözlerle sürdürdü: “İzmir artık konuşan değil hizmet üreten, şehrin değerine değer katan anlayışı olan bir kent. Bundan herkesin üzerine alması gerektiği noktalar var. Sadece bizim yaptıklarımız değil. Yerel yönetimlerinde İzmir’in değişiminde Fransız kalmamaları için gereken adımları atmasını istiyoruz. İzmirliler bunu hak etmiyor. Kilometrelerce laf edip arpa boyu yol alamayanlara değil, kilometrelerce yol yapıp arpa boyu laf yapmaya ihtiyacı var. İzmir’de hava ne kadar sıcak olursa olsun rutubet ne kadar çok olursa olsun üretmeye devam edeceğiz. İzmir için ‘benim de yapacak bir şeyim var’ diyen herkesle siyasi görüşüne bakmadan birlikte el ele yürüyeceğiz. İzmir’de birlikte başaracağız.”

Bakan Yıldırım, son olarak hizmet üretene kapılarının açık olduğunu belirtti.

Törende konuşan TAV Grubu CEO’su Sani Şener, küresel olabilmenin çok iyi ülke olmanın yolundan geçtiğini belirterek havacılığın hükümet tarafından önünün açıldığını söyledi. Özellikle özelleştirme projeleri sayesinde istihdamın arttığına dikkat çeken Şener; şöyle konuştu: “Havacılıkta 2002 yılında Türkiye’de 33 milyon yolcu vardı, o zamanki nüfus 67 milyondu. Geçen yıl bu rakam 118 milyon yolcu sayısına ulaştı. Dünyada en fazla havacılıkta gelişen ülkeler arasında yer alıyoruz. Bu alanda finansman bulmanın çok sıkıntıları vardı. Türkiye’de hükümet havacılığı sahiplendi. Değişimin önünü, aldığı kararlarla açtı ve kentin havacılık alanında çağdaş ülkeler seviyesine çıkartıldı”

Devlet Hava Meydanları Yönetim Kurulu Başkanı Genel Müdür Orhan Birdal da iç hatlar terminalinin 24 ay sürede planlandığını ancak Bakanlık pazarlıklarının sonucu 14 ay sürede, 250 milyon euro yatırım tutarı ile yapıldığını açıkladı. Birdal yapılan yeni iç terminal ile 1 milyar euro gibi bir girdinin sağlanacağını açıkladı.

Törende konuşan TAV Grubu CEO’su Sani Şener, küresel olabilmenin çok iyi ülke olmanın yolundan geçtiğini belirterek havacılığın hükümet tarafından önünün açıldığını söyledi. Özellikle özelleştirme projeleri sayesinde istihdamın arttığına dikkat çeken Şener; sözlerini şöyle sürdürdü: “Havacılıkta 2002 yılında Türkiye’de 33 milyon yolcu vardı, o zamanki nüfus 67 milyondu. Geçen yıl bu rakam 118 milyon yolcu sayısına ulaştı. Dünyada en fazla havacılıkta gelişen ülkeler arasında yer alıyoruz. Bu alanda finansman bulmanın çok sıkıntıları vardı. Türkiye’de hükümet havacılığı sahiplendi. Değişimin önünü, aldığı kararlarla açtı ve kentin havacılık alanında çağdaş ülkeler seviyesine çıkarıldı.”

Konuşmaların ardından temel atma törenine geçildi.