Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, bir cep telefonu için kuyruk bekleyenleri anımsatarak, ''Arkadaşlar, çırayla mumla haberleşmeyelim, en güzelini kullanalım ama en güzelini de yapalım'' dedi.

Yıldırım, Huawei 10. Yıl Kutlaması'nda yaptığı konuşmada, Türkiye'nin birçok ülkeden iletişimin kalitesi açısından iyi konumda bulunduğunu belirterek, bununla gurur duyduklarını, 2003 öncesinde çevirmeli internete sahipken, bugün Türkiye'nin mobilde 39 milyon aboneye ulaştığını ve 0-10 yaş dışında herkesin internete erişebileceğini kaydetti.

Bilişimin olduğu yerde durmadığını ifade eden Yıldırım, şunları söyledi:

''Bilişim, her saniye gelişiyor, yeni hizmet türleri oluşuyor ve yeni araçlar trafiğe çıkıyor. Buna göre, alt yapımızı, yollarımızı, bilişim otobanlarımızı ve şerit sayısını arttırmamız lazım. Bunu şimdi yapamazsak, 1 yıl sonra geç, 2 yıl sonra daha geç, 3 yıl sonra yarış dışı kalabiliriz.

Şirketler sürdürülebilir bir büyüme istiyorsa, mutlaka önce dökecek sonra toplayacak. Yatırım sürekli olacak, yatırım yaptıkça yapacağınız işler artacak. 2003'te Huawei, bakanlığa geldiğinde yaptığı işleri anlattı.

Kimse ikna olmadı, 'maceraya girmeyelim' dediler, sonra baktık ki arkasında çalışma, gayret, azim kararlılık var. 10 yılda ikinci büyük bölgesel merkezini Türkiye'de oluşturmuş. Bu Huawei için de Türkiye için de iyi bir şey. İletişim sektörünün lokomotif firmalarıyla güzel iş birliği oluşturduysa bunun önemli olduğunu düşünüyorum.

Huawei'in büyüklüğünü dikkate aldığımızda Türkiye'deki varlığının mütevazi olduğunu söylemeliyim. Küresel bir marka olan, dünyanın her yerinde işi olan araştırma ve geliştirmeyi önemseyen küresel şirketin Türkiye'de katma değerli işlerini daha da arttırması lazım.''

''Fiyaka için mi kuyruğa giriyor?''

Yıldırım, beraber çalışmasının, ülke için üretilmesinin ve katma değerli hizmetlerin cari açığı aşağı çekmesi için gayret gösterilmesinin önemine işaret ederek, şunları kaydetti:

''Alıp kullanmak kolay. Bir telefon için gece sıraya giriyorlarmış, kuyrukta yatıyorlarmış, hatta Türkiye'deki tedarikçiler adam tutup, oraya gönderip otel, yol parasını ödüyorlarmış, yahu bu akla ziyan bir iş. Bu memleketin insanı, kaynağı, fiyaka için mi yapıyor? Bu ülkenin daha fazlasını yapması lazım. Arkadaşlar, çırayla mumla haberleşmeyelim, en güzelini kullanalım ama en güzelini de yapalım. Yapabilecek kapasitemiz var. Yoksa üretenlere karşı kıskançlığımız yok ama biz de üretelim. Bizim ürünümüz de ne güzel ürünmüş diye konuşulsun, kapış kapış gitsin. Çözüm ortağınız Huawei ve benzerleridir. Bilişimde 10 yıl bir asır gibidir. Bilişim, son 20 yılda yenilikten yeniliğe koşuyor. Birçok ürün sadece iletişimle değil, bütün alanlarda hayatınızın bir parçası haline geliyor. İnsanların sosyal paylaşım sitelerinde internette, bilgisayar başında geçirdiği vakti aile, uyku ve sosyal hayata harcadığı vakitten daha fazla olduğunu görüyoruz. Zamanı nasıl yönetiyoruz? Bilişimde bulut sistem üzerine hep beraber daha çok yoğunlaşmamız lazım. Herkes faklı şey yapsın. Enerjiyi boşa harcamayalım. Bilişimdeki hedeflerimizin, 2023'e yönelik tespitlerimizin ve yetersiz olduğunu düşünüyorum. Birkaç sene sonra bunları gözden geçirmemiz gerekeceğini biliyorum. Son 10 yıl bunu bize gösterdi. Son 10 yılın değerleri gelecek 10 yıl için neler olabileceğini gösteriyor.''

Yıldırım, Huawei'in bazı köy ve mezralara geniş bant ve internet hizmeti için Bakanlığın çalıştığını ve Huawei'n de buna katkı sağladığını ifade ederek, Huaiwei'in daha çok sosyal sorumluluk projesinde yer alması gerektiğini söyledi.