Her mevsimin kendine göre masrafları olduğu gibi kış aylarında da çoğalan harcama kalemleri ve artan giderlerin yönetilmesi gerekiyor. Mesela, tatil bütçeleri genellikle yaz mevsimi için ayrılırken, sonbahar geldiğinde okul masrafları planlanıyor. Kış ayları içinse artan ısınma ve elektrik maliyetleri en ciddi masraf kapıları. Şu sıralar tüm haber bültenlerinde enerji krizi ile ilgili konular üst sıraları işgal ederken bu konuda alınacak önlemlere öncelik vermek şart.

Küresel ısınmayla sertleşen mevsim koşulları

Küresel ısınmayla birlikte gelen iklim değişikliği artık dünyamızın en önemli gerçeklerinden birisi haline geldi. Bu durum, canlı ekosistemini etkilediği gibi ani ısı değişikliklerine ve sertleşen mevsim koşullarına sebep oluyor. Yaz aylarında sıcak kendisini çok daha fazla hissettirirken, kışın evlerde, ofislerde kapalı ortamlarda ısınmak güçleşiyor. Son elli yılda küresel sıcaklıklar daha önce olmadığı kadar artış gösterdi. Dolayısıyla kışın ısınma masrafları, yazın da serinleme masrafları bütçelerin en önemli kalemleri haline geldi.

Soğuklarla beraber ısınma maliyetleri de arttı

Türkiye’nin en önemli ithalat kalemleri hiç şüphesiz “doğalgaz”, “petrol” ve “kömür”. Durum böyleyken, dışarıdan dövizle alınan bu enerji ham maddelerinin tüketicilere olan maliyeti özellikle içinde bulunduğumuz dönemde 3 farklı nedenle yükseldi. Birinci neden, kışın kuzey yarıküreye yerleşmesi enerjiye talebi arttırdı. İkinci neden, ülkemizin kuzeyindeki stratejik gerginlikler enerji arzında azalmaya yol açma riskini beraberinde getirdi. Üçüncü olarak da yabancı dövizle satılan enerjinin dövizdeki oynaklıkla birlikte yükselme riskinin dikkate alınması gereği ortaya çıktı.

Bu durumda elektrikle ısınmanın maliyetinin çok daha yüksek olacağından klima, elektrikli soba gibi alternatifler kullanılamıyor. Bunun yerine doğalgazı daha az tüketmek ve ısıdan tasarruf edebilmek için pratik yöntemler denemek akla ilk gelen mantıklı ve ekonomik çözüm olabilir.

Evde ısı tasarruf yöntemleri

Doğalgaz faturalarındaki yükü biraz olsun hafifletecek bazı yöntemleri öncelikle masaya yatırmak lazım. Tabii ki sadece teoride değil, bu önlemlerin pratikte de yapılabilir ve ulaşılabilir olmaları şart. Üstelik tüm önlemler de tornavida ve teknik bilgi gerektirecek önlemler olmamalı, psikolojimizle de uyumlu olmalı.
- Evde ve iş yerinde kalorifer peteklerinizin üzerinde eşya bulundurmamaya dikkat edin. Isı kaynaklarınızın yakınında ısının yayılmasını engelleme potansiyeli olan tüm eşyaları kaldırın.

- Peteklerinizin arkasına mutlaka ısı reflektörleri yerleştirin. Duvarlarınız günün her anında dışarıdan gelen soğuk havaya maruz kalır, bu da peteklerden yayılan sıcak havayı ciddi anlamda emer. Isı reflektörleriyle daha az enerji harcarsınız ve daha fazla ısınırsınız. Bolca seçenek için Hepsiburada veya GittiGidiyor gibi büyük platformlarda “ısı yansıtıcı”, “ısı yalıtımı”, “ısı izolasyon”, “radyatör arkası”, “alüminyum folyo” gibi kelimeleri aratabilirsiniz.

- Pencerelere dikkat. En büyük ısı kaybının, öncelikle pencere sonra da kapılardan olduğunu unutmamamız lazım. Kapıların altı -özellikle yerden yarım veya bir santimetre yüksekse- sıcaklık kaybının sorumlusu olan bu boşluğu eski bir çorabın içine pamuk veya herhangi bir dolgu malzemesi koyarak tıkayabiliriz. Pencere sayısı ise kapı sayısından genellikle daha fazladır; bunları da yalıtım bantlarıyla izole etmeyi unutmamalıyız.

- Evinizde kullanmadığınız ya da çok az kullandığınız odalar varsa, onların peteklerini kapatabilirsiniz. Hatta evinizin genel ısısı banyo ve tuvaletlerinize de yayılacağı için, bu az kullanılan bölümlerin peteklerini de kapılarını da kapatabilirsiniz.

- Eviniz dubleks ise salon genelde alt katta ve yatak odaları üst kattadır. Bu durumda yatak odalarını daha az ısıtabilirsiniz. Ayrıca salondan yatak odalarına çıkan merdivenler önemli ısı kaybı yaratabilir, çünkü ısınan hava yukarı çıkar. Bu durumda merdivenlerinizin alt veya üst çıkışlarına bir kapı koymanız salonun daha fazla ısınmasını sağlayacaktır.

- Kombiyi gece yatarken veya işe giderken tamamen kapatmak yerine ısıyı düşürmeniz maliyet açısından daha avantajlıdır. Tamamen kapanan kombi, duvarlarınızı soğutacağından, tekrar eve geldiğinizde ısıyı normalden fazla açmanızı ve bu da daha fazla yakıt harcamasını beraberinde getirebilir.

- Evde daha kalın kıyafetler tercih edebilirsiniz. Özellikle polar ürünler vücut ısısını korurken, dışarıdan nüfus edecek soğuk havayı engellemekte oldukça etkilidir.

- Dışarıda kar yağarken mağaza mağaza dolaşıp eldiven, palto, kaşkol arayıp üşümek yerine online alışverişi tercih edebilir, hatta indirimkodu.com gibi bir kaynaktan indirim kodları bularak fiyatları daha da ucuzlatabilirsiniz.

- Isı performansınızı sadece vücudumuzun dışından değil, içerisinden de artırmak için soğuk havalarda kendinize ıhlamur, adaçayı ve nane-limon kürü planlayabilirsiniz. Çay kahve gibi sıcak içeceklerle alacağınız ısı, aynı zamanda hem psikolojinizi güçlendirecek, hem de boğazınızı koruyacaktır.