Yıllar geçtikçe yediklerimiz ve içtiklerimiz daha bir dikkat çeker oldu. İlk şehre indiğimiz yıllar, Krosan poğaça yok denecek kadar azdı. Şimdi pişmemiş poğaçalar minibüs ile taşınıyor olduğunu trafik kazası olunca caddeye dökülen çiğ poğaçalardan anlıyoruz. Meğer imalat Şana’da meydanda pişiriliyor. Sabah 8 de adam döner takmış ne alaka… Sabahın körü bütün yemekler vitrinde normalde 4 saatte tüketilmesi gereken yemekler yenme saati gelmeden fermantasyona uğruyor. Kim bozdu düzenimizi eskiden Kahvaltı denince çorba, haşlama ve bakkaldan aldığımız peynir ekmek dışında bir şey yoktu. Şimdi sebzeli kebap 7,30 da vitrinde. 
Hiç unutmuyorum 90 lı yıllarda Şehrimizin ünlü esnaf lokantasından birisine gittim. Garson saydı saydı Orman Kebap dedi ne... kokmuş bin köfte..... Trabzon da Orman Kebap Getir oni da...Geldi... Ula bu bizim sebzeli üstünde nane kekik arası kuru ot. Yemeğe dokunmadım . Bana birde sebzeli kebap getirin lütfen dedim. Geldi arasındaki farkı sordum. Üstüne kekik atıyormuşlar. Oluyormuş orman Kebap Bende yedim bunu kim yaptıysa onu çağırın aşçı geldi. Tarif aynı. Patronun dikkatini çekti o geldi konuyu anlattık. Güldü sen kendini nerde sanıyorsun demez mi. O zaman adını neden orman kebap koyuyorsun. Hala giderim dostlarımla o lokantaya yemeğe ben sebzeli kebap yerim dostlarıma orman kebap ısmarlarım. Yazık çok yazık. Meslek odaları bakmaz mı bu işe eğitmez mi aşçıları ve yamaklarını. 
Tavuk dönerin olmadığı yıllardı... Piliç çevirme yapıyorduk. Kanatları kesip çöpe atıyorduk şimdi kanat ızgara var bilmem kaç tl  vay vay..
Döneri 2 veya 3 gün sosda yatırırdık. Şimdilerde var mıdır acep sanmam yada meslek odaları denetler mi ki hani senin yarın satacağın döner sorsa koydun mu sosa ....
Yada hiç dikkatinizi çekti mi yemekte patates varsa önce yağda kızarmış sonra yemeğe katılmış neden...neden diye sordunuz mu.. Yok ver bir sebzeli az pilav 10 lira ver git yemek yedin da ..? nolur yemek yemek ile karın doyurmak arasındaki farkı görelim sonradan Gurmeler. Trabzon da sıcak yemek konusunda 3 bilemedin 4 lokanta var . Varlığından kimlerin haberi var. Kaç tane ustamız turizm okulu mezunu yemeğe ne kadar yakın...
Kaç ustam öğrendiklerinin üzerine ecnebi icadı olmayan bir iki yemek icat etti. Kaç ustam unutulmuş tatları araştırıp buldu. Bize sundu. Yeni yeni cicili bıcılı lokantalar açıyoruz ama konu menü olunca hepsi aynı menülerin. Koskoca Trabzon da baklava yiyebileceğin 2 bilemedin 3 yer vardır. Aslında bu kadar yok ama neyse , İrmik helvası yapan yer varmıdır. Hiç unutmam uzun sokakta eskiden sadece ama sadece tavuk göğsü tatlısı yapan merdiven altı bir yer vardı. O gün bu gündür tavuk göğsü tatlısı bulsamda yemem ağzımın tadı bozulmasın diye. Trabzonda pilav diyince aklımıza neresi geliyorsa irmik helvası diyincede bir yer gelmeli. Baklava diyince aklımıza gelen yer Laz böreği denilincede başka bir yer gelmeli. Markalaşmalıyız. Her şeyi en iyi biz yapamayız dimi. Her işletme alanında uzman olmalı. 
Mesela yıllardır çağ kebabı Trabzon da denendi ama tutmadı. Neden Trabzonlu Çağ kebabını sevmiyor mu hayır tabikide seviyor .Sırf Çağ yemeye Erzuruma giden Gurmeler var. Büryan kebap yıllar önce açıldı. Ama tutmadı. Bence tekrar birisi yatırım yapmalı ve tanıtmalı 
Konumuz balık olunca bilmişlik taslar hamsiye balık demeyiz. Doğruda yaparız ama Trabzonda birkaç salaş yer dışında balık yiyecek mekanımız yok .  Balık çorbası ha keza aynı. Bir Akçakale bir sürmene ikiside balık çorbası kimya olarak bir birine yakın değiller ama ikiside güzel ikisede temiz ve leziz.
Aramızda kalsın ama Trabzon ekmeğini bile kaybediyoruz. Artık eşim molozdan ekmek al diyor. Halbuki çok değil 5 yıl önce sadece ekmek al diyordu. Kendi beldem Özdil de bile katkılı ekmek yapılıyor. Artık ekşi maya ile ekmek yapan fırınlar o kadar azaldı ki gelecek nesiller adına çok üzülüyorum. Ekmeğin tadını almadan göçecekler bu dünyadan. Yemek konusunda en iyi olduğumuz konulardan biri Trabzon pidesi ülke çapında ünlü ve bunu hakediyor. 
Bir dikkat çektiğim konuda sabah 7 de şehirdeki lokantalardan kapalı olanlarının bir kısmının kapısında ekmek marul ayran asılı olması ve bunları koklayan köpekler bence çok nahoş bir görüntü oluşturuyor. 
Dişimizin arasına kürdan girse çıkarmak için savaş çıkarıyoruz. Lütfen ama lütfen midemize hitap eden şeylere dikkat.

Sağlıcakla kalın
Dikkat
*Yemek yemek ile karın doyurmak arasındaki fark
*Sabahın köründe asılan döner
*tüketilmesine 6 saat kala vitrine çıkan yemek
*Pasta şekini almış ekmek