Dijital medya, teknolojinin sürekli olarak yenilenmesi, gelişmesi ve teknolojiye olan rağbetin de sürekli olarak artmasıyla birlikte önemli sektörler arasında kendine yer bulmuştur. Firmalar, şirketler veya şahısların sosyal medya üzerindeki etkinlikleri direkt olarak iş dünyasını da etkilemektedir. Çok güçlü bir arka planı olan sosyal medya süreçlerinde daha profesyonel bir süreç işlenmesi için ise sosyal medya uzmanlarına ihtiyaç duyulmaktadır. Peki sosyal medya uzmanı nedir? Sosyal medya uzmanı ne iş yapar?

Sosyal medya uzmanı, çalıştığı kurum veya marka özelinde isim bilinirliğini artırmak, pazar faaliyetlerini dijital ortamlarda sürdürmek, geliştirmek ve satışları artırmak amacıyla strateji planlayan, uygulayan ve uygulamalarını izlemekle sorumlu olan birimdir.

Sosyal Medya Uzmanı Ne İş Yapar

Sosyal medya uzmanlarından ilk olarak beklenen görev sosyal medya platformlarında anlamlı ve son kullanıcıya hitap eden içerikleri oluşturmasıdır. Sosyal medya üzerinden gelen müşteri şikayet ve isteklerinin de çözülmesinde aktif görev alması beklenen sosyal medya uzmanının genel sorumlulukları aşağıdaki gibidir:

  • Günlük veya belirli periyotlarla olarak resim, video, metin gibi içerikler oluşturmak, içerikleri düzenlemek ve yayınlamak,
  • Sosyal medya kapsamında kriz yönetimini sağlamak,
  • Sosyal medya stratejisi oluşturmak,
  • Sosyal medya pazarlama planı yapmak ve takvim oluşturmak,
  • Sosyal medya trafiğini artıracak uygulamalar ve stratejiler geliştirmek,
  • Sosyal medyada marka ismini en iyi şekilde yönetmek,
  • Sosyal medyaya olan erişimleri artırmak amacıyla diğer departmanlar ile iletişime geçmek,
  • Sosyal medyada gelişmelerine hakim olmak

Sosyal Medya Uzmanı Nasıl Olunur

Günümüzde gittikçe popüler hale gelen meslek dallarından biri sosyal medya uzmanlığıdır. Şirketlerin ve markaların dijital platformlardaki yönetiminden sorumlu olan sosyal medya uzmanlığı için kariyer hedefi olan kişilerin belli başlı süreçleri de geçirmesi gerekecektir. Resmi anlamda eğitim kriteri bulunmayan sosyal medya uzmanlığında tamamen kişinin kendini geliştirmesi baz alınmaktadır. Çoğu firma sosyal medya uzmanı adaylar arasında grafik tasarım ve yazılım programlarına olan hakimiyetine bakmaktadır. Çeşitli eğitim kurumlarında veya online platformlarda sosyal medya ile alakalı olarak da eğitimler verilmektedir. Yazılım, grafik tasarım gibi programlara hakim olan, güncel teknolojiyi ve sosyal medya trendlerine hakim olan ve çeşitli eğitimler ile kişisel gelişimini devam ettirenler sosyal medya uzmanlığı alanında aktif olarak çalışmalarını sürdürebilir.

Sosyal Medya Uzmanında Olması Gerekenler

Özel sektörde çalışma imkanı bulan sosyal medya uzmanlarının taşıması gereken belirli kriterler de mevcuttur. Özellikle de işveren tarafında meslek profesyonelliği konusunda aşağıdaki kriterlere dikkat edilmektedir:

  • Yazılı ve sözlü iletişim becerisinin olması,
  • Ekip çalışmasına yatkın olunması,
  • Sıkışık takvimleri planlayacak beceriye sahip olunması,
  • Tasarım ve yaratıcılık yeteneği

Temel olarak bu kriterlere sahip olması gereken sosyal medya uzmanlarının içerisinde bulunduğu firmaya veya hizmete daha iyi katkı sağlaması da mümkündür. Sosyal medya uzmanlığı eğitimi ile de elde edilecek bu beceriler sayesinde sizler de profesyonel olarak sosyal medya uzmanı olarak çalışabilirsiniz.