Referanduma sayılı günler kala Trabzon, tarihinin en kalabalık mitinglerinden birine Pazartesi günü şahit oldu. Polis kayıtlarında 60 binin üzerinde bir giriş çıkış hesaplanmış. Belli ki Trabzon’da her ne kadar muhalefet aksini iddia etse de AK Parti’ye, Recep Tayyip Erdoğan’a olan güven ve samimiyet aynı oranda devam ediyor.
 
Ve tabi ki de İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’ya. Soylu Trabzon’da önemli bir geleneği değiştirdi aslında. Önceleri muhalefet partileri, bakan iktidardan olunca, onunla ilgili sürekli kötü sözler ve sert eleştirilerle zedelemeye yıpratmaya çalışıyordu.
 
Fakat Trabzon’da Bakan Soylu ile bu iş değişime uğradı. MHP’liler de, CHP’liler de açık beyanatlarla Trabzonlu hemşerilerinin yani Soylu’nun kişiliğini, bakanlık performansını, terörle mücadeledeki başarısını ve ülkedeki önemli yükselişini taktirle karşıladıklarını açık açık beyan ettiler.
 
Peki Referandumda sandığa bu iş yansıyacak mı?
 
Şimdi olaya farklı bir pencereden bakalım. Kendimizi onun yerine koyacağız. Siz kendinizi İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun yerine koyun.
 
Türkiye’nin en önemli bakanısınız. Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı gittiği her yerde Trabzon’un uşağı Süleyman deyip sizi el üstünde tutuyor, her ilde sizden övgüyle bahsediyor. Trabzon’da tarihinin en büyük mitingini yapıyorsunuz.
 
 Trabzon’a en güzel yatırımların gelmesi için gayret veriyorsunuz. Bir yandan ülkenin en riskli bakanlığını yaparken, bir gece Hakkari’de kalıp, Şırnak’ta uyanıp, o günün akşamı Trabzon’a gelerek tek tek, her vatandaşını dinlemeye çalışıp aynı gece başka şehre gidiyorsunuz.
 
Gittiğiniz birçok yerde Bordo Mavi Kaşkolla konuşma yapıp Trabzonsporlulara özel ilgi alaka gösteriyor göğsünü gere gere bize her yer Trabzon diyorsunuz. Türkiye’nin bakanısınız ama sadece Trabzonspor maçlarına gidiyorsunuz.
 
Bu yazdıklarıma katılmayan var mı? Olmamalı, çünkü hepsi yüzde 100 gerçek.
 
İşte siz kendiniz, bunları yapıyorken, Trabzon’dan bir şey istiyorsunuz, bizi sandıklarda mahcup etmeyin, bize güvenin.
 
 Evet sözde ve gönülde sevgi bir başkadır. Ama dedim ya Bakan Soylu için sandık sonucu onun karnesi olacaktır. Diyeceksiniz ki bu bir parti seçimi değil, bu bir belediye başkanı seçimi değil, ülkenin kaderini değiştirecek olan önemli bir seçim.
 
Tabi ki yüzde bir milyon haklısınız. Ama Soylu tarafından baktığınızda şehrinizin size verdiği kıymeti ölçeceğiniz yerler sandıklar olacaktır.
 
Trabzon’dan ona verilecek güç, terörle mücadeleye verilecek güç olacaktır, Trabzon’dan ona verilecek güç 81 İldeki Trabzonlu her siyasetçiye olduğu gibi Bakan Soylu’nun Siyasi geleceğine önemli katkı sağlayacaktır.
 
Trabzon’dan Bakan Soylu’ya verilecek güç, Soylu’nun Trabzon için elini daha da güçlendirecektir. Trabzon isteğimizi veriyor bizde Trabzon’a istediğini vermeliyiz diyebilecektir.
 
Seven insan, sevdiğinin her kararında yanında olmasını ister.
 
İşte Kendinizi Soylu’nun yerine koyarsanız, sizi sevenlerin samimiyetini bir bakan olarak sandıkta göreceğiniz sahiplenme ile ölçersiniz. Herkes istediğini sever istediğine oy verir, hepsine saygımız sonsuz olmalı, seçim sonrası seçim öncesinden daha çok birbirimize sarılmalıyız, sadece dikkat çekmek istediğim İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ve Trabzon’un Türkiye’de onunla birlikte artan gücü. Bugün Recep Tayyip Erdoğan nasıl baba ocağı Rize’den aldığı oy ile değerlendiriliyorsa, Trabzon’u kaybettiğinde kahroluyorsa, bugün Trabzon milletvekilleri nasıl kendi köylerindeki. İlçelerindeki oy oranı ile eleştiriyorsa, Türkiye genelinde de Bakan Soylu bu şekilde değerlendirilir.