SAMSUN (AA) - Samsun'un ev sahipliğinde düzenlenecek 2017 Dünya İşitme Engelliler Yaz Spor Oyunları (Defolimpik Oyunları) öncesi hazırlıklar tüm hızıyla sürüyor.

Samsun'da 23'üncüsü yapılacak oyunların, "başlamaya 1 yıl kala etkinliği", yarın şehir merkezinde düzenlenecek. Batıpark'ta kurulacak geri sayım saati, törenin ardından, 365 günden geri sayıma başlayacak. Aynı zamanda yarın başlayacak ve 5 ayrı branşta 1 hafta sürecek İşitme Engelliler Dünya Şampiyonası'nın açılış töreni de organizasyon kapsamında gerçekleştirilecek.

Uluslararası İşitme Engelliler Spor Komitesi (ICSD) Üst Yöneticisi (CEO) Dimitri Rebrov, konuyla ilgili basın mensuplarına yaptığı açıklamada, "Dünyada o kadar çok tesis gördüm ama Samsun bir harika. Çok temiz ve yeni tesisler mevcut." dedi.

Samsun'daki organizasyonun çok güzel olacağına inandığını belirten Rebrov, "beş branşta şampiyona yapılacak. Samsun tamamıyla güvenli bir şehir. Şehir olarak hiçbir problem yok." ifadelerini kullandı.

Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç'ın, ICSD ile iyi bir iletişim sağlamasının, kendileri için çok önemli olduğunu vurgulayan Rebrov, "Sayın Bakan'la 24 saat iletişim kurabiliyorum. İstediğimiz desteği alabiliyorum. Bize verdikleri bu güvenden olayı Bakanlığa çok teşekkür ediyorum. Önümüzdeki hafta yapılacak dünya şampiyonları ile 2017 çalışmaları için iş birliğine aralıksız devam edeceğiz." şeklinde konuştu.

Rebrov, şöyle devam etti:

"İlk işitme engelliler organizasyonu 1924 yılında yapıldı ama ilk kez Türkiye'de, sadece bu organizasyon için tesisler yapıldı. Bu bizim için çok önemli. Ben burada çok huzurluyum. Bunu, organizasyon için Türkiye'ye gelecek tüm ülkelere söylüyorum. Akreditasyon başvuruları yeni başlamasına rağmen 23 ülkeden 1700 kişi başvuruda bulundu. İşitme engelliler oyunlarında son dakika başvuruları fazla oluyor. Akreditasyon açılır açılmaz bu sayının olması bizim için çok önemli. Önümüzdeki yıla kadar bu sayının rekor düzeyde olmasını bekliyoruz."

Samsun'a olan hayranlığını dile getiren Rebrov, "Samsun'a, havasının güzelliği ve tesislerin hazır olması nedeniyle bayıldık. Dünyada o kadar çok tesis gördüm ama Samsun bir harika. Çok temiz ve yeni tesisler mevcut." değerlendirmesinde bulundu.


- Gençlik ve Spor Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Özden


Gençlik ve Spor Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Kamuran Özden ise organizasyonun eksiksiz ve iyi olması için ellerinden geleni yapacaklarını söyledi.

Oyunlar için 49 ülkenin başvuru yaptığını ancak, Kanada, Almanya, Japonya, Çin, Norveç, Avusturya ve Hong Kong olmak üzere 7 ülkenin, Türkiye'de son dönemde yaşanan olayları bahane göstererek çekildiğini kaydeden Özden, "Son aldığımız bilgilere göre 45 ülke kesin katılım sağlayacağını bildirdi. Öncelikli hedefimiz dünya şampiyonalarının sorunsuz yapılması. Bu nedenle, ülkemizde son yaşanan olaylardan dolayı, gecikmeli gelebilecek kafileler için küçük sıkıştırmalar yapabiliriz." diye konuştu.

Çarşamba'dan Bafra'ya kadar tüm tesislerin hazır olduğunu dile getiren Özden, şöyle devam etti:

"20 branşta oyunlara ev sahipliği yapacağız. Oyunlarda ilk defa golf branşı da yer alacak. Türkiye tesis yapma anlamında uluslararası anlamda çok iyi. Defolimpik, yaz oyunları ve paralimpikten sonra dünyanın en çok katılım sağlanan 3. büyük organizasyonudur. Bunu başarıyla gerçekleştirmek için Bakanlık, İşitme Engelliler Spor Federasyonu ve Spor İl Müdürlüğü olarak elimizden gelen her şeyi yapıyoruz."


- TİESFED Başkanı Kihtir


Türkiye İşitme Engelliler Spor Federasyonu (TİESFED) Başkanı Yakup Ümit Kihtir de oyunlar öncesi güncellemelerin yapıldığını ve tüm ülkelerle iletişim halinde olduklarını dile getirdi.

Katılım sağlayacağını bildiren ülkelerin, son terör saldırıları ve darbe girişiminin ardından, destek mesajları gönderdiklerini ve organizasyonun iptal olmamasını memnuniyetle karşıladıklarını ifade eden Kihtir, "Federasyon olarak tüm hazırlıklarımızı yaptık. İyi bir organizasyon olacak." dedi.