ARTVİN (AA) - BAYRAM SARAYOĞLU - Artvinli 64 yaşındaki Zafer Şahin, dolmuş ücreti ödememek için koşarak işe gidip gelirken gönül verdiği atletizmde, yaklaşık 40 yılda 200'ün üzerinde madalya ve kupa kazandı.

Arhavi ilçesinde yaşayan emekli işçi Zafer Şahin, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 1970 yılında ÇAYKUR'un Arhavi fabrikasında işçi olarak işe başladığını belirtti.

Maddi durumlarının iyi olmadığını, bu nedenle dolmuş ücreti ödememek için Rize'nin Fındıklı ilçesine bağlı Güzelyalı köyündeki çay alım yerine koşarak gidip geldiğini anlatan Şahin, "Her gün sabah, akşam yaklaşık 6 bin 600 metreyi koşarak gidip geliyordum. 6 bin metreyi 19-20 dakikada koşuyordum" dedi.

Şahin, o zamanlar Türkiye şampiyonu olan sporcunun 5 bin metreyi 14,5 dakikada koştuğunu dile getirerek, bu sporu yapabileceği kanısına vardıktan sonra atletizme başladığını anlattı.

- "40 yıldır koşuyorum"

Şahin, 40 yıldır koştuğunu ifade ederek,  bugüne kadar 500'ün üzerinde yarışmaya katıldığını belirtti.

Yarışmalarda 16 Türkiye şampiyonluğu, 12 Türkiye ikinciliği, 8 Türkiye üçüncülüğü, 2 Balkan üçüncülüğü, 4 Balkan dördüncülüğü, uluslararası yarı maratonlarda 2 kez üçüncülük elde ettiğini vurgulayarak,  ulusal ve uluslararası yarışmalarda 200'ün üzerinde madalya ve kupa elde ettiğini söyledi.

Şahin, en çok  dünya şampiyonluğunu hayal ettiğine işaret ederek, "Şanlı Türk bayrağımızı uluslarararası arenada dalgalandırıp İstiklal Marşımızı tüm dünyaya dinletmek istiyorum" diye konuştu.

-"Bugüne kadar sağlık sorunu yaşamadım"

Kendisini spora adadığını anlatan Şahin, "Koşarak çok mutlu oluyorum ve kendimi çok iyi hissediyorum. Bugüne kadar sağlık sorunu yaşamadım. Bunu da spora ve sağlıklı beslenmeye borçluyum. Şu anda 30 yaşlarındaki gençlerimiz benimle yarışmıyor, hepsini geçiyorum. Sağlıklı herkesi, hangi yaşta olursa olsun spora davet ediyorum" ifadelerini kullandı.

Şahin, sağlığı elverdiği sürece spor yapmaya devam edeceğini belirterek, şunları kaydetti:

"Yaklaşık 40 yıldır her gün en geç saat 07.00'ye kalkar, kahvaltımı yaptıktan sonra eşofmanımı giyer, dışarı çıkarım. İlçemdeki sahil bandında koşmaya başlarım. Haftanın 5 günü düzenli olarak günde en az 10 kilometre koşu yaparım. Kültür ve fizik hareketlerinin yanı sıra kayığımla denize açılıp kürek çekerek kendimi zinde ve formda tutmaya çalışırım."

- Yükseklik korkusu nedeniyle yarışmalara otobüsle gidiyor

Yükseklik korkusu nedeniyle uçağa binemediğini, il dışındaki yarışmalara otobüsle gittiğini belirten Şahin, farklı illerdeki yarışmalara katılmak için yarışın yapılacağı şehre en az bir gün önce otobüsle gittiğini vurguladı.

Şahin, 20 saat süren yolculuklarının da bulunduğunu anlatarak "İnsan otobüste yoruluyor. Otobüsten iner inmez yarışmalara katıldığım zamanlar olmuştur. Bunları bile kendime dert etmiyorum. Başarmak ve şampiyon olmak için çok çalışıyorum ve azimliyim" dedi.