Trabzon Belediye Başkanı Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu demiryolu hattı ile ilgili Hamamizade İhsanbey Kültür Merkezi'nde yaptığı konuşma sonrası yaşanan polemiklerden duyduğu rahatsızlığı dile getirerek önemli açıklamalarda bulundu. Sözlerinin yanlış anlaşılıp çarpıtıldığını belirten Gümrükçüoğlu, "Benim ne söylediğimi anlamadan, dinlemeden söylenen sözlerin bir kez daha düşünülmesini, tartıp biçilip eleştirilmesini isterdim. Ben Tirebolu'ya demiryolu yapılmasın demedim ki. Ben “madem Trabzon'a yapılacak, neden birde Tirebolu'ya yapılsın. Madem Tirebolu'ya yapılacak neden bir de Trabzon'a yapılsın ki” dedim.
Evet böyle proje olmaz diye de sitem ettim. “En optimum, en rantabl hangisi ise o yapılsın dedim. Yapılacak bölgenin hinterlantı, çevresindeki bağlı bulunduğu iller, merkezler ve benzeri önemli faktörler göz önünde bulundurulsun” dedim.
Fakat toplantıyı düzenleyen firma rantabl olan projeyi önermek yerine iki projeyi de tartışmaya açarak kafaları karıştırmıştır. Normalde o toplantıda "Alternatifler şunlardır, en uygun projede şudur" denmeliydi.

Akıl var mantık var, Erzincan'dan gelen demiryolu hattının Gümüşhane'den sonra ikiye ayrılıp hem Trabzon'a, hem Tirebolu'ya inmesi ve böylece devletin kasasından 1 milyar dolar daha fazla paranın çıkması ne kadar mantıklı. Zaten Trabzon ile Tirebolu arası sahilden 45 dakika  (93) km ve 2030 yılında Samsun demiryolu ile Ordu-Giresun-Trabzon ve Rize üzerinden Batum'a zaten bağlanacak.  Toplantıda yanlış ifade edilen konu şu. İki güzergahta yapılacakmış gibi kamuoyuna lanse edildi.  Bununla ilgili bilim adamlarımızın görüşlerini önemsemeliyiz. Bilimsel verileri göz önünde bulundurmalıyız. Ben bu hususta kimse ile polemiğe girmek istemem. Benim tek istediğim, ülke kaynaklarının israf edilmeden, en faydalı projenin bölgemize kazandırılmasıdır" ifadelerini kullandı.


 

GÜMRÜKÇÜOĞLU'NA AK TEPKİ HABERİ İÇİN TIKLAYINIZ

DEMİRYOLU'NDA KRİZ HABERİ İÇİN TIKLAYINIZ