61SAAT.COM - RÖPORTAJ - HASAN TÜNCEL

Arsinli Yakup Sağlam Almanya’da GBA Dünya Şampiyonası kemer koruma maçına çıkıyor 


Trabzon’un Arsin ilçesinden bir dünya şampiyonu. 28 yaşında boksa başladı GBA (Almanya’daki boksörlere yönelik bir federasyon) Ağır Siklet Dünya Boks Şampiyonu oldu.. Azim ve zaferin vücut bulmuş hali.. Yakup Sağlam.. 12 yaşında Nimet ve Hasan Sağlam ailesinin oğlu.. O dönemlerde Almanya’da iş kapısı için yollara düşen amcasının peşine takıldı.. Önce futbol oynadı.. 2005’te evet yanlış okumadınız 28 yaşında boksa başladı.. 42 maç, 38 galibiyet ve 36’sı da nakavt.. 20 senedir tornacılık yapıyor.. 1,93 bpyunca 100 kilo.. Kayıtlara geçen vuruş ağırlığı 800 kilogram.. Evlki bir de çocuğu var ve cumartesi günü Almanya’da Dünya Şampiyonası kemer koruma maçına çıkıyor.. 
Bizde 61saat.com olarak Dünya Şampiyonu Yakup Sağlam ile keyifli bir röportaj gerçekleştirdik ve Akrep Yakup’un başarılarla dolu hayat hikâyesine tanık olduk.



RİNGLERE 28 YAŞINDA ÇIKMAK
Soru : Trabzon’dan Almanya’ya yolculuk.. Almanya ve boks.. Almanya’daki gurbetçilerimizin çoğu bu sporu yapıyor. Sizin boksla tanışmanız nasıl oldu?

Doğma büyüme Arsinliyim. Bana akrep Yakup derler.  12 yaşında amcamla birlikte Almanya’ya geldim. Okul hayatı derken torna makinesinin önünde buldum kendimi.. O gün bugündür ekmek teknem önümdeki demir.. Amcam çok disiplinli bir adamdır. Bir süre futbol oynadım ve menüsküs rahatsızlığım başladı. Doktorun önerisiyle bırakmak zorunda kaldım. Televizyonda Muhammet Ali’yi gördüm ve benim çok hoşuma gitti. Zayıflama amacıyla gidilen spor salonu vardı. Burada dövüşebilir miyiz diye sorunca hayır yanıtını aldım. Ama oradaki antrenör bana bildiği bir yer olduğunu söyleyip beni boks yapılan bir spor kompleksine yönlendirdi.. Hayatım tam o noktada değişti ve 28 yaşındaydım.



ÇOK DAYAK YEDİM
Soru : 28 yaşında boksa başlamak..Zor olsa gerek.. İlk anılar unutulmaz.. Salona ilk girdiğin anı anlatabilir misin?

O zaman 28 yaşındaydım. Verdiği adrese gidip boks yapmak istediğimi söyledim. Boksörlerle ringe çıkmamı söyledi ve ardından bayağı da dayak yedim. Ben o kadar dayak yememe rağmen bir sonraki gün salona tekrar gitti. Antrenör bu durumdan çok hoşlandı. Ben hayatım boyunca yarım iş yapmadım. 20-25 tane amatör maça çıktım. İlk defa boks yapıyordum öğrenmem gerekiyordu. Ancak yaşlımdan dolayı amatör maçlar yapamayacağımı söyledim ve uzun maraton böyle başladı..

42 MAÇ 28 GALİBİYET 36’SI NAKAVT
Soru : Görünen o ki bayağı zor yollardan Trabzonlu inadı ile yol kat etmişsin. Profesyonel boks hayatında ne gibi başarılar elde ettin.

İlk profesyonel maçım Hollanda’da oldu. Kariyerimdeki 42 maçın 38’ini yendim ve bunların 36’sı da nakavt. Futbol oynarken başıma gelen Menüsküs sorunu boks hayatımda karşıma çıkmaması benim için en büyük şanstı. 



SPOR SALONU AÇMAK İSTİYORUM
Bundan sonraki hedeflerin ne düzeyde?

Yakup Sağlam: 13 senedir bu spordayım. Gençlere örnek bir sporcu olmak istiyorum. Benim ne haldeyken ne noktaya geldiğimi görmelerini istiyorum. Hayatta hiçbir zaman “yapamıyorum” demeyeceksin. Sevdiğim bir sözüm vardır “Kolay Olsa Herkes yapar” Bir işi kalbinden gelerek yapman lazım. Bu benim kuralımdır. Bu da sadece boks için ya da spor için değil her iş için geçerlidir. Almanya’da spor salonu açmak istiyorum. Bunun sebebi de gençlerle vakit geçirmek, onlara örnek olmak. Bunun için boksu bırakmam lazım. Muhammet Ali, 47 yaşında dünya şampiyonu oldu. Sporda yaş önemli değil. Kendimi 20 yaşında hissediyorum. 

Trabzonlu iş adamları organizatörler size yardımcı oldu mu? 
Bana ne Türkler ne de Almanlar yardım etti. Dünya’nın her yerinde maçım oldu.. Ancak kimseden destek almadım hiç. Tek başına geldim bu noktaya kadar. 15 senedir iş, antrenmana gittim. Bu ikiliyi hayatımın merkezine koydum. 11 yaşında o Yaşar isimli bir oğlum var. Büyüdüğünü göremedim, çok acı bir durum.. Ama kalbimin sesini dinledim ve Yaşar’ın artık şampiyon bir babası var..

Bir memleket sevdalısı, bir Trabzonlu olarak Cumartesi günü kemer koruma maçına çıkacaksın. Trabzonlulara neler söylemek istersin?
Bütün hemşerilerim bana destek olsunlar. Maçlarıma gelsinler. Benim maçlarıma sadece Almanlar geliyor. 12 yaşından beri toprağımı unutmadım. 



LAFTA KALDI 
Soru: Bu noktaya tek başıma geldim dediniz. Dövüş sporlarında sponsorsuz başarı pek nadir gelir. Bu konuda sizinle irtibat sağlayanlar olmadı mı?

Trabzonlu çok iş adamı var. Ama arkandayım deyip hiçbir şey yapmıyorlar. 2010’da Trabzon’da maç yaptım, birçok işadamı yanındayız dediler ama bu söyle lafta kaldı. 

MEMLEKETİM
Soru: Memleketin olan Trabzon’a tekrar gelecek misin?

5. Kemer koruma maçına çıkacağım 4’ünü de korudum. Almanya’da 2 federasyon var BDB ve GBA, BDY’i Trabzon’da aldım. Trabzon’da maçım olur ve çağırılırsam severek gelirim. Sonuçta burası benim memleketim.



Soru: Son sözünüz?
Gençlere demek istiyorum ki “Allah var ve yardım eder. Ancak bu oturduğunuz yerde olmaz. Bunun için mücadele etmen gerekir.