Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın yoğun girişimleri sonucu gecikmeli da olsa yürürlüğe giren Sarp Sınır kapısından kimlikle geçiş uygulamasında ilk günlerde yaşanan kriz yerini sistematik bir hareketlenmeye bıraktı. Uygulama ilk yürürlüğe girdiği günlerde, Türk tarafındaki eleman eksikliği nedeniyle sekteye uğramış birçok tur organizasyonunun iptal etmek zorunda kalmıştı. Hatta Trabzon İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü'nden kimlikle geçişi denetlemek üzere Batum'a giden heyet 3 saat kapıda beklemek zorunda kalmıştı. Yaşanan bu gelişmeler üzerine Bakanlık talimatı ile kapıdaki Türk görevli sayısı arttırıldı.

1 TL VE KİMLİK YETİYOR
Sarp Sınır Kapısı'nda şu anda her hangi bir sıkıntının yaşanmadığını belirten Prenskale Turizm'in Genel Koordinatörü Samet Akbulut, "Dünyada ilk kez (Kıbrıs hariç) iki ülke vatandaşları sadece kimliğini göstererek 1 TL karşılığında üstelik de 90 gün kalabilecek avantajlarla karşılıklı geçiş yapıyorlar. İlk günlerde büyük bir izdiham oldu. Bazı aksaklıklar yaşandı. Fakat şimdi işler yoluna girdi. Günde 12 Batum seferi yapıyoruz. herhangi bir sıkıntı yaşamıyoruz. 1 TL veren her Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı istediği zaman Sarp Sınır kapısından geçiş yapıp Batum'a gidebilir. Kimlikle geçişin ücreti 1 TL'dir bunu abartanlar farklı amaçlar gütmektedir. Pasaport ile geçmek isteyen vatandaşlar ise 15 TL pul parası ödemek zorunda" dedi.

GÜNÜBİRLİK TURLAR 55 TL
Şu anda Trabzon'dan Batum'a gitmek isteyen vatandaşlar için Preskale Seyahat olarak düzenlenen turların ücretinin 15 TL olduğunu belirten Akbulut, "55 TL veren vatandaşımız sabah 7 itibariyle başlayan turlarımıza biniyor. Batum'a hareket ediyoruz. Geçiş ücretleri, yemek, rehber, gei ve benzeri hizmetleri bedelsiz olarak karşılıyoruz. tura katılan vatandaşlara Batum'u rehber eşliğinde gezdiriyoruz. Limanı, botanik bahçeyi, müzeleri tek tek geziyoruz. Müse ve botanik bahçe gibi yerler isteğe bağlı oladuğu için bu gibi yerlerin giriş ücretlerini misafirlerimiz kendileri karşılıyor. Şu anda günlük ziyaretçi sayısı 6 binin üzerinde" ifadelerini kullandı.

KİMLİĞİ VE PARASI OLAN HERKES GİRİYOR
Batum'daki gezilerde 55 TL veren bir kişinin günübirlik turlarda ekstra bir ücret ödemeden akşam grupların isteğine göre zaman kısıtlaması olmadan istediği saatte Trabzon'a geri dönebileceğini belirten Ak.ulut, "Orada kalmak isteyen müşterilerimiz, dönüş tarihini ve zamının bize bildirdiği müddetçe hiçbir sorun yaşamaz. Batum'da konaklayacak bir kişinin cebinde asgari 300 TL'si olması gerekir. Çünkü otel fiyatları 70 dolar ile 300 dolar arasında değişiyor. Eğlence merkezleri otel bar ve diskolarındaki fiyatlar ise Türkiye ile neredeyse aynı. minimum 300 TL'si olan herkes orada konaklayabilir. Fakat herkesin kendine göre bir eğlence tarzı vardır. Bu fiyatlandırmanın üst sınırı olmaz" şeklinde konuştu.

BATUM GELİŞİYOR
Batum'da her geçen gün yeni bir otel ve ğlence merkezininde hizmete açıldığını kaydeden Samet Akbulut, "Mevcut otellerin haricinde şu anda yeni 22 otel inşaatı sürüyor. ve artık eskisi gibi insanların asayiş yönünden sıkıntı yaşamadığı bir yer halini aldı Batum. Rüşvet, turiste hakaret veya benzeri davranışların cezası çok ağır. Batum'da turistler el üstünde tutuluyor ve rahat olmaları adına hükümet herşeyi yapıyor. Vatandaşlarımız gönül rahatlığı ile buraya gidebilir" dedi.