FIFA Kokartlı eski hakem Selçuk Dereli, "22 yıl hakemlik yaptım, 22 TIR küfredildi ama maçı terk etmedim" dedi.
Dereli, Türkiye-Kazakistan milli maçı öncesinde kaleci Volkan Demirel’in maçı terk etmesini, Türkiye Futbol Federasyonu (TFF) tarafından hakemlere verilen "Saha içi ve dışında kendilerine yönelik her türlü saldırı halinde maçı tatil edebilme" ve "Sözlü ve fiili saldırıda bulunan kulüp yöneticilerine en az 1 yıl men cezası verebilme" yetkisini değerlendirdi. 22 yıllık hakemlik kariyeri olan Dereli ayrıca, Merkez Hakem Kurulu (MHK) tarafından geçtiğimiz günlerde açıklanan 2015 yılının FIFA hakem listesine ilişkin çarpıcı açıklamalarda bulundu.
MHK tarafından açıklanan 7 kişilik 2015 yılı FIFA hakem listesini değerlendiren Dereli, listede yer alan FIFA Kokartlı hakem Tolga Özkalfa’nın ’yanlış karar’ olduğunu belirtti. Dereli, "YoYo testi yaptıklarını ve Tolga’nın bunu başardığını söylüyorlar ama Tolga’nın koşusunun nasıl olduğuna iyi bakmak lazım. Tolga, FIFA’nın yapacağı testte başarılı olabilecek mi? Eğer başarılı olamazsa yazık, 7 kişinin olduğu kontenjanda 1 kişilik kontenjan hiç olacak. Sanki başka isim yoktu" dedi.

"İLKER COŞKUN’U NEDEN TERCİH ETMEDİNİZ, AÇIKLAYIN"
UEFA Hakem Komitesi Üyesi ve MHK Danışmanı Jaap Uilenberg, MHK’nın ve hakemlerin zorda kaldığı durumlarda zaman zaman açıklamalar yaptığını söyleyen Dereli, "Tolga Özkalfa konusunda ’Başkasını bulamadık’ diyor. Nasıl bulamadın, İlker Coşkun var, ODTÜ Beden Eğitimi mezunu, ileri derece İngilizcesi var, Tolga’dan 3 yaş daha genç, kondisyon problemi yok, YoYo testinde çok başarılı sonuçlar almış. Niye onu yapmadınız Sayın Zekeriya Alp, Sayın Uilenberg önce bunu açıklayın. Kamuoyunu yanıltıyorsunuz. Başkasını kandırırsınız ama beni kandıramazsınız. Eğer Tolga Özkalfa FIFA koşusunda koşamazsa o zaman bazı şeyleri açıklayacağım" şeklinde konuştu.

"VOLKAN’IN MAÇLARDA HEP ÖNE ÇIKMA DUYGUSU VAR"
Türkiye-Kazakistan maçı öncesi yaşananlarla ilgili de konuşan Dereli, "Volkan’a taraftarın söylediği kötü sözler, yapılan hareketler yanlıştı ama Volkan’ın yaptığı daha da yanlıştı" dedi.
"Volkan’ın maçlarda hep öne çıkma gibi bir duygusu var" diyen Dereli, "Bunlar neden Volkan’a yapılıyor da Gökhan Gönül’e yapılmıyor. Onu sorgulamak lazım. Volkan’ın da bunu sorgulaması, ’Neden Fenerbahçeli başka bir oyuncuya yapılmıyor da bana yapılıyor’ diye sorması lazım. Volkan’ın hataları var. Volkan, ’Tribünlere kötü söz söylemeyin’ diyorsa kendisi de aynısını yapmak zorunda" değerlendirmesinde bulundu.

"FATİH HOCA KEŞKE ’BU SAHADA BİZİ YALNIZ BIRAKAN KİŞİ BİR DAHA MİLLİ TAKIMA DÖNEMEZ’ DESEYDİ"
TFF ve A Milli Takım Teknik Direktörü Fatih Terim’in süreci yönetemediğini ifade eden Dereli, "Fatih Hoca, Volkan’ı korumak adına bir açıklama yaptı ama keşke öyle değil de Fatih Hoca’dan beklediğimiz gibi ’Bu sahada bizi yalnız bırakan kişi bir daha milli takıma dönemez’ deseydi. Denmesi gereken buydu. Merak ediyorum eğer bundan sonraki süreçte Volkan’a bir ceza verilmezse bu yükün altında federasyon da ezilir, Fatih Hoca da ezilir" dedi.

"VOLKAN DEMİREL YİNE MİLLİ MAÇA ÇIKARSA NE OLUR?"
Kaleci Volkan Demirel’in bundan sonraki süreçte Milli Takım’da sahaya çıkması halinde yaşanılacak duruma ilişkin öngörüde bulunan Dereli, "Hakemin düşeceği durum ayrı Fatih Hoca’nın düşeceği durum ayrı. Otoritesini kaybetmiş bir teknik adam olarak A Milli Takım’ı sevk ve idare etmeye çalışacak. İşi çok zor olur. Fatih Terim’i unutulmaz, efsane bir teknik adam yapan özelliği, otoritesi ve oyuncularla kurmuş olduğu doğru diyalog. Onu kaybederse Fatih Terim, birçok kişinin gözünde yıpranır. Bence Fatih Terim buna meydan vermeyecektir" şeklinde konuştu.

"22 YIL HAKEMLİK YAPTIM, 22 TIR KÜFREDİLDİ AMA MAÇI TERK ETMEDİM"
Hiçbir futbolcunun milli takımın üzerinde olmadığını belirten Dereli, "22 yıl hakemlik yaptım, 22 tır küfür edildi. Hakem arkadaşların hepsine ediliyor, bir tane hakem ’Serdar Çakman örneği vardır yıllar önce, o yapmıştı’ dışında hakem arkadaşlardan çoğunluğu çıktılar, maçları yönettiler. Keşke tribünlerde küfürler edilmese ama bunun cezasını verecek kişi Volkan değil Futbol Federasyonu bunun önlemini almalı. Volkan çağırıp emniyet amirini o kişileri göstermeliydi ve emniyet görevlileri tribünden o kişileri alıp gereken işlemi yapmalıydı. Yöntem bu olmalıydı" dedi.

"BOMBAYI HAKEMİN KUCAĞINA BIRAKTILAR"
TFF’nin hakemlere verdiği yetkileri "talihsizlik" olarak değerlendiren Dereli, "Yani siz bütün sorumluluğu ve yetkiyi hakeme veriyorsunuz. Bombayı hakemin kucağına bıraktılar" dedi.
TFF Başkanı Yıldırım Demirören’in, geçmişte eski MHK Başkanı Oğuz Sarvan’a tribünde hakaret ettiğini dile getiren Dereli, "Geçmiş dönemde yaşananlar ortada. Keşke yöneticiler öyle davranmasa ama bu maalesef ülkemizde oluyor. Sahada küfreden oyuncu kırmızı kart görecek, maç devam edecek, tatil edilmeyecek ama yönetici tribünde kötü söz söylediğinde maç tatil edilecek, böyle bir yetki olamaz. Bazı hakemler o kötü söylemden dolayı maçı tatil edecek, bazıları etmeyecek. Pirincin taşını nasıl ayıklayacaksınız?" diye sordu.
Dereli ayrıca yayıncı kuruluşun koridorlarda çektiği görüntüleri kamuoyuyla paylaşmamasını sert bir dille eleştirdi. Çekilen görüntülerde yöneticilerin tavrının paylaşılması durumunda kamuoyunun tepkisinden çekindiklerini dile getirdi.

CENK TOSUNUN HAKEMLERE YÖNELİK SÖYLEMLERİ
Beşiktaşlı oyuncu Cenk Tosun’un hakemlere yönelik "Üstümüze oynanılıyor" açıklamasını da değerlendiren Dereli, TFF’nin bu oyuncuya ceza vermemesini eleştirdi. Dereli, "Federasyon sorumluluğu hakemlere vermek adına ’Sorumluluğun hepsini hakemleri yıkıp, işin içinden sıyrılayayım’ diyor ama sıyrılamazlar. Türk futbolu çok kötü günler geçiriyor. 30 yıldır futbolun içindeyim, böyle kötü bir dönem görmedim" dedi.

SELÇUK DERELİ’DEN MHK BAŞKANI ZEKERİYA ALP’E YORUM ÖNERİSİ
MHK Başkanı Zekeriya Alp’in hakemlere bazı maçlardan sonra pozisyonlarla ilgili açıklama hakkı verileceğine yönelik açıklamalarına ise Dereli "Böyle bir uygulama olur mu? Düşünebiliyor musunuz, hakem iki penaltıyı yanlış vermiş, maçın sonucuna tesir etmiş. Sen bu hakemi bir de ekran karşısına mı çıkaracaksın daha mı rencide edeceksin, yıpratacaksın. Ne diyecek o hakem?" sorusunu yöneltti.
Zekeriya Alp’e öneride bulunan Dereli, "Hakemleri değil bir eğitim komisyonu ve bu işin uzmanı olan ve hakemleri eğitenler çıksınlar, konuşsunlar. Desinler ki ’Bu pozisyonlar ilgili bizim kararımız penaltı olmalıdır ya da bu kırmızı kart olmalıydı’ demeliler. Doğrusunu, hakemlere neyi öğrettiklerini söylemeleri gereken bu. Sen hakemlere nasıl eğitim verdin, bunu kamuoyuyla paylaş. Bunu objektif bir şekilde yapacak bir komisyon oluşturulmalı" diye konuştu.
(İHA)