22 Nisan`da Alanya-Alanya etabı ile başlayan toplam 1174 kilometrelik 48.Cumhurbaşkanlığı Türkiye Bisiklet Turu bugün koşulan 121 kilometrelik İstanbul-İstanbul etabı ile tamamlandı. Etabın birinciliğin 2 saat 32 saniye 36 saniye ile alırken, turu Antalya –Elmalı etabında Genel Ferdi Klasman birinciliğine ulaşan Konya Torku Şekerspor`un Bulgar Bisikletçisi İvalio Gabrovski 28 saat 48 dakika 10 saniye ile kazandı. Altı etapta Turkuaz Mayoyu sırtında taşıyan Gabrovski, "Bu mutlu anı ömrüm boyunca unutamam" dedi. Finiş Alanına gelen Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Genel Ferdi Klasman Birincisi Konya Torku Şekerspor`un Bulgar Bisikletçisi İvalio Gabrovski`ye madalyası ve kupasını taktim etti. Böylece yıllar sonra Cumhurbaşkanlığı Türkiye Bisiklet Turu`nun Genel Ferdi Klasman Birinciliğini bir Türk Kulübü kazanmış oldu.

YARIŞIN CEREYANI


Bisikletçiler Sultanahmet Meydanı`ndaki Ayasofya Camii`nin önünde Başakşehir Belediye Başkanı Mevlut Çavuşoğlu`nun verdiği sembolik startla, Kennedy Caddesine indiler ve burada verilen ikinci gerçek startla 121 kilometrelik İstanbul-İstanbul etabı başladı. Toplu halde ilk kilometreleri geçilip Galata Köprüsü`ne çıkılırken bir kaza yaşandı.

GALATA KÖPRÜSÜNDE KAZA

Dört bisikletçi düştü. Bunlardan Farnese Vini Takımından Rafael Andrıato yarış dışı kaldı. 100`uncu kilometre geçilirken grup ikiye bölündü. Ön grupta Katusha`dan Vladimir Gusev, Omega Pharma`dan Matteo Trentın, Europcar`dan Damıen Gaudın ve Salcano`dan Ivan Steviç tempo yaptı. Bu gruba katılmaya çalışan ikinci grupta atak yaptı fakat bu kez ana gruba yakalandı.

GABROVSKİ DİKKATLİ

Turkuaz Mayo sahibi İvalio Gabrovski ise her zamanki sakinliği ile pedal bastı. Çevresinde Torku`lu arkadaşları ona yine büyük bir titizlikle destek vermeye devam etti. Bu arada öndeki dört bisikletçinin ana grupla farkı 43 saniye olarak ölçüldü. Bu fark Genel Ferdi Klasman Birinciliğine oynayan Gabrovski`yi olumsuz yönde etkilemiyordu. Ancak grup içindeki Gusev`i unutmamak gerekiyordu. Önemli olan Gabrovski`nin Caja Rural`dan Andonov ile 1 dakika 32, Astana`dan Alexsandr Dyachenko ile olan 1 dakika 33 saniyelik farkı korumasıydı. Bisikletçiler Şükrü Saraçoğlu`nu Stadı`nı katedip Kızıltoprağı geride bıraktıktan sonra Sahil yolu`na inip Bostancı kavşağından tekrar Bağdat Caddesine çıktılar ve burada 8 tur atarak yarışı tamamladılar.

ÖN GRUP TEMPOYU ARTIRDI

Ana grup kontrollü olarak giderken yine önde Konya Torku`lu bisikletçiler vardı. Grubu onların yanında Lampre ile Omega Pharma`lı bisikletçiler değişerek çektiler. Bu arada yeni zaman farkıda 1 dakika 41 saniye, daha sonrada 2 dakika 11 saniye olarak ölçüldü. Finişe 64 kilometre kala öndeki dörtlü garkı 3 dakika 13 saniye kadar çıkardı farkı.

FİNİŞ ALANINA İLGİ BÜYÜKTÜ

Bisikletçilerin tur atışlarını daha yakından görmek isteyen sporseverler , yarış alanını sabah saatlerinden itibaren doldurmaya başladılar. Ailelerinin yanında çocuklar, ve sporseverler, bisiklet standlarına akın ederek bol bol alışveriş yaptılar. Salcano ve Konya Torku Standı en çok ilgi gören shop`lardı. Bisiklet ısmarlayanlar, tişort alanlar büyük çoğunluktaydı. Kısacası Caddebostan Sahil Yolunda tam bir bir şöleni ve panayırı yaşanıyordu.

TÜRKİYE GÜZELLİKLERİ PRİMİ


Dördüncü tur geride kalırken Türkiye Güzellikleri Primini kazananlarda belli oldu.Birinciliği Europcar`dan Damıen Gaudın kazanırken, ikinciliği Omega Pharma`dan Matteo Trentın, üçüncülüğü Salcano`dan Steviç elde etti.

KORKULAN OLMADI AMA...


Ön grupta bulunan Gusev`in Gabrovski ile arasında bulunann 3 dakika 40 saniyelik fark bir ara "Eyvah" dedirtti ama ana grup tempoyu artırınca Turkuaz Mayo biraz rahatladı ve zaman farkı 3 dakikaya kadar indi. Ardından 2 dakika 50 saniyeye düştü. 27 kilometre kala fark 2 dakika 14 saniye idi ve Gabrovski`nin tedirginliği daha da azaldı. 2 tur kala fark 1 dakika 50 saniye idi. Elbette bu zaman farkının erimesi TURKUAZ Mayoyu biraz daha zaferine yaklaştırıyordu.

GABROVSKİ ZAFER İÇİN BASTI

Son tura girilirken ön grupla fark 1 dakikaya indi. Konya Torku Şekerspor`un Bulgar Bisikletçisi İvalio Gabrovski her geçen dakika zafere pedal çeviriyordu. Tempo iyice artmış ön ve ana grubun birleşmesine ramak kalmıştı. 7 kilometre kala Omega Pharma`dan Matteo Trentın bir atak gerçekleştirdi ve 10saniyelik bir fark yarattı. Ancak biraz sonra iki grup birleşti ve İstanbul-İstanbul etabı için ana grup tek parça halinde finişe pedal basmaya devam etti.

CUMHURBAŞKANI FİNİŞ ALANINDA

Bu arada yapılan anonsla Cumhurbaşkanı Abdullah Gül`ün finiş alanına girdiği duyuruldu. Grup tek parça halinde son virajıda dönünce büyük finiş başladı.

HAY AKSİ


Son 2 kilometre kala grup inanılmaz biçimde bir kaza yaptı ve 7-8 kişilik bir grup düştü. Ve finiş için tekrar pedallar dönmeye başladı. Bu arada yeşil mayonun kesin sahibi gözüyle bakılan Goss düşünce Yeşil mayoyu kaybetti. Son metrelerde inanılmaz bir sprint vardı. Rabobank`tan Theo Boss 2 dakika 32 saniye 36 saniye ile etabı birinci bitirdi. Etabın ikinciliğini Andrew Fenn, üçüncülüğü Accent Jobs Takımından Stefan Van Dıjk elde etti.