100 metreyi 9.63 saniyede koşarak Olimpiyat rekoruna imza atıp üst üste ikinci altın madalyasını kazanan Usain Bolt bu derecesiyle saniyede 2 milyon doları hakettiğini gösterdi.

Geçtiğimiz yıl yaptığı sponsorluk anlaşmalarıyla yıllık kazancını 20 milyon dolar civarına yükselten Usain Bolt şimdiden basketbol ve tenisten sonra en çok kazanan Olimpik sporcu oldu.

Bolt’un Londra’daki başarısıyla sponsorluk gelirlerini ikiye katlayacağına inanan Avustralyalı ünlü menajer Max Markson “10 saniyelik koşu saniyede 2 milyon dolar getirdi. Gelecek 12 ay onun için

rahat geçecektir” yorumunu yaptı.

Forbes Dergisi’nin geçtiğimiz ay yaptığı araştırmaya göre Bolt, Roger Federer, Lebron James, Kobe Bryant, Sharapova, Durant ve Carmelo Anthony gibi Olimpiyatlar’da mücadele eden sporcuların ardında, 7. sırada yer alıyor.

Altın’ı getiren 5 faktör

İngiltere’nin saygın gazetelerinden Guardian, Usain Bolt’un 100 metrede kazandığı altının ve kırdığı Olimpiyat Rekoru’nun sebeplerini masaya yatırdı ve Jamaikalı atletin kazanmasına neden olan 5 faktör belirledi.

Guardian’a göre Bolt’un kazanmasına etki eden 5 faktör şöyle:

1. Boyut önemlidir: 1.95 boyundaki Bolt 100 metrede kendisinden daha kısa olan rakiplerine göre daha uzun ve bu yüzden de daha az adım atıyor. Bolt 41 adımda yarışı bitirirken Blake 46, Gatlin 42.5 adım atmak zorunda kaldı.

2. Güç ve elastikiyet: Bolt’u özel yapan diğer şeyler ise müthiş gücü ve esnekliği. Bu sayede daha çabuk hızlanıyor. Spor alanında çalışan bilim adam Dr. Ross Rucker, Bolt için “Onun kadar elastik bir koşucu görmedim. Çok kolay esniyor ve dairesel hareketleri daha çabuk tamamlıyor. Bu sayede enerjisini daha efektif kullanıyor” yorumunu yaptı.

3. Sakatlığı yendi: Olimpiyatlar’a birkaç ay kala Bolt baldırından hafif bir sakatlık geçirmişti. Ancak oyunlardan önce 6 haftalık sıkı bir antrenmanla bunun üstesinden geldi.

4. Soğukkanlılık: Final öncesinde diğer tüm sporcuların yüzünde ifadesiz bir durum varken Bolt gülümsüyor ve şakalar yapıyordu. Isınma esnasında dans ediyordu.

5. Çıkış: Bolt hatalı çıkış yapmaktan korktuğu için bir süre beklemeyi tercih etmişti. Ancak buna rağmen 0.165 saniyelik reaksiyon zamanıyla 0.179’luk Blake’i ve 0.178’lik Gatlin’den önce çıktı.

Bolt, yarış öncesinde birçok tuhaf protokolün olduğunu ifade ederek, “Isınmak için pistte hazırlanıyorduk ve bir görevli gelip bizden sıraya girmemizi istedi. Buna inanamadım. Ayrıca ısınmak için getirdiğim atlama ipimi de piste sokamadım” dedi.

ABD 7 dakika geç izledi

Usain Bolt’un tarih yazdığı koşuyu dünya üzerinde 2 milyar kişi canlı izledi. Ancak Amerikalılar hariç. ABD’de milyonlarca kişi yer kürenin diğer her yerindeki spor severler gibi 100 metre finalini izlemek üzere televizyonlarının başına geçti. Ancak ters giden bir şey vardı. Zira ABD’de Olimpiyatlar’ın yayıncısı NBC kanalında final bir türlü başlamak bilmiyordu. Çünkü NBC bu yarışı en çok izlenen zaman dilimi olan prime time’da vererek daha fazla reyting almak derdindeydi. Bu yüzden ABD’liler yarışı 7 dakika geç izleyebildi. NBC’nin bu yayın anlayışı Twitter ve diğer sosyal medya araçları üzerinden büyük tepki topladı.