Beşiktaş’ın efsane başkanı Süleyman Seba’nın cenazesi siyaset ve spor camiasını bir araya getirdi. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, cenaze törenine siyah-beyaz renklerden oluşan bir kravatla katıldı.
Süleyman Seba için Vodafone Arena’da yapılan törenin ardından, Dolmabahçe Bezmialem Valide Sultan Camii’nde cenaze töreni düzenlendi. Törene siyaset ve spor camiasından çok sayıda isim katıldı. Beşiktaş taraftarları da efsane başkanlarını son yolculuğunda yalnız bırakmadı. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, Gençlik ve Spor Bakanı Çağatay Kılıç, CHP Grup Başkanvekili Muharrem İnce ve CHP Milletvekili Deniz Baykal cenazede saf tuttu.
Yan yana saf tutan Kılıçdaroğlu ile Deniz Baykal’ın sohbet ettikleri görüldü. Cumhurbaşkanlığı seçimlerinden sonra kurultay çağrısında bulunan Muharrem İnce ise cenaze töreninde daha uzak bir yerde saf tuttu. Cuma namazının ardından Seba için cenaze namazı kılındı. Ardından Beşiktaş’ın efsane başkanı için helallik alındı. Okunan duaların ardından Süleyman Seba’nın cenazesi omuzlara alınarak araca taşındı. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve Kemal Kılıçdaroğlu da tabuta omuz verdi.
Cumhurbaşkanı Gül, Süleyman Seba’nın herkesin sevgisini kazanmış biri olduğunu belirterek, “Mekanı cennet olsun. Cenaze namazından sonra hoca efendi çok veciz bir şekilde kendisini tarif etti. Zarif bir insan, beyefendi bir insan olarak. Kendisi Beşiktaş’ın başkanıydı, Beşiktaş camiasından çıktı ama ne kadar büyük bir mutluluk ki, bütün spor camiasının hep sevgisini kazanmış ve herkesin cenazesinde sahip çıktığı bir kişilik oldu. Bunun çok iyi bir örnek tarafı var. Mekanı cennet olsun. Bütün aile fertlerine, tüm Beşiktaş camiasına ve spor camiasına ve milletimize bağ sağlığı diliyorum” dedi.

“ONUN HAYATI ÖRNEK OLMALI”
Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, Süleyman Seba’nın örnek alınması gereken bir insan olduğunu ifade ederek, “88 yaşında bir efsane, bir abiydi. Allah rahmet eylesin. Fevkalade üzgünüm. Çok erken bir saatte geldim ama karayolu tamamen kapalıydı, tekneyle gelebildim. Çok önemli bir isimdi. Futbolculuğundan kulüp başkanlığına kadar, abiliğine kadar ciddi, vakur, onurlu bir insandı. Allah rahmet eylesin, hepimiz çok üzgünüz. 7 yaşından beri Beşiktaşlı olan bir kişi olarak konuşmuyorum. Türkiye’de herkes fevkalade üzgün. Herkes rahmet diliyor, saygısını ifade ediyor. Beşiktaşlısı da, Fenerbahçelisi de, Galatasaraylısı da, Anadolu’daki insanlar böyle güzel bir başkanı, böyle güzel hatıralarla veda etmesinden fevkalade üzgünler. Ben de onlardan birisiyim. Onun hayatını, onun örnek olacak vasıflarını bütün kulüp başkanlarına örnek olmasını diliyorum. Bütün Beşiktaş camiasına da bağ sağlığı dileklerimi iletiyorum. Ona son vazifemizi yapmak üzere geldik” şeklinde konuştu.

“BİR ŞÖVALYE OLARAK SPOR CAMİASININ GÖNLÜNDE ÇOK ÖZEL YER TUTMUŞTUR”
Deniz Baykal ise, Süleyman Seba’nın, Türkiye’deki bütün spor camiasının gönlünde yer tutmayı başarmış, saygısını kazanmış, çok değerli, çok önemli bir spor adamı olduğunu söyledi. Baykal, “Spor gibi her an çeşitli gerginliklerin yaşanacağı bir alan, çatışmaların, kavgaların ortaya çıktığı, şike gibi olayların kendisini gösterdiği bir dünyada bir beyefendi, bir şövalye olarak spor camiasının gönlünde çok özel bir yer tutmuştur. Saygın yeri olan bir insandır. Sporumuzun ve sporumuzun ötesinde bütün toplumsal alanların örnek alarak alıp değerlendirmesi gereken niteliklere sahip bir insandır. Böyle bir insanı kaybetmenin derin üzüntüsü içindeyim. Böyle bir kişiliğe duyduğum saygının ve buna değer veriyor oluşumuzun bir sonucu olarak bugün onu uğurlamak üzere Ankara’dan sırf bu tören için geldim. Bunun bir görev olduğunu düşünüyorum. Böyle insanlara toplumsal ve kamusal yaşamımızın çok ihtiyacı var. Örnek bir insandı, beyefendiydi. Ortaya koyduğu örneği de anlayarak ve ona saygı duyarak uğurluyoruz. Sadece Beşiktaş camiasının değil, ona daima en güzel şekilde sahip çıkmış, hiçbir zaman onu unutmamış, ona ihanet etmemiş Beşiktaş camiasının değil, bütün Türkiye’de sporu seven herkesin duygularına tercüman olduğunu düşünerek Allah rahmet eylesin diyorum” diye konuştu.

“SİYASET DÜNYASINA ÖRNEK GÖSTERİLMESİ LAZIM”
CHP’li Muharrem İnce de Seba’nın siyaset dünyasına da örnek olması gerektiğini belirterek, “Ramazan ayında Valide Çeşme’deki bir sokak iftarında karşılaşmış, aynı masada oturmuştuk. Sağlık sorunlarına ve ileri yaşına rağmen ülke sorunlarını o kadar düşünmesi beni gerçekten çok etkilemişti. Ülkemizin için kaygılanıyordu, kafa yoruyordu. Yüreği ülke sevdasıyla doluydu. Bugün spor dünyasına belki örnek olarak gösteriliyor ama bence siyaset dünyasına örnek gösterilmesi lazım. Bugün burada stadyumun içinde, cami avlusunda her renkten insan var. Sadece Beşiktaş gol attığında sevinenler yok. Beşiktaş gol attığında üzülenler de var. Siyasetçiler de bir gün uğurlanırken, sadece kendisine oy verenler tarafından değil, kendisine oy vermeyenler tarafından da uğurlanacağını düşünmeli. Bence Süleyman abiyi örnek almalılar. Adam gibi adamlar bu toplamda ne yazık ki az kaldı. Bugün adam gibi bir adamı uğurluyoruz” dedi.
Seba’nın cenazesi defnedilmek üzere Feriköy Mezarlığı’na götürüldü.
(İHA)