Trabzon Belediye Başkanı Dr. Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu son günlerde artan şiddetli rüzgâr ve lodos nedeniyle özellikle sobalı evlerde bacadan çıkan dumanın geri verilmesi ile karbon monoksit gazından zehirlenme yaşanmaması için yatmadan önce sobaların mutlaka söndürülmesini istedi. Başkan Gümrükçüoğlu, "Artan rüzgârlar nedeniyle kömür dumanının bacadan geri gelmesi durumunda ölümcül zehirlenmeler yaşanabilir. Bu konuya dikkat edelim ve yatmadan sobalarımızın söndüğünden emin olalım" dedi.

       Trabzon Belediyesi Basın ve Halkla İlişkiler Müdürlüğü'nden yapılan açıklamada soba yakılırken ve devamında yapılması gereken işlemler şu şekilde sıralandı; "Verimli bir yanma için temizlenmiş sobanıza en fazla üçte iki oranında kömür koyunuz. Kömürünüzü tam ve verimli, olarak yakmak için tutuşturmayı mutlaka üstten yapmalısınız. Tutuşturmayı kömürün üzerine koyacağınız odun ve fındıkkabuğu ile yapınız. Kömürün üst tabakası tamamen kor oluncaya kadar üst kapağı açık, alt kapağı kapalı tutunuz. Kömür tutuştuktan sonra, üst kapağı kapalı, alt kapağı ise ısınma ihtiyacınıza göre açınız. Yanma esnasında üst kapağı kapalı tutarak faydalı gazların yanmadan bacaya gitmesini önleyiniz. Sobanızın alt kapağını açarak kömürün hızla yanmasına yol açarsınız. Alt kapağı yeteri ölçüde açarak kömürünüzü, dengeli uzun süreli ve verimli yakabilirsiniz. Yanmakta olan sobaya kesinlikle yeni kömür ilave etmeyiniz. Sobanızda üstten yanma olmayacağından kömürdeki uçucu maddelerin yanmadan havaya atılmasına ve hava kirliliğine neden olursunuz. Yatmadan önce sobanıza kesinlikle yeni kömür atmayınız. Sobanın baca klapesini açık bırakınız. Sobanız sızdırmasız değilse ve bacada da rüzgar yönüne dönebilir kapak yoksa yatmadan önce sobanızı mutlaka söndürünüz"

BACALARI TEMİZLETİN

Aynı açıklamada baca temizliğinin de çok önemli olduğu ve bu konuda gelen taleplerin belediye tarafından aynı gün yerine getirildiğini kaydedilerek, "Sağlıklı ve ekonomik ısınmak baca temizliğinin verimli yapılması ile direkt ilgili bir konudur. 2010 yılı verilerine göre kentimizde meydana gelen yangınların yüzde 15'i baca yangınıdır. Baca yangınları ilk etapta tehlikeli görülmemekle birlikte aslında insanların zehirlenmelerine ve ölümlerine neden olabilmektedir. Baca yangını sırasında asgari 500 santigrat derece ısı oluşmakta ve bacaları çatlatabilmektedir. Çatlayan bacalardan sızan dumanın kişiler tarafından uyku halinde solunduğunda karbon monoksit zehirlenmesine sebebiyet vermektedir. İtfaiye Müdürlüğü günde 2 ekiple birlikte baca temizliği taleplerini yerine getirmektedir. Bacı temizliği yaptırmak isteyen vatandaşlarımız dilekçeyle müracaat edebilmektedir. Bu müracaatlar aynı gün içerisinden yerine getirilmektedir." ifadelerine yer verildi.

       Trabzon Belediyesi konuyla ilgili gün boyu anons yaptırmak suretiyle, vatandaşları sobalarını yatmadan önce söndürmeleri konusunda uyardı.