Kimse yeni bir güne huzursuz, mutsuz ve bedensel ağrılarla başlamak istemez. Bu nedenle doğru yatak seçimi yapmak hem zihinsel hem de bedensel sağlığımız için önemlidir. Peki, yatak seçerken nelere dikkat edilmelidir? Yatak sertliği nasıl olmalıdır?

Yatak seçimi yapılırken nelere dikkat edilmeli?

  • Yatak seçerken öncelikle dikkat etmen gereken şey; yatağın ölçüsüdür. Kendine uygun ölçülerde yatak seçtiğinden emin ol.

  • Doğru yatağı seçmek istiyorsan, satın almadan önce kullanılan malzemeler hakkında bilgi edin ve bunların vücudun için uygun olup olmadığını öğren.

  • Hijyeniniz açısından antibakteriyel özelliklere sahip yatakları tercih et. 

  • Bedensel ağrı çekmemek için ergonomik yatakları tercih edin.

  • Vücudunuzu destekleyen ve şeklini alan yaysız visco yatakları tercih ederek daha rahat bir uyku çekebilirsiniz.

Yatak sertliği nasıl olmalıdır?

Vücudun dinlenebilmesi için uykuya ihtiyacı vardır. Vücut uyku esnasında enerji depolar, metabolizma yavaşlar ve vücut kendini dinlendirir. Fakat yatağınız vücudunuzla uyum sağlamıyorsa uyku esnasında dinlenmeniz ve rahatlamanız pek mümkün olmaz. Bu yüzden vücuduna uygun olan sert veya yumuşak bir yatak seçmen gerekiyor.

Yatak seçerken dikkat edilmesi gereken en önemli özelliklerden biri de yatağın sertlik ve yumuşaklığıdır. Sert yataklar, omurga sağlığı için daha uygundur. Aşırı rahatlık hissi vermese de yumuşak yataklar omurganın şeklini korumada etkili değildir. Bu nedenle, omurga sağlığın ile ilgili problemlerin varsa ve ya omurga sağlığını korumak istiyorsan sert bir yatak senin için ideal olabilir.

Yatak sertliği iki faktöre bağlıdır: Uyku pozisyonu ve uyuyan kişinin ağırlığı. Cenin pozisyonunda yatanlar çoğunlukla yumuşak yataklarda, sırt üstü ve yüz üstü uyuyanlar orta sertlikte veya daha sert yataklarda kendilerini rahat hissederler. Ağırlık bakımından baktığımızda ise kilosu az olanlar yatak basıncının giderilmesi için daha yumuşak yüzeylere ihtiyaç duyarlar. Kiloca ağır kişiler ise aşırı sinerjiyi önlemek için sıkı yataklara ihtiyaç duymaktadırlar. Yani yatağı yumuşak veya sert seçmek tamamen kişinin vücuduyla alakalı bir durumdur. Kişiye özel yatak tercih etmek, vücudunuzla uyumlu olmanızı destekler.

Sert yatak vücut için en sağlıklısıdır diye düşünmemek gerekir. Kendi rahatına ve vücuduna uygun olarak seçeceğin sertlikte bir yatak senin için en idealdir. Yattığında omurganın ve vücudunun şeklini alacak şekilde üretilmiş olan yatakları seçtikten sonra her yeni güne daha zinde ve yenilenmiş olarak uyandığını hissedeceksin.