TRABZON (AA) - Trabzon'un Düzköy ilçesinde bulunan Doğankaya Dağı, taş düşme riski bulunmaması, çok sayıda ideal yeni tırmanış rotası imkanı ve muhteşem doğasıyla dağcıların son dönemlerdeki gözde mekanları arasında yer alıyor. Sitemizden pinbahis giriş adresine ulaşabilirsiniz.

Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğünden yapılan yazılı açıklamaya göre, sürekli tırmanışların yapıldığı ve Şahinkaya olarak da bilinen dağa, başta Avrupa olmak üzere çeşitli ülkelerden dağcıların ilgisi artıyor.

Profesyonel dağcıların yaptığı tırmanışların yanı sıra amatör dağcılar da temel seviye kaya tırmanışı eğitim kamplarını Doğankaya'da gerçekleştiriyor.

Açıklamada değerlendirmelerine yer verilen Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürü Birdal Öztürk, 1960 ve 70'li yıllarda İngiliz dağcıların düzenli olarak Doğankaya'ya gelerek tırmandığına dikkat çekerek, şu ifadelere yer verdi:

"Halen İngilizlere ait birçok tırmanma aleti tırmanış yollarında. Burada bilinen ilk boltlu ve geleneksel rotalar, Öztürk Kayıkçı tarafından açıldı. Ünlü dağcılar Tunç Fındık ve Doğan Palut da yeni rotalar belirlemiş. Hatta bunlara Zeki Alasya, Bakımsız Tarzan, Sidiksa ve Akçaabat Helvası gibi isimler koymuştur."

Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Dağcılık ve Kış Sporları Kulübü Üyesi Sercan Erol ise Doğankaya'nın kaya tırmanışı konusunda Türkiye ve Avrupa'nın en gözde yerlerinden biri olmaya aday olduğunu belirtti.

Geçen yıl düzenledikleri Doğankaya Tırmanış ve Doğa Sporları Şenliği'nin ardından Doğankaya Dağı'na ilginin arttığını ifade eden Erol, şunları kaydetti:

"Dağcılık Federasyonu ile Trabzon Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğünün katkıları, ilçe kaymakamlığı ve ilçe belediyesinin de desteğiyle geçen yıl düzenlediğimiz Doğankaya Tırmanış ve Doğa Sporları Şenliği'nin ardından buraya olan ilgi daha da arttı. Büyük ilgi gören bu şenliğin ikincisi de düzenlenecek."