Trabzon'da düzenlenen Demiryolu ÇED toplantısında Trabzon Belediye Başkanı Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu, toplantıya ilgi göstermeyen sivil toplum kuruluşları ile siyasi parti başkanlarını hedef almıştı. "Benim il başkanım burada diğerleri nerede" diye sert çıkmıştı. Bizde toplantıya katılmayan Siyasi Partilere "Neredeydiniz, neden toplantıya katılmadınız" sorusunu yönelttik. Böyle bir organizasyondan haberleri olmadığını belirten MHP Trabzon İl Başkanı Nihat Birinci, "Bizim haberimiz yoktu. Yıllardan beri demiryolu hayali kuruyoruz. Haber verseydiler gitmezmiydik. Trabzon'a demiryolunun gelmesini isteyen en öncelikli partilerden biriyiz. Çağrılsaydık, giderdik" dedi.

BİZ SİMİTÇİ MİYİZ?
CHP Trabzon İl Başkanı Yavuz Karan'da toplantının yapılacağına dair kendilerine bilgi ulaştırılmadığını belirterek, "Böylesine önemli bir organizasyona katılmayı tabi ki arzu ederdik. Fakat biz simitçimiyiz ki çağrılmadığımız toplantıya gidelim. Belediye Başkanı Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu şov yapmış. Demiryolu Trabzon için olmazsa olmazdır. Bakın Trabzon Belediye Başkanı Gümrükçüoğlu yerel seçim öncesi Trabzon'a söz verdi. Hafif raylı sistem yapacağım dedi. Sonra başkan olunca rantabl değil dedi. Seçimden önce bunun rantabl olmadığını bilmiyormuydu. Kimi kandırıyor. Ama ben o konulara girmeyeceğim. Dünkü toplantıda sanki yarın yapılacak bir projeyi tartışıyorlardı. Bugün başlansa 10 yılda bitmeyecek bir sanal projeyi pişirip pişirip halkın önüne sunuyorlar. Birde demiryolu Platformu diye bir kuruluş sırf yağcılık olsun diye teşekkür ilanları yayınlıyor. Sanki Trabzon demiryoluna kavuşmuşta teşekkür ediyorlar. Önce bu ülkede üretimi arttırmalıyız. GAP'ı bitirmeliyiz. Türkiye Rusya'dan 12. ay itibariyle 220 bin ton buğday nohut ithal ediyor. Biz önce bu döngüyü tersine çevirmeliyiz. Güzergah kosunuda ise benim gürüşüm Bayburt üzerinden Sürmene'ye inmesi, Sürmene tersanesininde 150 bin tonluk gemilerin yapılabileceği bir hale getirilmesi yönündedir" ifadelerini kullandı.

TRABZONLU PARLEMENTERLER ETKİSİZ
DP Trabzon İl Başkanı Ali Akar'ın şehir dışında olması nedeniyle yerine bakan yardımcısı Ümmet Ösküz'de böyle bir organizasyondan haberi olmadığını belirterek, "Bizim partimiz her gün açıktır. Her günde bir yönetici burada nöbet tutmaktadır. Bize böyle bir toplantı yapılacağına dair bilgi gelmedi. Gelseydi mutlaka katılırdık. Ayrıca toplantıda Trabzon mu, Tirebolu mu olsun şeklinde tartışma yaşandığını bugün basından takip ettik. Böyle bir tartışma yersizdir. Trabzon İpekyolu'nun geçiş noktasıdır. Raylı sistem bu hat üzerinden döşenirse bölgede ticaret canlanır. Tirebolu'nun neyi var ki. Limanı bile yok. Fakat görüyorum ki Giresun siyasi lobisi daha ağır basıyor ve bizim siyasi parlementerlerimiz bu işe sessiz kalıyor. Biraz daha seslerini çıkarmaları gerekir. Biz yapıcı muhalefetten yanayız ve bu konuda her zaman siyasi parlementerlere destek oluruz" dedi.

MAZERET DEĞİL
Trabzon Demiryolu Platformu Genel Sekreteri Ahmet Sarı'da duyurunun medya üzerinden gerçekleştirildiğini, siyasi partilerinde gündemi takip etmekle yükümlü olduklarını belirtti. Toplantıda Trabzon Belediye Başkanı Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu'nun yaptığı çıkışın yerinde olduğunu dile getiren Sarı, "Sayın Başkanımında dediği gibi bölgede kalkınmanın lokomotifi Trabzon'dur ve proje Trabzon üzerinden tartışılmalıdır. Demiryolu Trabzon odaklı olmalıdır" ifadelerini kullandı.

ÇAĞIRMAK ZORUNDA DEĞİLİZ
Toplantıyı organize eden Dominik Mühendeslik Firmasının Proje müdürü Haluk Ulusoy ise ÇED toplantısının halkın katılımı için düzenlendiğini, halka gerekli çağrınında basın organları aracıyla bir hafta boyunca yapıldığını belirterek, "Bu siyasi bir toplantı değildir. Oraya katılan il başkanı kendi isteğiyle gelmiştir. Bizim davetimizle değil. Belediye katılmışsa imar için katılmıştır. Bu siyasetle ilgisi olmayan bir toplantıdır ve siyasilerin davet edilme zorunluluğu yoktur" ifadelirini kullandı.