53. Cumhurbaşkanlığı Türkiye Bisiklet Turu’nun (Tour Of Turkey) 128.6 kilometrelik Spor-Toto Fethiye-Marmaris etabını Bora Hansgrohe takımından Sam Bennett 3 saat 25 dakika 25 saniye ile kazandı. Yarınki Spor Toto Marmaris-Selçuk etabında da Sam Bennett Turkuaz mayoyu giymeye devam edecek.

FETHİYE’DEN START 13.30’DA VERİLDİ

99 bisikletçi saat 13.30’da Fethiye Belediye binası önünden verilen startla 128.6 kilometrelik Marmaris etabına başladı. Startla birlikte hemen bir kaçış grubu oluştu. Önce Türk Milli Takımı’ndan Feritcan Samlı ile Trek-Segafredo Takımı’ndan Gregory Daniel ön grubu oluşturdu. Hemen arkalarından ise WB Veranclassıc Aquality Protect Takımı’ndan Thomas Deruette atak yaptı. Ancak bu bisikletçinin öndeki ikiliyi yakalaması ancak 9’uncu kilometrede mümkün olabildi. Parkur yakıcı bir güneş altında cereyan etti. Rüzgar ise hemen hemen hiç yok denecek azdı. Bu üçlü önce arayı 2 dakika 5 saniye, ardından 3 dakika 56 saniye kadar açtı. Bu üçlüye ise daha sonra Soul Brasıl Pro Cyling Takımı’ndan Lincoln Silva dahil olmaya çalıştı. 13’üncü kilometre bu şekilde geçildi. Ana grubun içinde Türk Milli Takımı 7 sporcu ile, Turkuaz mayoyu taşıyan Bora Hansgrohe Takımı’ndan Sam Bennett de bulunuyordu. Yeni zaman farkı ise 5 dakika 28 saniye olarak ölçüldü. 18’inci kilometrede ise Lincoln Silva tam grubu yakalarken lastik patlatınca şanssız anlar geçirdi fakat değişme yapıldıktan sonra büyük bir efor sarf ederek gruba yetişmeye çalıştı. Bu sporcunun kaçış grubunu yakalayabilmesi için 4 dakikalık zaman farkını kapatması gerekiyordu. Yine kaçış grubu ile ana grubun arasındaki zaman farkı ise 6 dakika 10 saniyeye kadar çıktı. Etabın 24’üncü kilometresinde Göçek geçilirken halkın büyük ilgisi bisikletçilere ayrı bir moral kaynağı oldu.

BU ETAPTA TARİHE GEÇEN İSİMLER

Biraz geriye dönüp bakıldığında bu etapta en yüksek hıza ulaşan bisikletçiler arasında şu isimleri görmek mümkün. Daryl Impey (2009), Giovanni Visconti (2010), Manuel Belletti (2011), Mark Renshaw (2012), Andre Greipel (2013 & 15), Mark Cavendish (2015), Sacha Modolo (2016). Tour Of Turkey’i koşan bu ünlü isimler ayrıca tura damgasını vuran isimler olarak hep plana çıkmışlardı. Bu etapta ise Soul Brasil Pro Cyling Takımı’ndan Lincoln Silva kaçış grubuna dahil olmak için çaba sarf ederken, temposu düşünce ana gruba yakalandı.

32.9 kilometre geçilirken etabın ilk prim kapısı da geride bırakıldı. Türk Hava Yolları’nın sponsorluğunda gerçekleşen tırmanış priminin ilk derecelerini şu bisikletçiler aldı:

1- WB Veranclassic Aqualıty Protect Takımı’ndan Thomas Deruette, 2- Türk Milli Takım’ından Feritcan Samlı, 3- Trek-Segafredo Takımı’ndan Gregory Daniel, 4- Bardiani CSF Takımı’ndan Mirco Maestri.

Bu sonuçlardan sonra yarın koşulacak Spor - Toto Marmaris - Selçuk etabında Türk Hava Yolları Tırmanış mayosu olan (Dağların Kralı) Kırmızı tişörtü Mirco Maestri’nin giymesi kesinleşti.

50’inci kilometre geçilirken sıcaklık epey tavan yaptı. Buna rağmen tempo çok yavaş değildi. Öndeki grup ile ana grubun arası 5 dakika 8 saniye olarak verildi. Dalyan kavşağındaki kalabalık bir izleyici grubunun alkışlarla ay-yıldızlı bayrakları sallaması Tur’a olan ilgiyi bu etapta tavan yaptırdı. Beyobası, Zeytinalanı, Yangı ve Köyceğiz girişine kadar olan yokuş aşağı iniş de sorunsuz tamamlandı. Bisikletçiler burada zaman zaman 100 kilometrenin üzerine çıkarak adeta gövde gösterisi yaptı. Bundan sonra öndeki üçlü kaçış grubu ile ana grubun arasındaki zaman farkının kapanmaya başlaması dikkat çekti. Yeni zaman 4 dakika 10 saniye olarak ölçüldü. Bu arada ana grubun saatte 45 kilometre hızla pedal bastığı bilgisi geldi.

Toparlar geride bırakılırken etabında 72’inci kilometresi tamamlanıyordu. Burada gerçekleşen Salcano Sprint primini Türk Milli Takımı’ndan Feritcan Samlı kazandı. İkinciliği WB Veranclassic Aquality Protect Takımı’ndan Thomas Deruette, üçüncülüğü de elde etti.

BEYAZ MAYO ONUR BALKAN’DA KALDI

Bu sonuçlara rağmen Vestel Türkiye Güzellikleri Mayosu (Beyaz Mayo) yine Türk Milli Takımı’ndan Onur Balkan’da kaldı. Onur yarınki etapta da Beyaz mayoyu taşıyacak. Prim kapısı geçilirken Trek-Segafredo Takımı’ndan Gregory Danıel atak yaptı ve kaçış grubunun önüne geçti geride ikiliye 1 dakika 6 saniye fark yaptı. Bu esnada ana gruptan üç bisikletçi daha atak yaptı fakat fazla gidemediler. Finişe 20 kilometre kala kaçış grubundaki ikili, ana gruba yakalandı. Önde tek giden Gregory’de daha sonra ana grupla birleşti. Son 10 kilometreye girilirken Marmaris’te yine bir toplu finiş beklenmeye başlandı. Son 1 kilometreye kadar saklanan Bora Hansgrohe takımından Sam Bennett, 200 metre kala yine atağa kalkarak klasını ortaya koydu ve etabı birinci bitirdi.

(Vural Efecik /İHA)