Artvin'in Hopa ilçesinde 31 Mayıs 2011 tarihinde Metin Lokumcu'nun hayatını kaybettiği olayların ardından Ankara'daki çıkan olaylarda tutuklanan ve "Silahlı terör örgütü" üyeliği ile suçlanan 22'si tutuklu toplam 28 kişinin yargılanmasına Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesi'nde başlandı.

Duruşmaya verilen aranın ardından Cumhuriyet Savcısı Hakan Yüksel, olayda belirlenen kolluk görevlilerinin tanık olarak dinlenebilmesi için haklarında çağrı kağıdı çıkarılması, suçun mahiyetinin değişmesi nedeniyle Ozan Sürer, Eda Dişkaya, Cüneyt Çakır, Göksel Ilgın ve Ferhat Konukçu'nun tahliyelerine, diğer tutuklu sanıkların ise tutukluluk hallerinin devamını istedi. Tahliye talebi karşısında duruşmadaki bazı sanıkların aile yakınları alkışladı. Mahkeme Başkanı Dündar Örsdemir ise aileleri uyardı ve savcının bir talepte bulunduğunu ancak kararı mahkemenin vereceğini hatırlattı.

Avukat Ayhan Erdoğan ise savcılık makamının talebinin eksik olduğunu savundu. İnsanların demokratik haklarını kullanmasının engellendiğini iddia eden Erdoğan, suskun bir toplum oluşturulmaya çalışıldığını ve bunda polisin kullanıldığını savundu.

Lehe delil toplanmamasının kasıtlı olduğunu düşündüğünü iddia eden Erdoğan, görevsizlikle ilgili hala beklentilerinin olduğunu ifade etti. Yapılanların kamu malına zarar vermekle ilgili olduğunu savunan Erdoğan, derhal beraat verilerek kamu malına zarar vermekten doğal yargıcın karşısına çıkarılmasını istedi.

Halk Evleri ve öğrenci kollektiflerinin hedef gösterildiğini iddia eden Erdoğan, soruşturmanın hukuki hiçbir geçerli delilin olmadığını ileri sürdü. Erdoğan, tüm sanıkların beraatlerini, örgüt üyeliğinden beraatlerini ve 2911 sayılı toplantı ve gösteriş yürüyüşleri kanununa muhalefetten yargılanmalarını talep etti.

Duruşmada, görev yapan bir jandarma eri de baygınlık geçirdi. Müdahale edilen jandarma eri, salondan dışarı çıkarıldı. Diğer sanıkların avukatları da müvekkillerinin tahliye edilmesini istedi.

Duruşmaya ara veren mahkeme heyeti, bütün tutuklu sanıkların tahliye edildiğini açıkladı. Sanıklardan Sevgi Sönmez'in adli kontrolünü kaldıran mahkeme heyeti, 8 müştekinin celbine karar vererek çağrı yazısı gönderilmesini kararlaştırdı. İş-Kur'a yazı yazarak olaylarda zarar gören araçların zararlarının karşılanmasını istedi.