Dünyanın en önemli motorspor organizasyonlarından biri olan formula 1 ilk olarak 2005 yılında türkiye ile tanışmıştı. Kurtköy'de inşa edilen ve yaklaşım 300 milyon doların üzerine bir yatırım ile tamamlanan piste yapılan ilk mücadele hem pilotlar hemde avrupalı otoriteler tarafından büyük bir başarı olarak tanımlanmıştı.
5 yıl süren bu serüven 2010 yılında son kez yapılmış maddi sorunlar nedeni ile formula 1 patronu bernıe eclstone tarafından türkiye takvimden çıkarılmıştı. 2 yıl boyunca atıl kalan pist bu yıl özel sektöre satılmış ve bu gelişmin ardından yarışlara pistin ve türkiyenin tekrar ev sahibliği yapması için çalışmalar hız kazanmıştı.

Kasım ayı başında açıklanan 2013 takviminde 21 Temmuz'da bir avrupa grand prixi yer almış ve bu hangi ülkenin yarışı olacak açıklanmamıştı.
Pazartesi İstanbul'da başlayan ve cuma günü Dolmabahçe Sarayı'nda muhteşem bir ödül töreni ile son bulacak avrupanın en önemli motorsporu yöneticilerini buluşturan FIA genel kurulu toplantıları sonrasında Türkiye'nin yarışlara ev sahipliği için yeşil ışık yandı.
Bu yarışlar yine İstanbulpark'ta Türk seyircisi ile buluşabilir. Tanıtım anlamında ve ekonomik katkı boyutunda bu dev organizasyonun tarihi bile belli gibi , o da 21 Temmuz.