Kolajen vücudumuzdaki en bol proteindir. Tendonlar, bağlar, deri ve kaslar dahil olmak üzere birçok vücut bölümünü oluşturan bağ dokularının ana bileşenidir. Kolajenin faydaları nelerdir? Kolajen tipleri nelerdir? Birlikte inceleyelim.

Kolajenin Faydaları

Kolajen tüketmenin, eklem ağrısını hafifletmekten cilt sağlığını iyileştirmeye kadar çeşitli sağlık yararları olabilir. Kolajenin kanıtlanmış faydaları aşağıdaki gibidir.

Cilt Sağlığını İyileştirebilir

Kolajen, cildinizin önemli bir bileşenidir. Cildi güçlendirmede rol oynar, ayrıca elastikiyet ve hidrasyona fayda sağlayabilir. Yaşlandıkça, vücudunuz daha az kolajen üretir, bu da cildin kurumasına ve kırışıklıkların oluşmasına sebep olabilir. Bununla birlikte, birkaç çalışma, kolajen peptitlerin veya kolajen içeren takviyelerin kırışıklıkları ve kuruluğu azaltarak cildinizin yaşlanmasını yavaşlatmaya yardımcı olabileceğini göstermiştir. Kolajen takviyelerinin kırışıklık azaltıcı etkileri, vücudunuzu kendi başına kolajen üretmeye teşvik etme yeteneklerine atfedilmiştir. Kolajen eksikliği cilt problemlerine yol açabilir.

Eklem Ağrılarını Giderebilir

Kolajen, eklemlerinizi koruyan kauçuk benzeri doku olan kıkırdağınızın bütünlüğünü korumaya yardımcı olur. Yaşlandıkça vücudunuzdaki kolajen miktarı azaldıkça, osteoartrit gibi dejeneratif eklem bozuklukları geliştirme riskiniz artar.

Kemik Kaybını Önleyebilir

Kemikleriniz çoğunlukla kolajenden yapılmıştır, bu onlara yapı kazandırır ve güçlü kalmalarına yardımcı olur. Araştırmalar, kolajen takviyesi almanın vücutta osteoporoza yol açan kemik yıkımını önlemeye yardımcı olan belirli etkilere sahip olabileceğini göstermiştir.

Kalp Sağlığını Destekler

Araştırmacılar, kolajen takviyesi almanın kalple ilgili rahatsızlık riskini azaltmaya yardımcı olabileceğini teorileştirdiler. Bir çalışmada, 31 sağlıklı yetişkin 6 ay boyunca günde 16 gram kolajen aldı. Sonunda, takviye almaya başlamadan öncesine kıyasla, arter sertliği ölçümlerinde önemli bir azalma yaşamışlardır.

Kolajenin Tipleri

Kolajenin en popüler tipleri 1,2 ve 3’tür.

Kolajen 1 ve 3 şunları yapabilir:

İnce çizgileri ve kırışıklıkları en aza indirir,

Esnekliği artırır,

Kemik matriksini destekler,

Zayıf veya hasarlı tırnak yataklarını düzeltir,

İnce saçları kalınlaştırır, saç dökülmesini yavaşlatır,

Dolaşımı iyileştirir,

Yağsız kas oluşturan ve uyku sırasında yağ yakmaya yardımcı olan glisin üretimini teşvik eder.

Kolajen Tip 2:

Kıkırdakta bulunan proteinin %50-60'ını oluşturur,

Eklem kıkırdağındaki kolajenin %85-90'ını oluşturur,

Dizlerin patlamasını azaltabilir,

Sırt, çene ve eklemleri destekleyebilir,

Glukozamin, kondroitin ve hyaluronik asit içerir.