Psikiyatri ve psikolog farklı birçok kişi tarafından karıştırılır. Her insanın olumlu veya olumsuz tecrübelerden meydana gelir. Bu sadece olumlu değil, olumsuz şekilde de kişileri etkileyebilir. Bu durumda ruh sağlığı bozulabilir.

Psikolog ve psikiyatristler burada devreye girerek, kişilere uygun çözümler sunar. Bunlar kişilere özel olarak belirlenir. Psikiyatristler tıp fakültelerinden mezun olan, alanında uzman doktorlardır. Psikolog ise dört senelik psikoloji bölümünü tamamlayan uzmanlardır. Ardından da yüksek lisans yaparak uzmanlaşır.

Psikiyatrist tıp fakültesinden mezun oldukları için gerektiği durumda ilaç yazma, ilaçla tedavi etme gibi yöntemlerden yararlanabilir. Ancak psikologlar mezun oldukları bölüm sebebiyle ilaç yazamaz. Dolayısıyla psikoterapi yöntemlerinden faydalanırlar.

Psikolog Kimdir ve Ne Yapar?

Psikolog nedir, farklı terapilerden yararlanarak, psikolojik problemleri teşhis ve tedavi eden uzmanlara denilmektedir. Çalıştıkları alana göre psikolojik danışman, psikoterapi uzman, klinik psikolog gibi unvanlar alır.

Bu açıdan uygulanan işlemler farklılık gösterir. Temel olarak şu gibi alanlar, psikoloji alanına girmektedir;

  1. Sanal Gerçeklik Terapisi
  2. Psikodrama
  3. Çocuk ve ergen terapisi
  4. Çift ve aile terapisi
  5. Özel Öğrenme Güçlüğü
  6. Oyun Terapisi
  7. Kurumsal Danışmanlık
  8. Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite
  9. Bireysel Psikolojik Danışmanlık

Psikoloji nedir kapsamında kullanılan yöntemler, bireylere göre farklılık gösterir. Hastalara sorular sorarak yönlendirmekte, dil ve konuşma terapisi ile konuşma güçlüğü çeken bireyleri tedavi etmektedir. Sosyal fobilerin nedenlerini araştırarak buna uygun çözümler sunar.

Bunların yanı sıra dikkat dağınıklığı, odaklanma sorunu yaşayan çocuklar için uygun terapiler de gerçekleştirir.

Psikiyatrist Kimdir ve Ne İş Yapar?

Psikiyatrist uzmanları zihinsel, duygusal ve davranışsal yetilerde görülen bozuklular üzerine çalışır. Bunları inceleyerek tanı, teşhis ve tedavisini gerçekleştirir. Bu bağlamda hastaların muayenesi yapılmakta, muayene ve tetkik sonuçlarına göre verileri değerlendirerek uygun bir çözüm belirlenir.

Psikiyatristler bunun yanı sıra gerekli hekimler ile beraber de çalışabilir. Hastanede yatan hastalarının da bu bağlamda takibini, kontrolünü gerçekleştirebilir. Eğer gerekli görürse tedavi değişikliği yolunda da karar verebilir. Uzmanlık alanları arasında,

  1. Anksiyete bozuklukları,
  2. Dikkat eksikliği,
  3. Hiperaktivite bozukluğu,
  4. Bipolar bozukluk,
  5. Majör depresyon,
  6. Travma sonrası stres bozukluğu,
  7. Şizofreni,

Gibi alanlar bulunur. Bu kapsamda ilaç yazma, gerektiği zaman ilaç veya doz değişimi yapabilir. Psikiyatrist olabilmek için ilk olarak 6 yıllık bir tıp eğitimi almak gerekir. Ardından da 4 yıl boyunca psikiyatri alanında uzmanlık alınır. Böylece psikiyatri uzmanı unvanı elde edilebilir.

Psikoloğa mı Psikiyatriste mi Gidilmeli?

İnsanlar hayatlarının farklı dönemlerinde, farklı ruhsal sebeplerden dolayı uzmanlardan yardım almak isteyebilir. Ancak bu noktada psikoloğa mı psikiyatriste mi gidilmeli sıklıkla karıştırılır. Zira karar vermek oldukça zor olabilir.

Burada temel olarak ruh sağlığınızla alakalı bir sorun bulunuyorsa psikoloğa, sinirsel bir hastalığınızın olduğunu düşünüyorsanız psikiyatriste gitmeniz gerekir. Bilmeniz gereken bir detay, psikoloğa gittiğinizde ilaç tedavisi gerektiği durumda bir psikiyatriste sizi yönlendirebileceğidir. Bunun tam tersi de geçerli olabilir. Dolayısıyla psikiyatrist de psikoloğa sizi yönlendirebilir.

Eğer hangi uzmana gitmeniz gerektiğini bilmiyorsanız uzmanlaştıkları alanı bilmek size yardımcı edecektir. Gerektiği durumda yönlendirmeler yapıldığı için endişelenmeniz de gerekmez. Ancak en iyi sonuçları almak istiyorsanız, alanında uzman olan psikolog ve psikiyatristlere gitmeniz gerekir.

Ankara psikolog arayışlarınız da Aven Psikoloji psikodramadan bireysel psikolojik danışmanlığa kadar psikolojinin her alanında hizmet vermektedir. Alanında uzman kadromuz ile bilişsel davranışçı terapi temel ilke ve kavramlarına göre size profesyonel çözümler sunulmaktadır.