SADRİ ŞENER ve NEVZAT ŞAKAR TEŞVİK GİRİŞİMİYLE suçlanıyor.400 sayfalık iddiaannamenin en çarpıcı bölümleri telefon konuşmaları olacak.

 


İŞTE ÖNEMLİ MADDELER

 

- İddianame, 16. Ağır Ceza Mahkemesi'ne gönderildi.

-
İddianame'de 10 müşteki var ve TFF de müştekiler arasında.

- İddianame'de OLGUN PEKER, SİLAHLI SUÇ ÖRGÜTÜNÜN LİDERİ olmakla suçlanıyor.

- 83 kişi hakkında TAKİPSİZLİK kararı verildi.

- İddianame'de AZİZ YILDIRIM HAKSIZ EKONOMİK ÇIKAR SAĞLAMAKLA suçlanıyor.

- AZİZ YILDIRIM 6 kez nitelikli dolandırıcılık, 4 kez şike, 3 kez de teşvik ile de suçlanıyor.

- İddianame'de AZİZ YILDIRIM'a bağlı faaliyet gösteren 19 kişi anlatılıyor, OLGUN PEKER'e bağlı ise 13 şüpheliden bahsediliyor.

SADRİ ŞENER ve NEVZAT ŞAKAR TEŞVİK GİRİŞİMİYLE suçlanıyor.

-
SERDAR ADALI, TAYFUR HAVUTÇU ve AHMET ATEŞ ŞİKE ANLAŞMASI yapmakla suçlanıyor.

- İddianame'de 14 futbolcu ŞİKE GİRİŞİMİNDE BULUNMAKLA suçlanıyor.


- EMRE BELÖZOĞLU, MELİH GÖKÇEK, YILMAZ VURAL, SİNAN ENGİN VE MAHMUT ÖZGENERhakkında TAKİPSİZLİK kararı verildi.


- FENERBAHÇE, BEŞİKTAŞ, TRABZONSPOR, İSTANBUL BŞB., SİVASSPOR, GİRESUNSPOR, MANİSASPOR ve MERSİN İ.Y. İddianame'de yer alıyor.

- İddianame'de daha önce yöneticileri sorgulanan GALATASARAY KULÜBÜ ile ilgili herhangi bir suçlamada bulunulmuyor.

- Başsavcılığın onaylamasının ardından mahkemenin İddianame'yi kabulü için 15 günlük süresi bulunuyor.

Futbolda şike iddialarına yönelik yürütülen soruşturma kapsamında hazırlanan iddianame İstanbul Cumhuriyet Başsavcıvekili Fikret Seçen tarafından İstanbul 16. Ağır Ceza Mahkemesi'ne gönderildi.

Geçen sene Aralık ayında başlatılan soruşturmada iddianamesini hazırlayan savcı Mehmet Berk bugün iddianamesini onaylanması için Başsavcıvekili Firket Seçen'e gönderdi. İddianameyi onaylayarak İstanbul 16. Ağır Ceza Mahkemesi'ne gönderen Seçen, kısa bir açıklama yaptı.

"AZİZ YILDIRIM ÖRGÜT LİDERİ"

Seçen, Fenerbahçe Spor Kulübü Başkanı Aziz Yıldırım ile Olgun Peker'in örgüt liderliği suçlandığı 93 sanıklı iddianame ile ilgili açıklama yaptı. Yaklaşık 400 sayfalık iddianamede Aziz Yıldırım'ın 'Haksız ekonomik çıkar sağlamak için suç örgütü kurmakla' suçlanıyor. Olgun Peker'in ise 'silahlı suç örgütü' kurmakla suçlandığı iddianamede iki ayrı örgüt anlatılıyor. İddianamede bir üçüncü örgüt lideri daha bulunuyor. Şüpheli Hakan Karaahmet ise Olgun Peker'e bağlı çalışan örgüt lideri olarak suçlanıyor.

AZİZ YILDIRIM'A BAĞLI 19 ŞÜPHELİ VAR

İddianamede yer alan 19 şüphelinin Aziz Yıldırım'ın kurduğu suç örgütüne bağlı çalıştığı, 13 şüphelinin ise Olgun Peker'in kurduğu suç örgütüne bağlı faaliyet gösterdiği belirtildi.

AZİZ YILDIRIM'IN 132 YILA KADAR HAPSİ İSTENİYOR

İddianamede 6 kez nitelikli dolandırıcılık yapmak, 4 kez şike yapmak ve 3 kez tevşik pirimi vermekle suçlanan Aziz Yıldırım'ın 49 yıldan 132 yıla kadar hapsi isteniyor.

TAYFUR HAVUTÇU'YA 'ŞİKE YAPMAK' SUÇLAMASI

Tayfur Havutçu ile Serdar Adalı'nın 'şike yapmak', Sadri Şener ile Nevzat Şakar'ın 'teşvik girişimi' ile suçlandığı iddianamede Türkiye Futbol Federasyonu Başkan vekili Göksel Gümüşdağ da 'şike yapmakla suçlanıyor.

14 FUTBOLCU VAR

İddianamede 14 futbolcu şüpheli olarak yer alıyor. Futbolcular şöyle:

Mehmet Yıldız, Emenike, Ümit Karan, Sezer Öztürk, İbrahim Akın, İskender Alın, Serdar Kulbilge, Mahmut Baz, Sercan Yıldırım, Gökçek Vederson, Korcan Çelikay, Murat Şahin ile Mustafa Ulaş Ortakaya.

MELİH Gökçek VE Emre Belözoğlu'NA TAKİPSİZLİK

İddianamede aralarında Türkiye Futbol Federasyonu ve menajer Ahmet Bulut'un da aralarında bulunduğu 10 müşteki yer alıyor. 93 şüphelinin yer aldığı iddianamede, 83 kişi hakkında ise takipsizlik kararı verildi. Takipsizlik kararı verilen yani dava açılmasına gerek görülmeyen isimler şöyle:

Melih Gökçek, Emre Belözoğlu, Mahmut Özgener, Sinan Engin, Yılmaz Vural, Semih Şentürk, Ercan Saatçi, Önder Turacı.

7 KULÜP İDDİANAMEDE YER ALIYOR

İddianamede Fenerbahçe, Beşiktaş, Mersin İdmanyurdu, Trabzonspor, Sivasspor, İstanbul Büyükşehir Belediyespor, ile Giresunspor'un adı geçiyor. İddianamede Fenerbahçe, Trabzon, İstanbul Büyükşehir Belediyespor, Mersin İdmanyurdu Spor, Manisaspor, Sivasspor, Giresunspor Başkanları ile Beşiktaşlı yönetici Serdar Adalı şüpheli olarak yer alıyor.

93 ŞÜPHELİ MAÇLARA GİREMEYECEK

Savcılık, iddianamede şike ve teşvikle suçlanan futbolcu ile kulüp yöneticilerinin stadlara girememesi yönünde karar aldı. Karara ilişkin yazı kolluk kuvvetlerine gönderilecek.

ERGENEKON'UN 'GİZLİ TANIĞI ŞİKE'DEN ÇIKTI

İki gizli tanığın bulunduğu iddianamede Gizli Tanık 1'in, Ergenekon davasında da yer aldığı ve bu gizli tanığın 'Aziz Yıldırım ile suç örgütü lideri Sedat Peker arasındaki bağlantıları anlattığı' öğrenildi. İkinci gizli tanığın ise Olgun Peker hakkında bilgiler verdiği belirtildi.

GALATASARAY İLE İLGİLİ SORUŞTURMA DEVAM EDİYOR

Soruşturma sırasında kulüp binası aranan ve eski yöneticisi Adnan Sezgin'in ifade verdiği Galatasaray Spor Kulübü hakkında da soruşturma devam ediyor. Galatasaray ile ilgili dosya ayrıldı. Savcı Mehmet Berk dosya hakkındaki incelemesini sürdürüyor.

70 EK DELİL KLASÖRÜ VAR

70 ek delil klasörünün bulunduğu iddianamede şüphelilere ilişkin fiziki takip fotoğraflarının yer aldığı öğrenildi.

MAHKEME İSTERSE DAVA SİLİVRİ'DE GÖRÜLECEK

Öte yandan 93 şüphelisi bulunan iddianamenin mahkeme tarafından kabul edilmesi halinde duruşmaların Silivri İnfaz Kurumu'nda bulunan salonda yapılacağı belirtildi. İddianamenin gönderildiği İstanbul 16. Ağır Ceza Mahkemesi Çağlayan Adliyesi'nde bulunuyor. Ancak Çağlayan Adliyesi'nde bu tür kapsamlı davaların görüleceği bir mahkeme salonu bulunmuyor. Bu nedenle mahkemenin istemesi halinde davanın Silivri'de görüleceği belirtildi.

İDDİANAMENİN 31 TUTUKLU ŞÜPHELİSİ

Fenerbahçe Spor Kulübü Başkanı Aziz Yıldırım, Giresunspor Eski Başkanı Olgun Peker, Beşiktaş Teknik Direktörü Tayfur Havutçu, Serdar Adalı, Ahmet Ateş, Bülent İşçen, Şekip Mosturoğlu, İlhan Ekşioğlu, Mecnun Odyakmaz, Bülent Uygun, İbrahim Akın, İskender Alın, Korcan Çelikay, Ali Kıratlı, Ümit Karan, Ahmet Çelebi, Tamer Yelkovan, Cemil Turan, Abdullah Karakuş, Haldun Şenman, Emre Koçak, Yusuf Turanlı, Abdullah Başak, Mehmet Yenice, Sami Dinç, Selim Kımıl, Abdullah Karakuz, Abdullah Eker, Abdurrahman Yakut, Çoşkun Çalık, Hakan Karaahmet, Ömer Ülkü.

GÜL YASAYI VETO ETTİ

Şike ve teşvik pirimi için verilen 5 yıldan 12 yıla kadar hapis cezasını 1 yıldan 3 yıla kadar indirilen yasa düzenlemesi Meclis'ten geçti. Ancak Cumhurbaşkanı Abdullah Gül yasayı veto ederek, tekrar Meclis'e gönderdi.
  
ŞİMDİ NE OLACAK?
Özel yetkili Cumhuriyet Savcısı Mehmet Berk’in hazırladığı yaklaşık 400 sayfalık iddianame bugün İstanbul Başsavcı Vekili Fikret Seçen’e sunuldu. İddianame Başsavcı Vekili Seçen’in onayından geçerse, Aziz Yıldırım ve Olgun Peker’in de arasında bulunduğu bazı sanıklar yönünden suç işlemek amacıyla örgüt kurmak ve üye olmak iddiasıyla ceza isteminde bulunulduğu için özel yetkili ağır ceza mahkemesine gönderilecek. Özel yetkili ağır ceza mahkemesi de 15 günlük süre içinde yapacağı incelemenin ardından, iddianameyi kabul ya da reddettiğine ilişkin kararını açıklayacak.

EN AZ 5 YIL HAPİS
6222 Sayılı Sporda Şiddet ve Düzensizliğin Önlenmesine Dair Kanun’da yapılan düzenlemelerinin Cumhurbaşkanı Abdullah Gül tarafından onaylanmaması nedeniyle iddianamedeki şike suçuna ilişkin ceza istemi, yasanın düzenleme yapılmadan önceki haline göre yapıldı. Mevcut kanunda, şike suçunu işleyen bir kişinin 5 yıldan 12 yıla kadar hapisle cezalandırılması talep ediliyor.

‘1 NUMARALI SANIK’ NE DEMEK?
Avukatlar, iddianamede ‘1 numaralı sanık’ olmanın dava kapsamında ne anlama geldiğini şöyle anlattı:
Hasan Gürbüz: Bu işin yazılı olmayan bir kuralı var. Lider bir numara olarak, yardımcısı ise iki numara olarak yazılır. Ancak bunun aksini de gördüm. CMK’ta örgüt liderinin hangi sırada olacağı ile bir madde yok. Bu nedenle savcılar sanıkları nasıl uygun görürlerse iddianameye öyle yazıyor.

Tolga Akalın: Sanık sıralaması itibariyle örgüt lideri 1’de ya da diğer sıralarda olabilir. İddianamenin teknik açısından örgütün yönetim şemasına uygun yapılması mahkemenin iddianameyi anlamasını kolaylaştırır.

 


Türk futbolunda şike iddialarına ilişkin 5 aydır yürütülen soruşturma tamamlandı. İddianameyle ilgili Özel Yetkili Cumhuriyet Başsavcıvekili Fikret Seçen'in bugün saat 13.30'te yazılı olarak açıklama yapacak. İddianame'nin açıklanış anı, canlı olarak 61saat.com'da olacak.

Özel Yetkili Cumhuriyet Savcısı Mehmet Berk tarafından hazırlanan, 31'i tutuklu 93 şüpheliye ilişkin 400 sayfayı geçen iddianamede 1 numaralı sanık eski Giresunspor Başkanı Olgun Pekeroldu. Olgun Peker 'suç örgütü yöneticisi' olmakla suçlanıyor.

İddianamenin 2 numaralı şüphelisi ise Fenerbahçe Başkanı Aziz Yıldırım... Yıldırım da 'örgüt yöneticiliği ve birden fazla maçta şike yaparak 6222 sayılı yasaya aykırı hareket etmekle' suçlanıyor.

TFF Başkanvekili Göksel Gümüşdağ da şüpheliler arasında bulunuyor...

İddianamede, Galatasaray Kulübü ile ilgili herhangi bir iddianın yer almadığı öğrenildi.

İŞTE DETAYLAR...
Tamamlanan iddianamede 4 kişinin, şike yapıldığına dair verdiği beyanlar bulunuyor. Müşteki sıfatıyla 2 ismin bulunduğu iddianamede Ergenekon Soruşturması'nda takibe alınan Olgun Peker'in suç örgütü kurduğunun tespit edildiği, yapılan araştırmalar sonucunda da Türk futbolundaşike yapıldığı bilgisine ulaşıldığı anlatılıyor.

Eski Ergenekon Savcısı Zekeriya Öz tarafından başlatılan ve Özel Yetkili Cumhuriyet Savcısı Mehmet Berk'e devredilen soruşturmanın derinleştirilmesi üzerine çok sayıda futbol adamının 'şike' ve 'rüşvet' suçlarına karıştığının tespit edildiği belirtiliyor. İddianamede özellikle Fenerbahçe Başkanı Aziz Yıldırım'ın ilişkileri ve konuşmalarına geniş yer veriliyor.

31 FUTBOL ADAMI TUTUKLU
31'i tutuklu bulunan sanıklar hakkında değişen hapis cezaları talep edilen iddianamede, futbol kulüplerinin para trafiğine dair de çarpıcı bilgiler yer alıyor. İddianamede futbolcularına borcu olan bazı kulüp yöneticilerinin FutbolFederasyonu'ndan alacakları paraları kulüp hesabı yerine kendi hesaplarına yatırılmasını sağladıkları da iddia ediliyor.

TAHLİYE TALEPLERİ REDDEDİLMİŞTİ
Geçtiğimiz günlerde şike suçunu düzenleyen 6222 sayılı yasada sanıklarına lehine yapılan değişiklik TBMM'de kabul edilmiş ve 20 tutuklu sanık bu gerekçeyle tahliyesini talep etmişti. Savcı Berk, yapılan tahliye başvurularıyla ilgili görüşünde mevcut delil durumunu nedeniyle sanıkların tutukluluk hallerinin devamına karar verilmesini istemişti.

Mütalaayı inceleyen Nöbetçi 11. Ağır Ceza Mahkemesi hakimi Mehmet Ekinci de şike yapmak suçundan tutuklu şüpheliler Aziz Yıldırım, İlhan Yüksel Ekşioğlu, Mehmet Şekip Mosturoğlu, İbrahim Akın, Abdullah Karakuz,İskender Alın, Korcan Çelikay, Ahmet Ateş, Tayfur Havutçu, Ali Kıratlı, Serdal Adalı, Ümit Karan, Cemil Turan, Mecnun Otyakmaz, Bülent Uygun, Ahmet Çelebi, Tamer Yelkovan, İbrahim Bülent İşçen ile 'rüşvet' suçundan tutuklu Haldun Şenman ve Talat Emre Koçak'ın tahliye talebinin reddine karar verdi. Kararın gerekçesinde, şüpheliler haklarında kuvvetli suç şüphesini gösterir olguların bulunması ve bugüne kadar tutuklama sebeplerini ortadan kaldırabilecek lehlerine bir değişikliğin bulunmaması gösterildi.

YARGILAMA BAŞLAYACAK
İddianamenin Başsavcılık tarafından onaylanmasının ardından hangi mahkemeye düşeceği belirlenecek. Mahkemenin de iddianameyi kabul etmesi için 15 günlük süresi bulunuyor. İddianamenin kabulüyle birlikte önümüzdeki günlerde sanıkların yargılanmasına başlanacak.

HER ŞEY 3 TEMMUZ'DA BAŞLADI
3 Temmuz 2011 tarihinde düzenlenen eşzamanlı operasyonda gözaltına alınan futbol dünyasının önemli isimleriyle ilgili hazırlanan iddianamede açık kimliğiyle tanık olmayı kabul etmeyen 3 kişinin de gizli tanık olduğu öne sürülüyor. Yapılan aramalarda 8 ruhsatsız silah ele geçirilmiş ve Türkiye FutbolFederasyonu'nun 31 Mart'ta gerçekleştirdiği futbolcu temsilcisi sınavı sorularının, suç örgütü tarafından ele geçirildiği iddia edilmişti.

TUTUKLU YARGILANANLAR
Aziz Yıldırım, Şekip Mosturoğlu, İlhan Y.Ekşioğlu, Tamer Yelkovan, Cemil Turan, Serdal Adalı, Tayfur Havutçu, Ahmet Ateş, İbrahim Akın, İskender Alın, Mecnun Odyakmaz, Ahmet Çelebi, Korcan Çelikay, Bülent Uygun, Ümit Karan, Ömer Ülkü, Coşkun Çalık.

TUTUKSUZ YARGILANANLAR

Serdar Kulbilge, Cengiz Demirel, Erdem Konyar, Yavuz Ağırgöl, Serdar Berkin, Mehmet Şen, Hikmet Karaman, Serkan Acar, Zafer Önder İpek, Alaaeddin Yıldırım, Hasan Çetinkaya, Gökçek Vederson, Güde Fazıl Özdemir, Zafer Tüzün, Beşir Acar, Yılmaz Vural, Sezer Öztürk, Emanuel Emenike, MahmutBoz, Mehmet Yıldız, Levent Eriş, Sadri Şener, Recep Denizer, Can Arat, Önder Turacı, Nevzat Şakar, O.Murat Özaydınlı, Ekrem Okumuş, S.Fırat Kocaoğlu, Zafer Demiray, Faruk Taşseten, Mehmet Oflaz, Fatih Hocaoğlu, Murat Öztürk, Semih Şentürk.


 


 

169 YIL İSTENDİ

Tam 5 ay önce başlayan şike soruşturmasında en kritik güne gelindi. Olgun Peker ve Aziz Yıldırım çete liderliğiyle suçlandı. Yıldırım için 169 yıla varan ceza istenecek.

F.Bahçe Kulübü Başkanı Aziz Yıldırım ve Giresunspor eski başkanı Olgun Peker'in aralarında bulunduğu 31'i tutuklu ile İstanbul BŞB eski başkanı, TFF Başkan Vekili Göksel Gümüşdağ'ın da aralarında bulunduğu 93 tutuksuz şüpheli hakkında 400 sayfa iddianame hazırlandı.

DETAYLARI BUGÜN BAŞSAVCI VEKİLİ AÇIKLAYACAK
Detayları, İstanbul Başsavcı Vekili Fikret Seçen tarafından bugün açıklanacak şike iddianamesinde Olgun Peker ile Aziz Yıldırım liderliğinde iki ayrı suç örgütünün yer aldığı, Peker'in bir, Yıldırım'ın ise iki numaralı şüpheli olduğu ifadeleri yer aldı.

 


 



 

Özel Yetkili Cumhuriyet Savcılığı’nca yürütülen soruşturma kapsamında Temmuz ayında 100’ün üzerinde futbol adamı gözaltına alınmış, Fenerbahçe Spor Kulübü Başkanı Aziz Yıldırım’ın da aralarında bulunduğu 31 kişi tutuklanmıştı. Geçtiğimiz günlerde şike suçunu düzenleyen yasada sanıklarına lehine yapılan değişiklik, TBMM’de kabul edilmiş ve 20 tutuklu sanık bu gerekçeyle tahliyesini talep etmişti.


Savcı Mehmet Berk ise, sanıkların tutukluluk hallerinin devamına karar verilmesini istemişti. Nöbetçi 11. Ağır Ceza Mahkemesi, tutuklu şüpheliler Aziz Yıldırım, İlhan Yüksel Ekşioğlu, Mehmet Şekip Mosturoğlu, İbrahim Akın, Abdullah Karakuz, İskender Alın, Korcan Çelikay, Ahmet Ateş, Tayfur Havutçu, Ali Kıratlı, Serdal Adalı, Ümit Karan, Cemil Turhan, Mecnun Otyakmaz, Bülent Uygun, Ahmet Çelebi, Tamer Yelkovan, İbrahim Bülent İşçen, Haldun Şenman ve Talat Emre Koçak’ın tahliye talebinin reddine karar vermişti.

31’i tutuklu 93 şüpheli
Savcı Berk, soruşturmayı tamamlayıp iddianameyi hazırladı. 31’i tutuklu 93 şüphelinin yer aldığı iddianamede Eski Giresunspor Kulübü Başkanı Olgun Peker’in, “şike yapmak için kurulduğu öne sürülen örgütün lideri” olduğu iddiasıyla 1 numaralı şüpheli olarak yer aldığı öğrenildi. İddianamede 2 numaralı şüphelinin Aziz Yıldırım olduğu, Türkiye Futbol Federasyonu Başkanvekili Göksel Gümüşdağ’ın da şüpheliler arasında yer aldığı ileri sürüldü. Yıldırım ve Peker’in, iki ayrı örgüt kurarak şike suçunu işledikleri öne sürüldü.

15 günde karar verecek
Berk, iddianameyi İstanbul Cumhuriyet Başsavcıvekili Fikret Seçen’e gönderdi. Seçen’in onaylaması durumunda iddianame mahkemeye gönderilecek. Mahkeme de 15 günlük incelemenin ardından iddianamenin kabulü ya da reddi yönünde karar verecek.

‘Savcı nasıl uygun görürse’

Avukatlar, iddianamede ‘1 numaralı sanık’ olmanın dava kapsamında ne anlama geldiğini şöyle anlattı:
Hasan Gürbüz: Bu işin yazılı olmayan bir kuralı var. Lider bir numara olarak, yardımcısı ise iki numara olarak yazılır. Ancak bunun aksini de gördüm. CMK’ta örgüt liderinin hangi sırada olacağı ile bir madde yok. Bu nedenle savcılar sanıkları nasıl uygun görürlerse iddianameye öyle yazıyor.
Tolga Akalın: Sanık sıralaması itibariyle örgüt lideri 1’de ya da diğer sıralarda olabilir. İddianamenin teknik açısından örgütün yönetim şemasına uygun yapılması mahkemenin iddianameyi anlamasını kolaylaştırır. Ancak CMK’da örgüt lideri   1. sırada olur diye bir kısıtlama yok.