Gümüşhane’nin Dölek köyü oruçlu mahallesinde  filmlere konu olacak bir olay yaşanıyor.  Yaklaşık 6 yıldır  devam eden olay, şöyle başladı. Geçimini çiftçilikle yaparak kazanan Dursun Ali Durmuş (58), oturduğu babadan kalma   evin yanında bulunan  ahşaptan yapılmış barka şeklindeki tuvaleti  1999 yılında tuğla ile örerek daha kullanışlı bir hale getirdi.  Arazileri yan yana olan ve Kocaeli ilinde yaşayan kuzeni Yahya  Durmuş 2003 yılında tuvaletin bulunduğu alanın yanına bulunan arazisine  3 katlı modern bir ev yaptı. Yaz aylarında köye gelerek bu evi kullanmaya başlayan Kuzen Durmuş, evin ön kısmında Dursun Ali Durmuş’a ait tuvaletin koku yaydığını ve sağlıklarını tehdit ettiği  gerekçesiyle  Sağlık müdürlüğüne şikayette bulundu. Bunun üzerine Sağlık müdürlüğünden gelen bir ekip, yaptıkları inceleme sonrası tuttukları rapor doğrultusunda 2006 yılında tuvaleti mühürlediler.

TUVALETİNİ KULLANDI

Yaşanan olay sonrası  5 çocuk babası Dursun Ali Durmuş ve ailesi tuvaletsiz kaldı.Bu nedenle zaman zaman izin alarak komşularının tuvaletini kullanmaya, bazen de, buldukları ıssız yerlerde tuvalet ihtiyaçlarını gidermeye başladıklarını belirten köylü, “ Köyde herkesin tuvaletinin evinin dışında. Şikayet edildi diye gelip benim tuvaleti mühürlediler. Eğer sağlık acısından bir risk oluşturuyorsa Köydeki tüm tuvaletleri mühürlemeleri gerekmektedir. bu nedenle  verilen kararın değiştirileceğini umut ederek  gerekli yerlere itirazda bulundum.  ama bir sonuç elde edemedim”

MÜHÜRÜ KIRDI

Son olarak TBMM insan hakları komisyonuna başvurduğunu belirten köylü,  “Buradan gelen cevapta , dilekçemin işleme konulduğunu  konuyla ilgileneceklerini varsa mağduriyetinin giderileceği bana bildirildi. Bu nedenle sorunun  giderildiğini düşündüm. Bir akşam çok sıkışınca havanın çok yağışlı olması nedeniyle  tuvalete gitmek zorunda kaldım bu nedenle   tuvaletin mührünü kırarak yeniden kullanmaya başladım. Fakat yeniden şikayet edildim” dedi.

3 BİN LİRA CEZA YEDİ

Yapılan şikayet üzerine  olay yerine gelen sağlık müdürlüğü ekipleri  ikinci kez tuvaleti mühürleyip, Dursun Ali Durmuş hakkında,  devletin mührünü kırmaktan suç duyurusunda bulundular.. Gümüşhane Asliye ceza mahkemesinde  açılan dava geçtiğimiz yıl sonuçlandı.Yapılan yargılama sonucunda  Mahkeme Dursun Ali Şahin’e TCK’nın  203/1 maddesi gereğince  5 ay hapis cezasına çarptırdı.. Daha sonra bu cezayı paraya çevirerek 3 bin lira ödemeye mahkum etti.

4 YILDIR MÜHÜRLÜ

Cezaya itiraz ettiğini ve dosyanın şu anda Yargıtay da  olduğunu belirten Durmuş, “Yaşanan bu gelişmeler sonucunda  Hakkını aramak için, Başbakanlık, Sağlık bakanlığı, TBMM başkanlığı, Adalet bakanlığına  dilekçeler yazdım Tabi olay tuvalet olunca kimse dikkate almadı.Bu nedenle   evin yanında bulunan ahırın bitişiğine  geçici bir tuvalet yaptım. Köyde bir çok tuvaletin foseptik çukuru bile yok. Benimkinin var ama  tuvalet yaklaşık 4 yıldır mühürlü.  

AİHM BAŞVURACAK

Olayın peşini bırakmayacağını ve Konuyu Avrupa İnsan Hakları mahkemesine (AİHM) taşıyacağını belirterek, Sağlık müdürlüğü “risk” oluşturuyor diyerek tuvaleti kapattı Benim tuvaletin foseptik çukuru bile var. Köydeki bir çok tuvaletin çukuru bile yok. Şimdi köyde kanalizasyon yapıldı, (oraya bağlayıp açayım) diyorum, olay mahkemede  diyerek izin vermiyorlar. Türk makamlarından umudumu kestim AİHM başvuracağım” dedi