Özellikle İngiltere ve Amerika’da hatta bir zamanlar ülkemizdeki insanların uzun yıllar takmadan dışarıya çıkmadığı fötr şapka, klasik giyim, modern giyim ve özellikle resmi giyim için vazgeçilmez bir şapka olarak kabul ediliyor. Bazen elimizde olmayan nedenlerle kirlenen şapkamızı temizlememiz gerekir. Fötr şapkanın birkaç adet kumaş çeşidi var ve değişen kumaşlarına göre hem kalitesi hem de temizlik yöntemleri değişiyor. Size önereceğimiz bazı yöntemleri kullanarak, yanlış temizlik yöntemlerine maruz kalmadan şapkanızı eski haline getirebilmeniz mümkün. Gelin birlikte fötr şapkanın nasıl temizleneceğini öğrenelim.

Nubuk Fötr Şapka Nasıl Temizlenmelidir?

Nubuk fötr şapka zımparalanmış bir deri türünden yapılmaktadır. Bu nedenle işlem görmemiş bir deriye göre daha hassas bir yapıya sahiptir. Yapısı gereği nubuk deriden üretilen giyim ürünleri özellikle sıcak havaların vazgeçilmezi olan kep şapka, olumsuz hava koşullarında diğer ürünlere göre daha hassastır. Nubuk deriden yapılan fötr şapkanın dokusu neredeyse eskitme şapka dokusuyla eşdeğerdir ve tüketiciler tarafından genellikle karıştırılabilir.

Fötr şapkanızın üzerindeki kiri, nubuk için özel olarak üretilmiş nubuk temizleyici bir bez kullanın. Ardından şeffaf renkli ya da su bazlı bir nubuk bakım losyonu kullanabilirsiniz. Son olarak dikiş bölgelerini fırça yardımıyla dikkatli bir şekilde temizleyin. Temizlerken yumuşak yüzeylere bastırmamaya dikkat etmelisiniz.

Süet Fötr Şapka Nasıl Temizlenmelidir?

Doğal deriden yapılan süet fötr şapka farklı temizlenme yöntemlerine sahip. Süet fötr şapkanızın üzerindeki lekeleri çok bekletmeden temizlemelisiniz. Uzun süre kalan lekelerin çıkarılması eskitme şapka ya da kep şapka modellerine göre daha zordur. Lekeleri çıkarmak için beyaz bir silgi kullanabilirsiniz. Eğer işe yaramazsa, lekeyi çıkarmak için tırnak törpüsünü lekenin üzerine nazikçe sür. Leke yağlıysa, yağın üzerine biraz karbonat, tuz ve limon döküp bir süre bekletin ve sonra ıslak süet beziyle narin bir şekilde temizleyin. Temizlenmesi zor inatçı lekeler varsa, özel bir deri kumaş temizleyicisi kullanın. Tüm bunlara ek olarak süet deri giyim ve ayakkabı ürünleri için spreyler bulunmaktadır. Talimatlara uyarak ve bu spreyleri kullanarak fötr şapkanızın temizliğini kolayca yapabilirsiniz. Mümkün olabildiğince çevreye duyarlı ürünler kullanmaya çalışın.

Yün Fötr Şapka Nasıl Temizlenmelidir?

Yıllardır vazgeçilmeyen yün giyim koleksiyonu, görünümünü tamamlamak isteyen herkese fötr şapka ile dolaplardaki yerini alıyor. Oda sıcaklığında olan sıcak suyla şapkanızı ıslatın. Deterjanla temizlemek için elde yıkanabileceğinden emin olun nitekim yün ürünleri eskitme şapka gibi temizlenmesi zahmetli olmayan bir kumaş çeşididir. Eğer deterjanınız yoksa yün kumaşlarını şampuan ve sıvı sabun gibi ürünlerle temizlemek mümkün. Eğer vaktiniz kısıtlı ise çamaşır makinesinde yıkanabilen kep şapka gibi yün fötr şapkanızı da temizleyebilirsiniz. Dikkat etmeniz gereken çamaşır makinenizi, kısa programda ve sıcaklık derecesi en düşük ayarda başlatmalısınız.